ВНИМАНИЕ! Тези 2 симптома алармират за рак на дебелото черво

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ново проучване идентифицира 2 ранни симптома на рак на дебелото черво, които се срещат при почти половината пациенти

симптоми на рак на дебелото черво

Колоректалният рак е най-често срещан сред по-възрастните хора. Средната възраст на диагностициране е 66,2 години. Въпреки това, честотата на колоректален рак с ранна поява (което се отнася до случаите при хора под 50-годишна възраст) нараства и се е удвоила от 90-те години на миналия век.

Анализ, публикуван в JAMA Network Open на 24 май, разглежда 81 проучвания, които включват данни от над 24 милиона души на възраст под 50 години. Те откриват, че в световен мащаб хората с ранно начало на колоректален рак най-често имат кръв в изпражненията, коремна болка и промени в честотата на изхождане.

„Питаме се: има ли определени симптоми, които могат да бъдат свързани с потенциалния риск от рак?“ казва Кишор Гуда, доцент в Центъра по онкология на университета Case Western Reserve. „Това, което изследването подчертава, е, че ако забележите нещо необичайно, трябва отидете и да се прегледате.“

 

Около 40% от пациентите с раннопоявил се рак на дебелото черво споделят тези симптоми

 

Тъй като случаите на колоректален рак нарастват при по-младите хора, изследователите са искали да идентифицират общи симптоми в по-млада възрастова група. За да направят това, рецензентите са анализирали 81 проучвания, проведени в различни региони по света. Заедно тези проучвания включват данни от близо 25 милиона души.

Авторите на анализа установяват, че при 45% от хората с ранно начало на колоректален рак се наблюдава хематохезия, известна още като ректално кървене или кръв в изпражненията, а около 40% от пациентите казват, че имат коремна болка. Третият най-често срещан ранен симптом на колоректален рак (засягащ 27% от хората) са промените в изхождането като запек, диария или редуване на диария и запек.

В 34 проучвания рецензентите установяват, че диагнозата за рак на дебелото черво най-често се поставя около четири до шест месеца след появата на симптомите.

 

Защо отнема толкова време да бъде открито заболяването?

 

Прегледът не разглежда изрично защо са били необходими толкова много месеци, за да бъде поставена диагнозата, дори след като са имали симптоми. Въпреки това авторите отбелязват, че проблемът може да е както при по-младите хора, така и при лекарите.

Средностатистическият човек под 50 години няма да отиде на лекар, когато за първи път започне да изпитва тези симптоми.

„По-младите хора дори не мислят за рак“, казва Гуда. „Те си казват: „Аз съм само на 35 или 40, защо ще се разболея от рак? Нямам членове на семейството с рак – защо да подозирам това? Просто ще изчакам.“

Кишор Гуда, доцент в Центъра по онкология на университета Case Western Reserve
Кишор Гуда, доцент в Центъра по онкология на университета Case Western Reserve

От друга страна, лекарите също могат да допринесат за проблема. Те често смятат, че тези симптоми са признаци на нещо по-малко сериозно.

Независимо за какви лекари става дума , наистина е трудно да ги обвиним, че не са заподозряли незабавно, че човекът може да има рак. Понякога е необходимо второ посещение или повтарящ се симптом, преди да се изпише изследване.

„Добрата новина е, че през повечето време както скептично настроените пациенти, така и лекарите са прави. Коремната болка и кръвта в изпражненията често са признаци на други състояния, като дивертикулит в дебелото черво, хемороиди или възпалително заболяване на червата” обяснява Гуда.

Но приемането, че тези симптоми са безобидни може да доведе до забавяне на лечението, което увеличава риска от смърт многократно.

 

Какво да направите, ако забележите някой от тези симптоми?

 

Най-общо казано, всички хора, независимо от възрастта, трябва да внимават за следните симптоми на рак на дебелото черво:

• Кръв в изпражненията

• Промени изхождането, включително запек и диария

• Стомашни спазми, подуване на корема или дискомфорт

• Необяснима загуба на тегло

• Повръщане

• Умора

Тъй като тези симптоми са доста неспецифични, те не са сигурен знак, че някой има колоректален рак. Но ако нещо не се усеща както трябва, е най-добре да го обсъдите с лекар.

Младите пациенти се преглеждат на по-късен етап, така че две трети от тях вече са в напреднал етап на болестта, когато бъдат диагностицирани.

Препоръките на специалистите в САЩ са хората да започнат да се изследват за колоректален рак на възраст 45-47 години. Хората с висок генетичен риск от рак на дебелото черво трябва редовно да се преглеждат дори по-рано.

 

B17 Комплекс Форте – 6 ползи за здравето в 1 капсула

 

B17 Комплекс Форте е добавка, която комбинира витамин B17, 3 билки и 2 лечебни гъби в една капсула. Добавката предпазва от оксидативен стрес, поддържа имунитета, дава жизнен тонус, подпомага борбата на организма при злокачествени състояния и съдейства за възстановяването след лъче или химиотерапия.

B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Линк към анализа: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2819248

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *