Стойте далеч от тях! 4 типа хора, които трябва да избягвате

Вероятно сте се чувствали уморени и празни повече от веднъж след общуване с определени хора

хора

Това е знак, че събеседникът ви „краде“ от вашата енергия. Психолозите препоръчват да избягвате общуването с такива хора.

Разберете кои са четирите типа хора, с които е трудно да установите нормални отношения. Ако разпознаете някого от вашето обкръжение по тези знаци, минимизирайте комуникацията с този човек.

С кои хора е невъзможно да се общува нормално?

1. Вечните критици

Ако непрекъснато чувате оплаквания от някой, които са неоснователни и с явна агресия към вас и всички освен него, ограничете комуникацията с такъв човек. Не прекратявайте диалога грубо, контролирайте се и се опитайте да неутрализирате всяка претенция.

И ако вие сами сте натрупали недоволство от някого, тогава излейте натрупаното по възможно най-деликатния начин, за да не обидите човека.

2. Жертва. Вечна жертва

Със сигурност сте чували някои от тези фрази повече от веднъж: „Опитах се да му помогна, но накрая пак аз бях виновен“ или „Съчувствам му с цялото си сърце, но в замяна не получих дори благодарност“. Такива хора винаги намират причина да се обидят и такива „жертви” не си струва да бъдат спасявани. Според психолозите, ако се опитате да помогнете на такъв човек, вие сами ще се почувствате виновни.

3. Негативно мислещи

Нещата винаги са лоши за такива хора; те разпространяват мисловни вируси в заобикалящата ги среда. Когато общувате с тях, ще се чувствате потиснати и раздразнени. Пазете се от песимисти и вечно хленчещи индивиди. Ако самите вие ​​често имате негативни мисли, тогава има специални психологически техники за борба с тях.

4. Манипулатори

Тази категория хора е най-ужасна и често противна. Те умело манипулират другите, използвайки ги като марионетки за постигане на целите си. Манипулаторите никога не общуват напразно, те винаги имат нужда от нещо – да вземат пари назаем, да се оплачат, да излеят гнева си и т.н. Всяко тяхно действие има цел. И в повечето случаи тази цел не носи облага никому, но определено ще навреди на онзи, на когото манипулаторът е избрал да „помогне“.

Те отлично усещат слабостите на своите жертви и се възползват от това. Оптималният изход в такава ситуация е пълното премахване на комуникацията с манипулатора. Някои хора вярват, че такива хора винаги печелят, но всъщност всичко е точно обратното.

4 начина, по които токсичните хора ви манипулират

Опасността да имате в обкръжението си такива недоброжелатели е, че често дори не осъзнавате как те тровят живота ви, докато не стане твърде късно.

Може дори да е някой много близък до вас – колега от работата, вашият партньор или един от най-добрите ви приятели. Тези хора имат различни техники за манипулиране, които използват, за да държат под контрол живота ви.

Въпреки това, като разберете техните тактики и разпознаете методите на манипулация, можете лесно да се измъкнете от енергийния плен, в който ви държат.

Нека да разгледаме най-популярните методи за манипулация

1. По всякакъв начин те се опитват да докажат, че всичко е по ваша вина

Можете да се опитвате да го избегнете колкото си искате, но хората, които искат да ви контролират, винаги ще намерят начин да прехвърлят вината върху вас.

Ако започнете да се защитавате и да критикувате такъв човек, той ще реагира остро и ще ви засипе с обвинения. Това е като да прехвърляте горещ картоф от ръка на ръка – всяка „гореща“ забележка, която направите, ще бъде подхвърлена обратно към вас.

2. Тяхната крилата фраза е „Знам какво ще кажеш“

Друг начин за манипулация е да ви убедят, че знаят какво мислите и как бихте могли да реагирате в дадена ситуация. Сякаш всичко, което правите, е напълно предвидимо за тях.

Когато започнат да казват неща като „Знаех си, че ще кажеш това“, „Не знам защо трябва да се учудвам“, те просто се опитват да намерят начин да влязат в главата ви, без да използват доказателства или логика.

3. Те умело приготвят богата „словесна салата“

Тази тактика е обичана от онези, които искат да заобикалят въпроси, на които не искат да отговарят. За да направят това, те често дават дълги, сложни отговори, които в крайна сметка не ви изясняват нищо и вие не успявате да разберете онова, което сте искали да научите.

За да сте наясно дали те флиртуват с вас, опитайте да се съсредоточите върху това, което казват и вижте дали се придържат към една тема или продължават да прескачат към други произволни теми, които са маловажни и неуместни за разговора.

4. На три етапа те довеждат човека до идеята за собствената му малоценност

Това е друг начин на манипулация, при който човек се довежда до такова състояние, че започва да се съмнява в здравия си разум и дори в собствената си правота. Този метод се състои от три различни стъпки.

Първо, те се опитват да поставят „жертвата“ в неудобно положение, така че човекът да загуби вяра в себе си и силата си. Веднага щом „жертвата“ попадне в такава ситуация и се опита да се измъкне от нея, „кукловодът“ заявява: „Ти си луд!“ или „Недей да полудяваш!“

След известно време „жертвата“ всъщност започва да вярва, че се държи прекалено емоционално или дори лудо, което в крайна сметка води до етапа на депресия.

Затова подбирайте обкръжението си внимателно, общувайте само с хора, които харесвате и се грижете за нервната си система.

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *