Спукани капиляри по краката причини и лечение

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Спукани капиляри по краката не е състояние, което се появява независимо от други. То не се случва самостоятелно

спукани капиляри по краката

 

 

Спукани капиляри по краката може да има поради няколко причини. Например, разширени вени – при тази патология клапите отслабват. Кръвният поток променя посоката на противоположната, което провокира натрупване на кръв във вените. Това повишава налягането, което води до спукани капиляри по краката.

Причината за спукани капиляри по краката може да са хормонални промени, които отслабват стените на кръвоносните съдове. Това е типично за бременните жени например, казват флеболозите.

За да се спукат капилярите, най-малките кръвоносни съдове, през които кръвта циркулира из тялото и подхранва всяка област, вина може да има високото кръвно налягане.

Капилярите образуват микроскопични мрежи и при високо кръвно налягане има риск да се спукат

Спукани капиляри по краката се появяват и като резултат от разширяване на венулите, капилярите и артериолите. Изключително рядко се случват промени и в трите – венули, капиляри и артериоли. Другото име на това състояние е талеангиектазия. Разстройството не се счита за самостоятелно заболяване. Това е симптом или следствие от определен патологичен процес. В по-голямата си част протича без клинични признаци – освен козметичен дефект и нарушение на зрението не може да се открие нищо друго. Съответно, не се изисква лечение във всички случаи. Тук обаче започват трудностите.

Паякообразните вени може да са ранен стадий на разширени вени, но симптомите не са налице във всички случаи. Ето защо се препоръчва да се подложите на задълбочени изследвания във всяка ситуация и едва след това да се правят заключения.

Спукани капиляри по краката – каква е причината?

Както стана ясно, капилярната мрежа в своята структура има артериоли, капиляри и венули.

Капилярите могат да се спукат по тялото поради следните причини:

• слабост на капилярната стена;
• прекомерно натоварване на долните крайници;
• тромбоцитопения;
• хипотермия;
• свръхчувствителност на кожата;
• наднормено тегло;
• цироза;
• нараняване;
• заболявания на сърдечно-съдовата система;
• вегетативно-съдова дистония;
• излагане на химикали;
• смущения във функционирането на ендокринната жлеза.

Най-често причината е индивидуалната предразположеност на организма, както и изтъняване на капилярната стена, поради което тя не издържа на натиск. Хората, страдащи от хипертония, трябва редовно да оглеждат тялото за кръвоизливи по кожата. Спуканите капиляри показват скок на налягането, който е останал незабелязан. При такива пациенти съдовото легло има патологична крехкост, която може да реагира различно при промяна на кръвното налягане. Жените по време на бременност, раждане, аборт и хормонална терапия се оплакват от пукане на капиляри. По принцип, когато хормоналните нива се променят, такава патология не представлява голяма опасност за живота и здравето, но може да причини дискомфорт. Човек с анамнеза за инфаркт, инсулт или вегетативно-съдова дистония е по-склонен към крехкост на съдовата стена от други, които нямат подобна анамнеза.

Допълнителни симптоми

спукани капиляри по краката

Ако има съдови заболявания, се наблюдават поне няколко негативни прояви:

• Локално усещане за сърбеж в областта на локализацията на паякообразните вени. Желание за разчесванетам, където се виждат спуканите капиляри. Възможно е променените капиляри, венули или артериоли да са резултат от атеросклеротични изменения. Започва да се образува трофична язва. Абсолютно същият симптом се наблюдава и при разширени вени.

• Тежест в долните крайници. Особено след нощна почивка или дълъг престой в едно и също статично положение. Това усещане съпътства много проблеми и показва патологичния характер на спуканите капиляри.

Подуване. Увеличава се обема на меките тъкани поради натрупване на течност. С напредването на основното разстройство то става по-изразено. Коригира се с физическа активност (доколкото е възможно) и диуретици .

• Усещане за настръхване и движение под кожата. Изключително неудобно състояние.

• Крампи, болка. Резултат от недостатъчен кръвен поток в долните крайници. Болезнените мускулни спазми се появяват предимно през нощта или след натоварен ден, ако трябва да се движите много или да стоите на едно място.

Клиничните състояния се оценяват като част от диагнозата, заедно с обективни признаци, които могат да се видят и с невъоръжено око.

Защо капилярите се пукат?

Това се случва в два случая. Преди всичко е поради стесняване и разширяване на капилярната мрежа. Разбира се, този процес се контролира от общите показатели на кръвното налягане в организма. Може да има и случаи, когато капилярите по кожата се пукат поради излагане на химикали, а също и като проява на алергия. Капилярите реагират активно на детергенти, като прахове за пране препарати за миене на съдове, шампоани или душ гелове. Някои растения също предизвикват спукване на капиляри.

Мнението на специалистите

Причините за спукани капиляри по краката могат да бъдат различни, включително проблеми с кръвообращението, компресия от неподходящи обувки и наднормено тегло. За да подобрите състоянието на кръвоносните съдове, се препоръчва да следите килограмите, които сваляте и качвате, да водите активен начин на живот, да носите удобни обувки, да избягвате продължително стоене в изправено или седнало положение и да се консултирате с лекар за предписване на индивидуално лечение и профилактика. Също така ще е необходимо да се обърне внимание на храненето, включително храни, богати на витамини С и Е, както и флавоноиди, които помагат за укрепване на кръвоносните съдове.

ВАЖНО!

Често причината е тази, която определя тактиката за лечение на капилярите и вените. Ако следвате инструкциите, много сериозни последствия могат да бъдат предотвратени чрез пълно отстраняване на проблема. Трябва незабавно да реагирате на нарушението, ако на крака (или на ръцете) внезапно се появи синина без предварително нараняване. Този симптом може да показва разкъсване на голям кръвоносен съд.

Спукани капиляри по краката- какво се прави?

Няма значение защо капилярите се пукат – при различните хора причините са различни.

Във всеки случай е необходимо да се направят някои от следните неща:

• защита на проблемните зони от излагане на патогенни фактори – приемайте противоалергични лекарства;

• попълване на водния баланс на тялото;

• при парене около мястото на спуканите капиляри е необходимо да се използва вазелин или хипаринов мехлем;

Ако червената мрежа само расте, без значение защо капилярите се пукат, трябва да се консултирате възможно най-скоро с лекар.

За да се предотврати спукване на капилярите

Йога за облекчаване на разширени вени

За да се намали рискът от спукване на капиляри, е необходимо редовно да се попълва тялото с препоръчителната дневна доза витамин С. Благодарение на този витамин, който се намира не само в лекарствена форма, но и в много зеленчуци и плодове, кръвта се движи по-бързо, няма стагнация и рискът от образуване на кръвни съсиреци и хипертонични кризи с времето – и с редовната употреба на витамин С – намалява.

Капилярите често се пукат и при хора, страдащи от артрит, енцефалит, глаукома и дори язва на стомаха. В този случай се извършва цялостно лечение на заболяването с премахване на червеникавите мрежи по краката. Капилярите също се пукат, ако човек остане неподвижен за дълго време или практикува заседнала работа. Тази ситуация е опасна, защото може да настъпи некроза на някои тъкани, до които кръвта не достига. Тук е важно не само да сменяте позицията веднъж на час, но и постоянно да правите упражнения или масаж.

Самодиагностика

За да проверите самостоятелно кръвоносните съдове за крехкост, достатъчно е да извършите следните тестове:

За да проверите крехкостта на кръвоносните съдове, можете да използвате маншета на апарат за кръвно налягане. Огледайте кожата след измерване на кръвното. Ще е добре сравнително бързо да е възвърнала цвета си.

Ощипване

Хванете кожата под ключичната кост с два пръста и я завъртете по посока на часовниковата стрелка. Ако се образува хематом или синина, това означава, че има изтъняване на съдовата стена.

Чук

Гърдите на пациента се почукват леко с чук; ако се появят синини, диагнозата слабост на капилярната стена се потвърждава.

Лабораторен диагностичен метод е изследването на кръвоносните съдове със специален апарат – капиляроскоп. Това е микроскоп с видеокамера и монитор, на който лекарят може да открие патология в целостта на стената и впоследствие да предпише лечение. На пациента се препоръчва да се подложи на тестове за кръв и урина, за да се определи общото му здравословно състояние.

Предотвратяване на спукани капиляри в очите

За да предотвратите разкъсване на кръвоносните съдове, трябва да обърнете внимание на упражненията за очите. Също така е много ефективно да капвате от време на време в очите топъл черен чай. Отличен начин за предотвратяване на разкъсване на кръвоносните съдове в очите са специални витаминни комплекси и капки за очи. Например хранителни добавки, включително такива с екстракт от боровинки, както и бета-каротин, имат отличен укрепващ ефект. Тази превенция е особено необходима през зимата, когато има недостиг на пресни плодове, зеленчуци и плодове.

Определено ще се нуждаете и от витамини от групи А, В и С, така че когато избирате комплекс от витамини, не забравяйте да обърнете внимание дали тези елементи са включени в състава

Укрепващите капки за очи, като Katachrom и Quinax, също са много полезни. Благодарение на своя състав те са ефективна профилактика на много заболявания на органа на зрението. Не може да се каже същото за добре познатия Visine, който помага да се избегне разкъсване на кръвоносните съдове само ако се приложи навреме, например след уморителен работен ден.

За носещите контактни лещи капките за очи, които имитират естествени сълзи, са идеални. Те са особено полезни, когато очите се нуждаят от естествена хидратация.

Рискови фактори за спукани капиляри

спукани капиляри по краката

• Слабост на стените на вените и капилярите, нарушаване на тяхната пропускливост.

• Кръвоносните съдове в краката се пукат поради продължително натоварване върху тях.

• Чести причини за спукани кръвоносни съдове са бременност, раждане, употреба на орални контрацептиви, аборт, кисти на яйчниците, миоми, менопауза и други явления, които причиняват хормонален дисбаланс.

• Ендокринни нарушения при жените.

• Лошо хранене.

• Хиподинамия.

• Вредни навици.

• Увреждания на кожата, причинени от химически пилинг, редовни посещения на солариум, измръзване, изгаряния.

• Ако се спука капиляр на крака, това е признак за начален стадий на разширени вени.

• Чупливите кръвоносни съдове могат да бъдат следствие от тежки тренировки (резултат от промени в кръвното налягане).

• Инфекциите и вирусите отслабват стените на кръвоносните съдове. След лечение на основното заболяване спуканите капиляри изчезват сами.

• Системните патологии могат да допринесат за крехкостта на кръвоносните съдове в пръстите на ръцете и краката: захарен диабет, затлъстяване, коронарна артериална болест, ангина пекторис, атеросклероза, хипертония.

• Алергиите също могат да причинят такъв проблем. Затова, когато кръвоносните съдове на ръцете се спукат, това може да е реакция на домакински химикали.

• Липсата на витамини P и C в организма може да причини повишена чупливост на стените на капилярите и вените. В този случай се появяват следните симптоми: втрисане, кожата на пръстите на ръцете и краката може да стане синя. Хематоми поради дефицит на аскорбинова киселина и рутин се образуват през есента и зимата.

Симптоматичното лечение помага за премахване на съдовата чупливост (извършва се в болница и у дома). Вярно е, че когато кръвоносните съдове в ръцете се пукат поради системно заболяване, например хормонален дисбаланс, те отново ще бъдат увредени. Рисковата група включва хора със заседнала работа (шофьори, учители, офис служители). На представителите на тези професии се препоръчва поне веднъж на два часа да правят загрявка – да се разхождат из стаята, да извършват въртеливи движения с ръце, да правят няколко навеждания назад, напред и настрани.

Последици

Резултатът зависи от местоположението на спуканите капиляри. Най-опасно е спукване на кръвоносен съд в мозъка. Ако пациентът не бъде хоспитализиран навреме, изходът в повечето случаи е фатален. Причината е обширен кръвоизлив в мозъка. Когато се локализира в очните ябълки, често изчезва от само себе си дори без прилагане на терапия. Ако причината са външни фактори, съдовете на ръцете и краката се възстановяват в рамките на няколко дни. Често бременните жени се оплакват от появата на съдови мрежи върху млечната жлеза. Този процес се провокира от повишеното производство на хормони, които насърчават производството на мляко. Симптомите често изчезват сами без употребата на лекарства.

Когато диагностицирате проблеми с кръвоносните съдове, трябва да обърнете внимание на следните симптоми:

• Замаяност.

• Появата на „звезди“ или черни точки пред очите при внезапна промяна в позицията на тялото.

• Дори леките наранявания водят до спукани капиляри на пръстите, предмишниците, глезените и др.

• През кожата се вижда мрежа от кръвоносни съдове.

• Усещане за втрисане дори в топла стая.

Лечение на спукани капиляри по краката

спукани капиляри по краката

Паякообразните вени или спуканите капиляри по краката изискват комплексно лечение: в повечето случаи лечението протича на два етапа. Първо се прави чрез склеротерапия: по време на процедурата в лумена на вената се инжектира специално лекарство, склерозант, което я „залепва“. Така тя се изключва от кръвния поток и функциите ѝ се поемат от други вени. Постепенно склеротичният съд се отваря. След това е време да се премахне самата „звездичка“, за което лекарите използват неодимов лазер. Предимствата му са възможността за индивидуален избор на дължина на лазерната вълна, както и прецизното, целенасочено въздействие на лазерния лъч върху кръвоносния съд. Лазерът има същия ефект върху вените като склерозант – слепва ги. В резултат на това малките съдове изчезват напълно, а по-големите съдови образувания, като хемангиоми, стават по-малко забележими. За пълно или почти пълно премахване на „паяжините“ е необходим курс на лечение от 2-4 процедури.

За да бъде лечението по-ефективно, както и за предотвратяване на рецидиви, пациентите трябва да носят след процедурата препоръчаните от специалист компресионни чорапи, което осигурява подходящ натиск върху вените.

Как да разберем, че има спукани капиляри

При нараняване след няколко минути се появява кръвоизлив. В областта на удара пациентът изпитва болка и визуално може да се наблюдава мрежа от спукани капиляри. Ако разкъсването се случи в окото, върху видимата част на очната ябълка се появява червено петно. В случай на локализиране на спукан съд в мозъка, симптомите могат да се появят веднага или постепенно. Пациентът усеща прилив на кръв към лицето, силно главоболие, дишането се забавя, вижда всички предмети в червена светлина, може да загуби съзнание или да изпадне в кома.

Защо спуканите капиляри са опасни?

На този въпрос повечето от нас вероятно ще отговорят, че вените са чисто естетически проблем. Наистина, вече не е толкова приятно да носите къса пола или къси панталони, заради „звездичките“ по краката. Това обаче не е основното. Мрежата от малки съдове, която се появява върху кожата, може да означава, че се развиват разширени вени. По-специално, може вече да имате разширени ретикуларни вени – повърхностни съдове с диаметър около 2 mm и захранващи паякообразната вена. В допълнение, фина мрежа от червени или сини съдове може да показва наличието на хронична венозна недостатъчност – набор от симптоми, които показват лоша циркулация във вените.

Често задавани въпроси

Защо се появяват паякообразни вени по краката?

Паяковидните вени на краката могат да се появят поради разширяване и увреждане на повърхностните вени, което често се свързва с повишено налягане във вените, лошо кръвообращение или хормонални промени.

Какви мерки могат да се предприемат за предотвратяване на спукани кръвоносни съдове на краката?

За да се предотврати спукване на кръвоносните съдове на краката, се препоръчва да се води активен начин на живот, да се контролира теглото, да се избягва продължително стоене или седене, да се носят удобни обувки, да се използва компресионно облекло и да се следи нивото на холестерола в кръвта.

Какви методи за лечение на спукани капиляри и вени съществуват?

Паякообразните вени по краката могат да бъдат лекувани чрез склеротерапия, лазерна терапия, радиочестотна аблация, хирургично отстраняване или други процедури, които спомагат за укрепване на съдовите стени и подобряване на кръвообращението.

Полезни съвети

СЪВЕТ #1

Следете килограмите и поддържайте здравословен начин на живот, тъй като наднорменото тегло и липсата на физическа активност могат да увеличат напрежението върху кръвоносните съдове и да допринесат за тяхното разкъсване.

СЪВЕТ #2

Избягвайте продължителното стоене или седене в едно положение, правете почивки за загряване и упражнения, за да подобрите кръвообращението и да намалите напрежението върху кръвоносните съдове.

СЪВЕТ #3

Хранете се правилно, яжте повече зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки и зелен чай, които съдържат витамини и антиоксиданти, които укрепват кръвоносните съдове.

Капиляри

Капилярите са най-малките кръвоносни съдове в тялото, свързващи артериите с вените.

Те са много тънки, приблизително 5 микрометра в диаметър и се състоят само от два слоя клетки: вътрешен слой от ендотелни клетки и външен слой от епителни клетки. Те са толкова малки, че червените кръвни клетки трябва да преминат през тях цели.

Изчислено е, че човешкото тяло има 40 милиарда капиляри. Около този слой клетки е това, което се нарича базална мембрана, слой от протеин около капиляра.

Ако всички капиляри в човешкото тяло се подредят в един ред, линията ще се простира на повече от 170 000 километра

Капилярите играят централна роля в кръвообращението, като доставят кислород от кръвта към тъканите и събират въглероден диоксид, който трябва да бъде отстранен. Те също така са мястото, където се доставят хранителни вещества за подхранване на всички клетки в тялото.

Капилярите могат да се считат за централната част на кръвообращението. Кръвта напуска сърцето през аортата и белодробните артерии, пътувайки съответно до останалата част от тялото и белите дробове.

Тези големи артерии стават по-малки артериоли и в крайна сметка се стесняват, за да образуват капилярно легло. От капилярите кръвта тече в по-малки венули и след това в артериолите, връщайки се обратно във вената.

В тялото има различни видове капиляри със специфични функции. Когато тези съдове се повредят или се разболеят, те могат да колапсират или да лишат клетките от кислорода, от който се нуждаят, за да оцелеят. Това може да доведе до различни състояния, от „кървави петна“ до дегенерация на макулата (дегенеративно заболяване на очите).

Функция на капилярите

Капилярите са отговорни за улесняване транспорта и обмяната на газове, течности и хранителни вещества в тялото. Въпреки че артериите и артериолите пренасят тези продукти до капилярите, обменът се извършва на нивото на капилярите.

Капилярите също така служат за поемане на въглероден диоксид и отпадъчни продукти, които след това се доставят до бъбреците, черния дроб (за отпадъци) и белите дробове (за издишване на въглероден диоксид)

Капилярност

Лекарите често проверяват за „капилярно пълнене“ или капилярност. Това се тества чрез наблюдение колко бързо кожата става розова след премахване на натиска и може да даде индикация за здравето на тъканта.

Пример за капилярност (или капилярно пълнене) са хората с изгаряния. При изгаряне от втора степен капилярното пълнене може да се случи с известно закъснение, но при изгаряне от трета степен капилярното пълнене изобщо не се случва.

Парамедиците често проверяват запълването на капилярите, като упражнява натиск върху нокът на ръката или крака, след което отпускат натиска и изчакват, за да видят колко време е необходимо на нокътното легло отново да порозовее. Ако цветът се възстанови в рамките на две секунди (колкото време е необходимо, за да кажем капилярно запълване), кръвообращението в ръката или крака вероятно е наред.

Ако порозовяването отнема повече от две секунди, кръвообращението в крайника вероятно е компрометирано и се счита за спешен случай. Има и други параметри, при които попълването на капилярите също се забавя, като дехидратация.

Трето разстояние и капилярна пропускливост

Може да чуете лекарите да говорят за феномен, известен като „трети интервал“. Капилярната пропускливост се отнася до способността на течността да преминава от капилярите в околната тъкан.

Капилярната пропускливост може да бъде увеличена от цитокини (левкотриени, хистамини и простагландини), освободени от клетките на имунната система. Повишено количество течност (трето разстояние) локално може да доведе до уртикария. Когато някой е много болен, това трето разстояние, дължащо се на изтичащи капиляри, може да бъде широко разпространено, което придава на тялото му подут вид.

Проби от капилярна кръв

В повечето случаи, когато ви вземат кръв, лаборантът ще изтегли кръвта от вена на ръката ви. Капилярната кръв може да се използва за някои кръвни тестове, като например тези за проследяване на нивата на кръвната захар. С автоматичен ланцет (ножче) се прерязват капилярите, за да може кръвта да се използва за определяне нивата на кръвната захар и pH на кръвта.

Източник: www.verywellhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *