Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Всичко за болестите на опорно-двигателния апарат през зимата!

Ревматоидният артрит износва и хрущяла

При ревматоидния артрит не само се възпалява ставата, но се износва и хрущялът. „Това е изключително коварна и тежка болест, защото протича с ежедневна болка, скованост, обща умора и прогресиращо ограничаване в ставната подвижност – обяснява специалистът. Накрая се стига до невъзможност човек да се обслуж­ва“. Макар и рядко, ревматоидният артрит може да бъде и вроден. Това означава, че се развива без ясна за медицината причина. И споделя, че наскоро е имал пациентка само на 22 години, на която се налага поставянето на изкуствени стави именно вследствие на ревматоидния артрит.

За подаграта обяснява, че тази болест се развива в по-късна възраст и предизвиква възпаление и отлагане на отпадни продукти – често се проявява и при затруднена функция на бъбреците. В тези случаи наред с медикаментозното лечение се налага и специален режим на хранене, например да се ограничат храните, съдържащи червено месо.

И още нещо: пушенето и алкохолът, макар и индиректно, също влияят на ставите. При такива хора заболяват костите, които, като променят формата си, увреждат ставите. И още една причина за това да страдат ставите е продължителният прием на кортизонови медикаменти – костите отслабват и претоварват ставите.

АПРОПО!

Накрая да предложим на читателите една чисто българска народна рецепта при болки в ставите. Необходими са 5 грама сухи дафинови листа. Те врят 3 минути 6300 мл вода, След като отварата поизстине, се прецежда и се изпива на глътки през деня. Това се повтаря още два дни. , Много важно е през този период да не хапват повече храни, богати на белтъчини – месо, риба, мляко; сирене, боб, грах.

Добре е да знаете и това: „Халтавите” стави засягат предимно жените!

Т.нар. халтави стави по-често засягат жените и се наблюдават при 10-15 на сто от хората. Това обяснява в свое интервю наскоро доц. Румен Кастелов от Клиниката по ортопедия и травматология в столичната университетска болница „Св. Анна“. „Ако даден човек е с вродена халтавост, то по- активните движения стават причина за по- лесното претоварване на ставния хрущял – казва доц. Кастелов. – И ако тези хора се натоварват допълнително, например във фитнеса или ако работят тежък физически труд, то последствията може да са много сериозни. Но не само това – те са предразположени и към травми. Особено ако става дума за подрастващи тийнейджъри и спортистите в някои видове спортове“.

Той разказва, че вродената халтавост по- често се предава по майчина линия. Оказва се, че за съжаление няма лекарства или опера­ции, които да затегнат връзките в организма. Медицината може да помогне само със съвети. Освен това все пак съществуват препарати, които влияят благоприятно на хрущяла. Обикновено първият сигнал е болка между колянното капаче и бедрената кост. Най- често от претоварване се засягат коленните, глезенните и тазобедрените стави.

А знаете ли, че…костите на китката и бедрената шийка зарастват най-трудно!

Доц. Кастелов посочва най-уязвимите групи хора, които често страдат от ставни болести – освен тези с халтави връзки, боледуват и възрастните с нарушено зрение и слух, защото не мо­гат да реагират адекватно на улицата.

„Ако говорим за счупва­ния, които зарастват много трудно, това се отнася до костите със специфично кръвоснабдяване, обяснява специ­алистът. – При фрактури част от тях въобще престават да се кръвоснабдяват и може въобще да не зараснат. Таки­ва са костите на китката, бедрената шийка и тези на ходилото“.

Има хора, които генетично се раждат с чупливи кости, но това може да се случи и при метаболитни заболявания. Доц. Кастелов успокоява, че голяма част от тези болести се лекуват.

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *