Полипи: да се махнат или не и опасни ли са за рак на стомаха

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Когато чуете думата „полипи“, може би веднага правите връзка с дебелото черво

полипи

Но това не е единственото място в тялото, където могат да се развият полипи. Всъщност може да ги имаме без изобщо да подозираме, че са там, където са.

Тези малки образувания в лигавицата на стомаха могат да доведат до рак, но по-често са доброкачествени. Обикновено се откриват, когато пациентите имат назначена горна ендоскопия (езофагогастродуоденоскопия), която може да е по причини, несвързани с тях.

Факт – колкото по-добро е диагностичното оборудване, толкова повече проблеми могат да бъдат идентифицирани

Затова по време на ултразвукови и ендоскопски изследвания често се откриват полипи в стомашно-чревния тракт. Какво да правим с тях?

Д-р Вероника Корнилова

Д-р Вероника Корнилова, гастроентеролог, обяснява всичко за полипите.

Всеки полип се образува от лигавицата на кух орган. По-често това е доброкачествена неоплазма, но не винаги. В допълнение, полипите могат да са злокачествени, т.е. да се превърнат в рак, затова трябва сериозно отношение към тяхното съществуване.

Кой е по-вероятно да развие стомашни полипи?

Не винаги е ясно какво причинява полипи в стомаха – особено ако те идват без симптоми. Има фактори, които могат да увеличат риска от тяхното развитие. Най-често срещаният фактор за полипи в стомаха е възпалението, което може да дойде от различни източници.

Една от основните причини за стомашни полипи е употребата на инхибитори на протонната помпа. Тези лекарства се предлагат без рецепта. Те помагат за потискане на стомашната киселина при лечение на киселини и други често срещани стомашни проблеми.

Проблемът е, че лекарствата са толкова добри в това, което правят, че спират производството на киселина изобщо

А стомахът се нуждае от киселини, за да поддържа баланс и да работи правилно. Без киселина някои клетки в стомаха работят извънредно, за да увеличат производството на хормон, наречен гастрин, който от своя страна насърчава клетките да засилят производството на киселина в стомаха.

Инфекциите с бактерията H. pylori също могат да увеличат риска от развитие на полипи и някои видове рак

И генетиката играе роля в стомашните полипи. Генетично състояние, наречено фамилна аденоматозна полипоза или ФАР, обикновено се свързва с развитие на полипи в дебелото черво, но може да увеличи и риска от развитие на полипи в стомаха и тънките черва.

Какви са различните видове стомашни полипи?

Има няколко различни вида стомашни полипи. Те се различават в зависимост от това къде са открити, какво ги причинява и дали е вероятно да бъдат ракови.

Аденоматозните полипи са по-склонни да станат ракови, отколкото други видове полипи. Те обикновено се намират близо до дъното на стомаха и често се свързват с генетично заболяване.

Полипите на фундалната жлеза се срещат в горната част на стомаха. Те могат да бъдат причинени от инхибитори на протонната помпа.

Хиперпластичните полипи могат да бъдат провокирани от състояния като гастрит и H. pylori. Могат да се появят в целия стомах и да станат ракови, ако не се лекуват.

Рядко има и псевдополипи. Те се причиняват, когато чуждо тяло, като част от клечка за зъби, се настани в стената на стомаха. Това не са традиционни полипи, но могат да изглеждат подобни, защото тялото се опитва да се отърве от тях и образува черупка около чуждото тяло.

Как се диагностицират стомашните полипи?

Стомашните полипи почти винаги се откриват поради проблеми, свързани със стомаха. Ако имате лошо храносмилане или рефлукс, вашият гастроентеролог ще иска да види какво се случва вътре. Полипите обикновено се откриват по време на процедура, наречена ендоскопия, при която се използва подобна на змия камера за изследване на горната част на храносмилателния тракт.

Полипите в стомаха не могат да бъдат излекувани с лекарства

Следователно, ако се открият по време на ендо или гастроскопия, е необходимо да се направи биопсия на неоплазмата. Може и да се отстранят и да се направят морфологични изследвания. Припомняме, че най-голям риск от рак представляват така наречените аденоматозни полипи.

Как се лекуват полипи в стомаха?

Лечението на полипи в стомаха зависи от вида, колко са големи и какво ги причинява.

За полипи на фундалната жлеза, причинени от инхибитори на протонната помпа, се преминава към друг тип антиацид. Това може да накара полипите да изчезнат.

Макар да няма директни лекарства за тях, антибиотиците, насочени към H. pylori, могат да облекчат хиперпластичните и дори да премахнат раковите полипи в някои случаи.

След като инфекцията изчезне, ракът също може да изчезне

Пациентите с фамилна аденоматозна полипоза ще бъдат подложени на редовни скринингови ендоскопии. Така ще могат да се открият навреме всички опасни полипи.

Ако полипът е по-голям от един сантиметър, вероятно ще трябва да се премахне. Това може да се направи по време на ендоскопията. Ако имате много полипи, вашият лекар може да препоръча операция, наречена гастректомия, за отстраняване на част или целия стомах.

Лигавицата на стомаха има уникална текстура с множество гънки, което прави операцията сложна. Добра идея е да потърсите помощ от експерт по рак на стомаха, за да сте сигурни, че разбирате възможностите си за лечение, както и потенциалните рискове и ползи.

В някои случаи стомашните полипи не трябва да се отстраняват. Само защото можете да ги премахнете, не означава, че трябва – особено ако полипите са малки, не крият значителен риск от рак и не ви причиняват дискомфорт.

Говорете с вашия лекар, за да видите какви видове полипи имате и да разберете риска от тяхното развитие в рак.

Защо трябва да се отстраняват полипите?

В приблизително 10% от случаите те се израждат в злокачествен тумор. Времето, необходимо на полипа да прерасне в рак, е около 10 години. Този процес обаче може да се случи по-бързо.

Основните рискови фактори са възрастта и наследствеността

Колоректалният рак се диагностицира по-често при по-възрастни пациенти. Затова на всички хора над 50 години се препоръчва преглед на дебелото черво на всеки 5 години, независимо от наличието на оплаквания. И ако някой от вашите близки роднини е диагностициран с рак на дебелото черво, тогава трябва да започнете да се изследвате още на 45-годишна възраст.

Ако се открият дори много малки тумори, те трябва да бъдат отстранени

Логиката тук е: няма полип, няма рак. Само преди 20 години малките полипи не бяха отстранявани, а бяха оставяни за по-нататъшно наблюдение. Но в този случай пациентът трябва да се подлага на колоноскопия всяка година, за да не пропусне онкологията. Тъй като самите полипи не причиняват дискомфорт, много хора просто забравят за тях. И когато се появят първите оплаквания, се оказва, че болестта отдавна е извън контрол.

Защо не трябва да се страхувате от колоноскопия

Днес колоноскопията е единственият 100-процентов метод за откриване на полипи и съответно профилактика на колоректален рак. Много е важно още по време на превантивна колоноскопия лекарят да може незабавно да премахне всички открити образувания и по този начин да предотврати развитието на заболяването.

Основната задача на ендоскописта при откриване на полип е правилното му отстраняване, за да се предотврати рецидив. В допълнение към опита на лекаря, техническото оборудване на медицинския център също играе голяма роля тук.

Лекарят трябва да изпрати всички полипи, открити по време на колоноскопия, за хистологично изследване.

Как да се предпазим?

Ако има висок риск от развитие на полипи (например поради генетичен фактор), са необходими корекции в начина на живот и храненето. Счита се, че бактерията Helicobacter pylori участва в образуването на полипи, както и на язви и рак на стомаха. Затова е необходимо да се изследвате за наличието й при всяка гастроскопия. Ако замърсяването е високо, е необходимо лечение: 2 антибиотика и поне 2-3 допълнителни лекарства. В други случаи не се изисква антибактериална терапия, но се предписват лекарства, които намаляват броя на бактериите в стомаха.

Полипи в жлъчния мехур

Полипите в този орган се различават по структура, размер и брой. Много чести са холестеролните полипи, които показват холестероза на жлъчния мехур.

Да ги махна ли?

Предимството на холестеролните полипи е, че те могат да бъдат разтворени с лекарства; за тази цел се използват лекарства от групата на Урзофалк на базата на урсодезоксихолева киселина в размер на 10-12 милиграма на 1 килограм телесно тегло на пациента. Продължителността на лечението е няколко месеца.

Въпреки това, други неоплазми в жлъчния мехур вече не са безопасни. Особено тревожни са тези полипи, които променят своя размер и форма, и с една дума, се държат нестабилно или имат повече от 10 мм в диаметър. В този случай трябва да се отстрани жлъчния мехур.

Защо могат да растат отново?

 

Тяхната първична природа е неизвестна, затова конкретен отговор на този въпрос няма. Освен това изобщо няма гаранция, че те ще се появят там, където са били. Най-вероятно новите полипи ще имат различна локализация и повторното им появяване може да бъде предизвикано от неразрешени фактори, довели до основния проблем.

Известно е, че честотата на откриване на полипи е по-висока в развитите страни, където консумацията на протеинова храна е по-висока

А там, където хората, поради техните икономически възможности, могат да консумират само зърно, фибри и зеленчуци, се откриват по-малко полипи. Оттук и препоръката за профилактика – променете диетата си. Добавете повече зърнени храни, зеленчуци и плодове към нея и намалете количеството консумирано месо, риба и птици. Особено важно е да премахнете преработеното месо от вашата диета – колбаси, пушени меса и други подобни продукти. Не трябва да забравяме, че тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол също повишават риска от полипи и злокачествени тумори на храносмилателната система.

Също така си струва да се подложите на превантивни прегледи. Те ще ви позволят да откриете образуването навреме и да го премахнете, ако е необходимо. Важно е да не пренебрегвате този момент, тъй като както вече стана ясно, полипите не причиняват болка или кървене до определено време. Само при големи размери или злокачествена дегенерация се появяват симптоми, които показват сериозен проблем.

Трябва да ограничите и всички „лоши“ мазнини в диетата – агнешко, свинско, тлъсто говеждо, тлъсто птиче месо, маргарин, майонеза и др. Растителните мазнини, напротив, са полезни. Подходящи са маслиново, слънчогледово, ленено, конопено масло, ядки (не печени), авокадо.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *