Агресия, депресия и сърцебиене: защо енергийните напитки са опасни за подрастващите

Високите дози и редовна консумация на енергийни напитки увеличават риска от хипертония, коронарна болест на сърцето, диабет и други заболявания

енергийниte напитки

Вече са въведени ограничения върху продажбата на дребно на такива напитки, макар и това да не се случва глобално, а на местно ниво. Необходимо е в повече държави да се стигне до това важно решение.

Енергийните напитки вредят повече през пубертета

Ако погледнете етикета на енергийните напитки, там няма нищо особено страшно: кофеин, витамини С и витамини от група В. По-скъпите напитки освен всичко това съдържат и таурин (здравословна аминокиселина) и L-карнитин (вещество, близко до витамините от група В, предназначено. за подобряване на мозъчната функция ). Освен това и разни добавки – оцветители, консерванти. И на долният ред: „Приемайте не повече от една доза на ден.“

Може би, ако енергийните напитки се приемат малко по малко, няма да е вредно за децата?

Д-р Евгений Тимаков

– Вредно е! Няколко фактора оказват негативно влияние едновременно, казва педиатърът и доктор на медицинските науки Евгений Тимаков . – Първо, трябва да е ясно, че при подрастващите се развиват всички системи на тялото. Те имат незрели ендокринни органи и нестабилни хормонални нива, което сериозно засяга нервната система. И като цяло е стресов период за тялото. И към всичко това се добавя енергийна напитка, която съдържа основно кофеин. Освен това не е естествен, а химически синтезиран.

В кафеените зърна има две важни вещества – самият кофеин в обвивката и теоброминът в зърното, обясняват експертите

Първият възбужда, вторият нежно отпуска. Ето защо, когато пием натурално кафе, получаваме спокойна бодрост, а не нервно треперене. Енергийните напитки съдържат синтезиран кофеин без теобромин, което означава, че действа само като стимулант. Доза синтетичен кофеин въздейства на нервната система на детето, което само по себе си е на ръба, като удар с камшик. Повишава кръвното налягане, повишава възбудимостта, ускорява сърдечната честота, нарушава съня и съсипва работата на стомашно-чревния тракт.

Оттук и куп проблеми

„Дори при еднократна употреба сънят вече е нарушен“, отбелязва д-р Тимаков. – При продължителна употреба може да се промени функционирането на ендокринната система, предимно на щитовидната жлеза. Тогава започват внезапни промени в настроението – от депресия до изблици на агресивност. Постиженията в училище намаляват, а апатията се увеличава. Кофеинът в големи дози също има неблагоприятен ефект върху сърдечния мускул, причинявайки исхемия (лошо кръвообращение в сърцето), миокардиопатия (деформация на стените на сърдечния мускул ). За съжаление съм виждал такива деца в болници, когато постъпват във вече тежки състояния. Сърдечният им мускул е буквално като парцал, толкова е изхабен… По принцип енергийните напитки са изключително нездравословен хранителен продукт за едно дете и аз напълно подкрепям забраната.

Чук за умореното тяло

Пиенето на енергийни напитки може да доведе до кофеинова интоксикация. Признаци на това състояние са нервност, възбуда, безсъние, стомашно-чревни разстройства, мускулни потрепвания, несвързан поток на мисли и реч и сърдечни аритмии. При предозиране с кофеин могат да се появят нарушения на сърдечния ритъм и гърчове, които в много тежки случаи могат да доведат до смърт.

Според лекаря, мета-анализ на няколко проучвания показва, че енергийните напитки могат да причинят следните нежелани реакции при деца и юноши (от 11 до 19 години):

– Сърцебиене (17,5%), болка в гърдите и задух.

– Болка в корема (14,5%), намален апетит и стомашно-чревни разстройства.

– Болки в мускулите, гърба (14,4%).

– Главоболие (20%), световъртеж.

– Стрес, потиснато настроение, суицидни мисли и опити за отнемане на живота. „Честотата им е до 35%! Ако към това добавим, че енергийните напитки не се консумират в най-спокойния период от живота на хората, например по време на сесия или завършване на проекти, тогава рискът от самоубийство се увеличава!“, подчертава специалистът.

„Една от големите опасности от енергийните напитки е, че те се пият в момент на крайно изтощение“, добавя д-р Евгений Тимаков. – В подобна ситуация кофеинът отнема и последните сили и енергия. В същото време много хора консумират енергийни напитки вечер, което нарушава съня и способността на тялото да се възстановява. Това е като чук за умореното тяло. Чук, който може да нанесе смъртоносен удар.

СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *