Ходенето е мощно средство против болки в кръста

Ново проучване открива, че ходенето е лесен начин за облекчаване на болки в кръста и предпазване от повторната им поява

ходене против болки в кръста

Може да се окаже, че ходенето е ефективно лекарство за болки в гърба и кръста. Изследователи са открили, че пациентите, които са ходели редовно, изкарват два пъти по-дълго, без болките в кръста да се появят отново.

„Една проста, евтина и достъпна практика може да предотврати повторната поява на болки в кръста“, казва водещият автор на изследването Наташа Покови, PhD, физиотерапевт и изследовател в университета Macquarie в Сидни, Австралия. Констатациите са публикувани в The Lancet.

„Бяхме изненадани колко много ходенето може да повлияе на живота на хората, освен да помогне за болката в кръста“, добавя д-р Покови. „Имахме пациенти, които съобщиха за подобрен сън, настроение, положителни промени в начина на живот и подобрено управление на други хронични здравословни състояния.“

 

Болките в кръста се връщат в рамките на една година при 7 от 10 души

 

Болката в долната част на гърба е водещата причина за неправоспособност, според скорошен анализ. Повече от 600 милиона души страдат от болки в гърба в световен мащаб и се очаква този брой да нарасне до 843 милиона до 2050 г.

Около 7 от 10 човека изпитват рецидив на болка в кръста в рамките на една година след възстановяване.

Насоките за физикална терапия препоръчват комбинация от упражнения и мануална терапия като най-доброто лечение. Но много хора не могат да получат ефективни грижи поради високата цена и необходимостта от професионален надзор, според Покови и съавторите на изследването.

Д-р Наташа Покови, физиотерапевт и изследовател в университета Macquarie в Сидни, Австралия
Д-р Наташа Покови, физиотерапевт и изследовател в университета Macquarie в Сидни, Австралия

 

Защо ходенето помага при болки в кръста?

 

Ходенето ангажира и разтяга различни мускули, фасции (жилиста съединителна тъкан) и структури на меките тъкани около гръбначния стълб. Това помага за облекчаване на цялостната скованост, както и изгражда сила и издръжливост на мускулите, които поддържат гръбначния стълб.

Ходенето пеш помага и за намаляване на стреса, като освобождава серотонин и ендорфини, които също имат болкоуспокояващо действие.

Друга физиологична полза от ходенето е, че то увеличава кръвообращението. Това подобрява притока на кръв и изпомпването на хранителни вещества в структурите на мекитете тъкани като мускули, връзки и сухожилия.

 

За болките в кръста превенцията е най-важна

 

Що се отнася до болките в кръста и гърба, Покови и нейният изследователски екип вярват, че е отделено твърде много внимание на лечението на болковите епизоди, вместо да се наблегне на превенцията им. Те очакват, че това проучване може да измести фокуса повече към превенцията, а ходенето пеш е ключов елемент от нея.

А най-хубавото е, че е напълно безплатно, лесно за изпълнение, много достъпно и може да се практикува от хора в почти всички нива на физическа способност.

 

При болки в кръста, прищипани нерви, плексит и други болки, вземете Спонди Гард

 

Спонди Гард е гел, специално разработен за бързо облекчаване на болката. В състава му влизат 7 съставки с доказано действие, които взаимно подсилват ефекта си, за да доведат до бързо облекчаване на оплакването. Спонди Гард попива бързо, не замърсява дрехите и е в опаковка, която е удобна за носене навсякъде.

спонди гард гел
СПОНДИ ГАРД: При дискомфорт на опорно-двигателния апарат

Линк към изследването: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)00755-4/fulltext

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *