Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Корен от глухарче при разширени вени, отоци и псориазис (СУПЕР РЕЦЕПТИ)

Всеки познава глухарчето, но малко знаят, че корен от глухарче може да се използва за редица заболявания, включително и при лечение на рак

корен от глухарче

Ето какъв ценен химичен състав има в един корен от глухарче: витамини А, К, С, Е, фибри, калций и калий, протеини, фолиева киселина и витамин В-комплекс. Коренището на растението, което често се възприема и като плевел, помага при храносмилателни проблеми, разширени вени, псориазис и още поне 20-ина болести.

Обикновеното глухарче с неговите яркожълти цветове е чудотворно растение с удивителни ефекти върху нашето здраве. Това непретенциозно растение подобрява храносмилането, облекчава подуването и помага при лечението на псориазис.

Приложение на корен от глухарче

Към гореизброения списък от полезни витамини и микроелементи трябва да добавим и още един страхотен факт: глухарчето изпреварва добре познатия спанак и по съдържание на протеини.

Лечебно действие на корен от глухарче

За медицински цели активно се използва коренището на глухарчето. Листата от векове овкусяват салатите на хората, които живеят край Средиземно море. Добавят се и към супи, тъй като могат да се използват като аналог на спанака. От сушените листа се приготвя чай за подобряване на храносмилането. Най-добре е напролет да се накъсват листата, защото тогава са по-крехки. Коренът се вади през летните месеци, когато има максимална горчивина. Той може да бъде добра алтернатива на кафето.

Глухарчето стимулира оздравителните процеси в организма. Естествено слабително и диуретично средство е, тъй като нормализира работата на бъбреците и черния дроб. Има предварителни клинични експерименти с животни, които доказват способността на силния екстракт от корена на растението в борбата срещу рак на дебелото черво и черния дроб. Приемът на глухарче под каквато и да е форма почти няма странични ефекти.

Глухарче за нормална функция на червата

От корена на това растение се приготвя чай, който нормализира храносмилането и активира дефекацията. Чаят стимулира и производството на жлъчка.

Коренът от глухарче съдържа висока концентрация на инулин и фибри, които подпомагат жизнената дейност на чревната флора.

Препоръчва се ежедневна консумация на чай от глухарче, ако има склонност към констипация. По желание чаят се подслажда с мед, като може да се комбинира със съставки като джинджифил и женско биле.

Глухарче при запек

Причини за запек:

• диета с нисък процент фибри;
• прием на определени лекарства;
• дехидратация;
• недостатъчна физическа активност.

Билките, които имат слабително действие, като глухарче, ревен, джинджифил и берберис, ефективно се справят с втвърдените изпражнения.

Глухарчето помага при задържане на вода

Задържане на вода или подуване се случва, когато бъбреците не могат да се справят с функцията за отстраняване на течности. Защо възниква такова състояние? При жените е възможно подуване по време на бременност и ПМС. Задържането на течности също може да е показателно за наличието на сърдечни проблеми или бъбречна дисфункция.

За да се намали подуването, както и да се нормализира кръвното налягане, лекарите предписват диуретици на пациентите. С тяхна помощ тялото може по-ефективно да се отърве от излишната течност. Но в този случай калия започва да се измива от водата, от която тялото се опитва да се отърве. Това води до намаляване на съдържанието му, което е крайно нежелателно за хората с кардиологични проблеми. Глухарчето е прекрасен диуретик, тъй като съдържа и голям процент калий.

Корен от глухарче при разширените вени

Варикоза, другото име на разширените вени, се случва когато вените се раздуват, подуват се и се усукват. Това явление може да се появи във всяка област на тялото, но като правило прогресира най-много в краката. Недостатъчната физическа активност, наднорменото тегло, бременността и всичко, което намалява притока на кръв към краката, увеличава вероятността от разширени вени. В този случай глухарчето, което се използва като диуретик, може да облекчи симптомите на заболяването.

Глухарчето намалява симптомите на псориазис

Псориазисът е хронично кожно, заболяване, при което имунитетът играе основна роля. Механизмите, които причиняват нарушения на имунната система при псориазис, все още не са напълно изяснени. То засяга приблизително 2% от населението на западния свят. Към днешна дата няма лекарства, с които да се лекува, но за сметка на това има дълги ремисии. Може да бъде причинено от следните фактори: стрес, недохранване, лоши навици.

Редица растения, включително и глухарчето, могат да облекчат симптомите на псориазис. Балансираната диета, системната физическа активност и слънчевата радиация допринасят за подобряване на състоянието на пациента.

Рецепта за класическа тинктура от глухарче с водка или медицински спирт

Това е универсална рецепта, която може да се използва както за вътрешна, така и за външна употреба.

Необходимо е да имате

• цветове от глухарче (свежи), с които да напълните ¾ от половин литров буркан;
• водка или медицински спирт: 300  мл.

1. Напълвате буркана с цветове от глухарче, така че заемат три четвърти от обема.

2. Изсипете водката или медицинския спирт върху цветовете, така че напълно да ги покрие.

3. Затворете капака и настоявайте 3 седмици. Разклащайте през ден.

4. Филтрирайте.

Тинктура от цвят на глухарче се използва, както следва

Показания

• Бронхит (включително кашлица),
• Трахеит;
• Анемия;
• Повишена умора, безсъние;
• Ставни заболявания;
• Наднормено тегло, запек, метеоризъм;
• Подуване, метаболитни нарушения (включително захарен диабет).

Дозировка и инструкции

Започнете да приемате по 10 капки 3 пъти на ден (половин час преди хранене), като постепенно увеличавате дозата през деня с 10 до 20 ml. Продължителност на приложение 21 дни. Допустимо е да се провеждат 3-4 курса годишно. Почивките между тях трябва да бъдат най-малко 30 дни. В идеалния случай коригирайте дозата с вашия лекар!

Друга употреба на тинктурата

Показания

• Мускулни болки, подагра, артрит
ревматизъм, остеохондроза;
• Бронхит (кашлица), трахеит.

Дозировка и инструкции

Втривайте 1-2 пъти на ден (за предпочитане вечер). Продуктът се нанася върху дланта и се втрива на болното място до зачервяване на кожата. След това не излизайте навън в продължение на 3 часа.

Още една употреба на тинктурата

Показания

• Ангина, тонзилит, бронхит, трахеит.

Дозировка и инструкции

Компреси (вечер). С тинктурата се навлажняват няколко слоя марля, която се фиксира с превръзки към мястото, което изисква лечение. Дръжте така час и половина-два.

Употреба на тинктурата от цветове на глухарче при кожни и ставни заболявания

Показания

• Сухи мазоли, болки в ставите, подуване на крайниците.

Дозировка и инструкции

Парни бани. В достатъчно гореща вода (3 литра) добавете 2-3 с.л. тинктура. Потопете краката или ръцете си във ваната и ги задръжте там за четвърт час. След това избършете кожата, затоплете ставите (поставете топли чорапи или ръкавици); изстържете мазолите и намажете с крем.

Показания

• Лунички и старчески петна, акне, черни точки и други възпаления по кожата.

Дозировка и инструкции

Разредете 50 ml тинктура със 150 ml преварена вода. Така се получава лосион за избърсване на кожата на лицето, ръцете и раменете вечер. След това не се отмивайте. Сухата кожа може да се намаже с подхранващ крем.

Показания

• Себорея, пърхот

Дозировка и инструкции

Втрийте тинктурата в корените на косата 5-7 минути преди измиване с шампоан, или добавете 50 ml тинктура на 3 литра вода и изплакнете косата след измиване.

Противопоказания за използване на тинктура от цветове и корен на глухарче

• Възраст под 16 години;
• Бременност, кърмене;
• Диария, гастрит, стомашна язва, остър холецистит;
• Болест на Крон;
• Повишено кръвно налягане;
• Алергия.

Тинктура от корен на глухарче

ВАЖНО! Препоръчва се тинктурата да се съхранява не повече от 30 дни (на тъмно и хладно място). На кухненския рафт срокът на годност намалява наполовина, а на светлина ще загуби част от полезните си свойства.

Какво е необходимо

• Корен от глухарче: пресен – 120 гр., изсушен – 50-60 гр.;
• Водка, медицински спирт – 500 мл.

Как се прави?

1. Пресният корен се измива старателно и се почиства, след което се нарязва. Изсушеният просто се начупва.

2. Поставяте в стъклен съд.

3. Покривате корена от глухарче с водката или спирта и настоявате в продължение на 3 седмици.

4. След това се филтрира.

5. Накрая изсипвате в подходящо етикетирана бутилка.

Приложение

Външно (разтривки, компреси, бани – както в класическата рецепта по-горе) при заболявания на ставите, мускулите, дихателните пътища, вените и при ухапвания от змии.

Вече знаете, че едно толкова често срещано и непретенциозно растение като глухарчето може да ви послужи за лечение на много здравословни проблеми.

ГЕНОТРОН - концентрирана формула с екстракт от глухарче

 

Източник: alkolife.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *