ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво трябва да знаете за инсулта:

За мозъка

Главният мозък страда от недостиг на кислород много повече от други органи в чо­вешкия организъм. Независимо, че съставлява 5-6% от масата на човешкото тяло, той има нужда от повече от 20% от кръв, преминаваща през сърцето.

Човешкият мозък е особено чувствителен към недостиг на кислород. При липсата му за около 2 минути в мозъка настъпват необрати­ми изменения. Затова е необходимо колкото, се може по-бързо да се възстанови мозъчното кръвообращение. Снабдяването на мозъка с кислород е възможно само ако сърцето работи пълноценно, а кръвоносните съдове са елас­тични и способни да пренесат потока кръв, необходим за пълноценното функциониране и на централната нервна система.

ВНИМАНИЕ!

От това колко бързо човек, който има симптоми на инсулт, може да бъде настанен в ле­чебно заведение, зависи жи­вотът му. Времето за неговото спасение е малко: 3, максимум 6 часа, докато в пострадалия участък на главния мозък не са настъпили необратими патоло­гични промени.

При това е желателно такъв болен да попадне в специали­зирано отделение, оборудвано с необходимата диагностична апаратура. Без нея да се оп­редели какъв точно е инсултът – хеморагичен – с кръвоизлив в мозъка или под неговата кора, или исхемичен – запушване на подхранващи главния мозък съдове – не може да го напра­ви дори много опитен лекар. Според резултатите от диагно­стиката се определя и как да протече последващото лечение, което при двете разновидности на тази смъртноопасна болест е абсолютно различно.

Симптомите на приближа­ващата „мозъчна катастрофа“ са добре известни. Предвестни­ци са внезапната невъзможност да говорите, усещането за слабост в ръцете, краката неподвижност на езика, неочаквана проява и нарушение на движенията или при възприемане на околната реч, както и необяснимата, обхващаща цялата глава силна болка.,

При появата дори на един от тези симптоми близките до вас или роднините ви трябва да потърсят спешна помощ. До пристигането на лекар болния трябва да лежи, като му се осигури пълен покой и приток на чист въздух

 

Повторният удар е най-опасен!

Сред причините, които водят до пълна инвалидизация и най-често до смърт, е получаването на втори инсулт. Затова профилактиката след първичен инсулт се явява едно от най-важните неща, които трябва да спазва всеки заболял. Такива пациенти, както и болни, при които нарушението на мозъчното кръвообращение е било в по- лек вариант и не подозират, че може да ги застигне тежък инсулт, трябва да бъдат под постоянен лекарски контрол от специалисти невролози.

Пред лекарите ангиолози невролози предотвратяването на повторен инсулт винаги е проблем, който стои на първо място, защото преживяемостта след него е много ниска. Ако след първи инсулт болни­ят преживява средно около 8-9 години, то след второто остро мозъчно нарушение тази преживяемост е до 2-3 години.

Нито един лекар специа­лист не се съмнява, че след първия инсулт без профи­лактика и лечение на кръво­носната система ще се появи вторият, после третият… и така до смъртта на пациента. Статистиката показва, че ако пациент успее да преживее първия инсулт, в течение на една година до 15% е вероятността да получи втори, а до няколко години – до 30-40% трети инсулт. Защо медиците са сигурни в това? След първичен инсулт в организма на заболелия се съхраняват механизми, които определят такова развитие на заболяването. Това е склонността да се образуват тромби, вече са налице и ате­росклеротични изменения на артериите. Не е без значение и това, че при пациент с пър­вичен инсулт вече има и други придружаващи заболявания – тежък диабет, сърдечна не­достатъчност, хипертонична болест, аритмия. При такива случаи предотвратяването на повторен инсулт е почти невъзможно. Особено когато вече придружаващите забо­лявания не са медикаментозно покрити и недобре лекувани.

Една трета от хората с инсулт загиват!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *