Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Само 4000 крачки на ден са достатъчни, за да се радвате на добро здраве

Ново изследване показва, че не се налага да правите по 10 000 крачки на ден, за да сте здрави. Само 4000 може да са достатъчни.

4000 крачки на ден

Множество изследвания са установили, че ходенето ефективно намалява риска от сърдечни заболявания и смърт.

Докладът, публикуван в European Journal of Preventive Cardiology на 9 август, установява, че ходенето на 3967 стъпки всеки ден, малко повече от 3 километра, може да намали риска от смърт поради каквато и да е причина. А ходенето по 2337 стъпки на ден, малко повече от една километър и половина, може да намали риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Отдавна е известно, че ходенето е полезно за здравето на сърцето и дълголетието, но предишни изследвания показват, че трябва да ходите поне 5000 крачки дневно, за да извлечете въпросинте ползи.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ препоръчва всеки да се стреми да прави 10 000 крачки на ден, но много хора не се доближават до тази цифра.

Новото проучване проучване допълнително установява, че има ясна връзка между това колко ходи някой и риска от преждевременна смърт. Въпреки това, дори ходенето на кратки интервали може да е от голяма полза.

„Това, което е различно е, че предишни анализи показват, че имате нужда от поне 5000 стъпки на ден и в идеалния случай от 6000 до 8000 за значителна полза.“ казва Д-р Майкъл Фредериксън, професор по ортопедична хирургия в Stanford Health Care, който не е участвал в проучването.

„Новото изследване показва, че не се нуждаем от толкова много ходене, за да извлечем ползи за здравето. Може да го направим дори и с 2500 до 4000 крачки на ден“, допълва д-р Фредериксън.

Д-р Майкъл Фредериксън, професор по ортопедична хирургия в Stanford Health Care
Д-р Майкъл Фредериксън, професор по ортопедична хирургия в Stanford Health Care

 

Не е нужно да правите по 10 000 крачки, за да подобрите здравето си

 

Анализът преглежда здравните данни на 226 889 души, събрани от 17 различни проучвания. Здравните показатели на всеки пациент са оценени за средно 7,1 години.

Ходенето само на 2500 крачки на ден може да подобри здравето ви, а ходенето само на 4000 крачки може значително да намали риска от преждевременна смърт, според констатациите.

Докладът е най-големият мета-анализ, публикуван за здравните ефекти от редовното ходене и физическа активност.

Проучването е и първото, което оценява ползите за здравето до 20 000 крачки.

Д-р Ченг-Хан Чен, интервенционален кардиолог и медицински директор на в MemorialCare Saddleback Medical Center в Лагуна Хилс, Калифорния, казва, че въз основа на това проучване си струва да ходите колкото е възможно повече.

Докато ползите за здравето са били наблюдавани, когато хората са извървявали само 2500 крачки на ден, плюсовете са продължили да се увеличават с повече ходене, до 20 000 крачки.

„Изглежда, че няма такова нещо като „твърде много ходене“, казва Чен, който не е участвал в проучването.

„Може би най-важното послание е, че дори малък брой стъпки на ден могат да намалят риска от преждевременна смърт и сърдечни проблеми. Това е силно послание, което може да мотивира много пациенти да започнат да се движат повече“, добавя още д-р Чен.

Д-р Ченг-Хан Чен, интервенционален кардиолог и медицински директор на в MemorialCare Saddleback Medical Center в Лагуна Хилс, Калифорния
Д-р Ченг-Хан Чен, интервенционален кардиолог и медицински директор на в MemorialCare Saddleback Medical Center в Лагуна Хилс, Калифорния

 

Заседналият начин на живот води до хронични заболявания

 

Заседналият начин на живот може драстично да повиши риска от преждевременна смърт и хронични заболявания като:

• Сърдечно-съдови заболявания

• Рак

Диабет тип 2

• Високо кръвно налягане

Данните показват, че около 27,5% от хората по света, особено жените и хората в страните с високи доходи, не са достатъчно физически активни.

Според Световната здравна организация (СЗО) ниската физическа активност е четвъртият водещ рисков фактор за преждевременна смърт в световен мащаб.

Линк към изследването: https://academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwad229/7226309?login=false

Източници: https://www.healthline.com; https://www.freepik.com/

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *