Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Една трета от хората с инсулт загиват!

Сърдечната аритмия – или предсърдното мъждене – се среща при 2% от хората, а при по-възрастните честотата на това нарушение над­вишава 10%. Според прогнозите на експертите към 2017 г. със застаряването на населението в световен мащаб се очаква да има 7.5 млн. души с такова заболяване!

При пациенти: със сърдечна арит­мия рискът от инсулт е твърде висок, има тежки последици и в над 30% от случаите завършва със смърт! Неотдавна такива болни получиха шанс за защита от тази смъртно опасна болест и нейните понякога трайни усложнения. За коварното заболяване, за последиците от него, профилактиката му и още нещо раз­казва проф. Евгений Алексеевич, ръководител на кампания „СТОП на инсулта“ в московска клиника.

Сърдечносъдовите забо­лявания и острите нарушения на мозъчното кръвообращение винаги са се смятали свързани едно с друго – меко казано, неразделни! Сърдечната арит­мия стои едва ли не по средата им и играе главната роля при тези заболявания. Тази болест, аритмията, в основата на която стои разстройство на работата на сърцето, не е толкова опас­на с неприятните усещания за сякаш спиране на работата на сърцето, неможенето да си поемеш въздух и болката в гръдната област, колкото с опасността от застой на кръв­та, в резултат на което в кръ­воносните съдове се образуват твърде опасните тромби.

Прикрепяйки се към стени­те на кръвоносните съдове, те намаляват проходимост им и така възпрепятстват нормалния кръвоток към сърцето, мозъка и всички други органи и системи. Но най-страшното настъпва, когато този кръвен съсирек се откъсне и с потока кръв попада в аортата, а оттам – и в главния мозък. Веднъж достигнал целта си, смъртоносният „куршум“ предизвиква кардиоемболичен инсулт, който води до необра­тими фатални последствия за мозъка.

За да се предотврати по­добно развитие на болестта доскоро можеше единствено ако се приема витамин К. Той разрежда кръвта и така рис­кът за получаване на инсулт спада до 64%, а смъртността от заболяването – на 26%. Но както и при друга лекарствена терапия, приемането на този витамин води до получаване на кръвотечение, изисква по­стоянен лабораторен контрол и навременна корекция на прием на този медикамент.

Също така ефективност­та от терапията с витамин К силно зависи от това какво количество от него пациен­тът приема с храната. Всяка промяна в хранителния режим също изисква консултация с лекуващия лекар.

Неотдавна за пациенти с висок риск от получаване на инсулт се появи алтернатива на приема на витамин К. Това са ново поколение перорално приемани антагонисти – инхибиращи и блокиращи тромба, който е ключовият фактор за запушването на кръвоносните съдове. За разлика от антаго­ниста витамин К, този доста добър и ефективен препарат не влиза във взаимодействие с хранителните продукти, прак­тически не взаимодейства с останалите медикаменти и не се налага постоянен контрол на кръвните показатели. Раз­бира се, както и витамин К, медикаментът трябва да бъде изписван само от лекар.

В никакъв случай не трябва да се пренебрегва приемът на лекарствата за аритмията, която е в основата на полу­чаването на инсулт, както и на медикаментите, които поддържат нормалния сърдечен ритъм, и на тези, които поддържат кръвното налягане в нормални граници.

Какво още трябва да знаете за инсулта:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *