Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Минералният извор в село Железница тайно лекувал болни от псориазис

Днес изворът в софийското село Железница е известен като „горското джакузи“, а минералната вода е достъпна за всеки, но е лошо стопанисвана

Железница
Каменните джакузита край Железница Източник на снимките: Фейсбук страница „Нудистки плаж „Железница“ – минералните извори и старата баня“

Въпреки това, все още има ентусиасти, които откриват семплия чар на термалните извори в село Железница. През последните години все по-често се пише за това място, което може да подскаже, че е напът най-сетне да се направи необходимото, за да може Железница заслужено да влезе в списъка от места с лечебна минерална вода.

Къде се намират минералните извори в село Железница?

Минералните извори са недалеч от село Железница, което е сравнително близо до столицата на България – София. Планинското селце е разположено в източните склонове на Витоша на територията на район Панчарево, Столична община. В близост до Железница са селата Бистрица – на около 7 км в северна посока и Плана – на 11 км югоизточно. До изворите се стига за около половин час от центъра на селото. Минава се по малко мостче, след което се вижда старата баня. Следва се пътеката, има малък стръмен участък, минава се реката и се стига до малки каменни басейнчета.

Малко история

Още от най-дълбока древност, по времето на траките, хората са използвали водата от изворите в софийското село Железница за лечение на различни кожни заболявания. Тя извира от 12 малки изворчета и е с температура 28ºС. Слабоминерализирана е, с обща минерализация около 0,25 г/дм3. Съставът ѝ е хидрокарбонатно-сулфатно натриев и оказва благоприятно въздействие върху кожата. Помага при различни кожни заболявания, действа отпускащо и спомага за намаляване на стреса и преумората на организма.

Местните разказват, че водата в Железница е била полезна на болните от псориазис

Преди 1989-а изворът е бил едва ли не засекретен. За него са знаели само хора, които са страдали от псориазис или тежки форми на екзема. Псориазисът все още е заболяване, което има ремисии, но няма лечение. По времето на соца не е имало кой знае какви алтернативи за неговото овладяване. Водата от изворите в Железница действително помагала. Местните партийни функционери, обаче решили, че не е добра идея болните да ходят и да се лекуват с нея. Не можело разни хора, с някакви кожни несъвършенства да стресират гражданите. И тогава, както и сега, от София можело да се стигне до Железница с градския транспорт. Идеята той да бъде пълен с болни от псориазис хора не се харесала на управниците, които смятали че заболяването е нещо твърде грозно и срамно.

Днес положението на изворите край Железница не е по-различно

Разликата е, че всеки може да стигне до тях и да се възползва от лечебната им сила. Местни ентусиасти са изградили каменни корита, известни като „горско джакузи“, а сред хората от селото и като „Нудисткия плаж„. Преди това термалната вода се е изливала направо в река Егуля. Изворът, от който се пълнят каменните корита, е с по-малък дебит. Въпреки семплия вид, хората, които са решили да ги ползват, могат да направят това не само през топлите месеци, но и през зимата.

Банята, където е другия извор, е с започнат и недовършен ремонт и е в окаяно състояние. Природата около изворите е красива, но човешкото присъствие е оставило грозни и не особено приятни за окото и обонянието следи.

Без значение в какво състояние са, водата от изворите край софийското село Железница си е все така там и е все така лековита. Тя може да помогне на всеки, решил да преглътне не особено приятните условия и да се погрижи за здравето си. Припомняме, че водата оказва оздравителен ефект при различни видове рани по тялото, кожни или стомашно-чревни заболявания.

Източници: stolica.bg, decanaplanina.com, pancharevo.org

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 9 до “Минералният извор в село Железница тайно лекувал болни от псориазис

  1. Бо каза:

    Има лечебни свойства. На всеки влияе различно. И водата всеки път е различна дори и на мирис и на температура и състава, определено е нужно редовно посещение и е видимо за някои неща да има резултат. По скоро кожните заболявания са различни и може би при някой доктори не са поставили точният произход. Не очаквайте чудеса и не разчитайте само на водата. Взимайте мерки да промените начина си на живот и хранене. Едно т най важните неща е правилното пречистване – гладуване на организма и правилно захранване.

  2. TNT каза:

    Може и да лекува, но никой не смее да си потопи глвата между няколко че5а на въпросното нудистко джакузи

  3. Иван Петров каза:

    Много трудно се стига до мястото.Чел съм за състава на водата и според мен тя не лекува нищо !

    • Валери Къневски каза:

      Рани зарастват за няколко дни и дълбоки рани,мой познат си спаси крака от ампутация с тази вода,не дрънкай глупости ,щом не си запознат,на времето една френска фармацевтична компания е искала да закупи терена!

  4. Стойка каза:

    Познавам такива, които са ходили 20 г. там да се лекуват от псориазис и за съжаление не са се излекували 🙁

  5. Владимир Борисов каза:

    Със сигурност лекува изгаряния!
    Аз съм жив пример.
    При изгаряне се ходи всеки ден и се топи/мокри изгореното поне 15 минути. Най добре час.
    При мен беше лятото, и та ходих на море с няколко туби от долния извор.
    Когато е налята водата, и се ползва е различно, не действа по същия начин. Най хубаво е всеки ден в Живата минерална вода на Железница, минава най бързо!
    А и не остават белези…
    Нямам идея как да достигне до хората, че минералната вода на Железница е Жива, и наистина лекува изгаряния… А те май много трудно се лекуват…
    Вие lekuva.net сте такава медия, че имате инструментите да проверите /прм намирате хора с изгаряния и ги пращате всеки ден на изворите за един месец/ и да популяризирате минералните извори на Железница да работят за здравето на хората.
    п.с. За да пусна коментара, съм оставил мейл и сайт, от който може да вземете телефона и да звъннете при за подробности.

  6. Жоро каза:

    Проверявайте си източниците на информация, от всичко което сте написали за ефектите на тази вода е вярно само температурата , че е 28/29° плажовете са два и този от снимките е нудистки от край време! Няма никакви доказателства че лекува псуриазис!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *