От коклюш може да се разболее всеки, дори и ваксиниран

Основно предизвикателство за контрола на коклюш е, че нито естествената инфекция, нито имунизацията предизвикват доживотен имунитет срещу последваща инфекция

коклюш

Ефективността на ваксината за коклюш е сравнително слаба: тя може да защити около 70% от ваксинираните една година след имунизация и само 30% от ваксинираните 4 години след имунизация. Заради това се преви реимунизация. Тази е причината и поради която най-добре е защитата срещу това инфекциозно заболяване да започне преди да се роди бебето.

Кашлица, която убива

В много европейски страни се практикува реимунизация за коклюш на всички бременни във втория триместър. Предполага се, че повечето от бъдещите майки са били имунизирани преди повече от 4 години срещу магарешка кашлица, както е и другото име на коклюша. По този начин майката ще образува антитела, които преминават през плацентата и защитават бебето до 5-6 месец след раждането. Както стана ясно, двете бебета, които починаха от коклюш в Кюстендил преди няколко дни, са били на възраст около 2 месеца.

В аптеките има Boostrix – БУСТРИКС ВАКСИНА (инжекционна суспензия в предварително напълнена спринцовка). Цената е около 33 лева. Може да се закупи срещу рецепта, която всеки личен лекар ще издаде. Пак личния лекар или медицинска сестра ще сложат ваксината против коклюш на всеки, който желае да предпази себе си и семейството.

. Може да ви го сложи всяка налична медицинска сестра или ОПЛ.

Накратко най-важното за магарешката кашлица (коклюш)

🔴 Коклюш е много заразна респираторна инфекция, причинена от бактерията Bordetella pertussis.

🔴 Основният симптом е характерната кашлица, която често е последвана от особен (магарешки, лаещ) звук при вдишване.

🔴 Едно на всеки 200 бебета, заразени с коклюш, ще умре.

🔴 Имунизацията е най-добрият начин за намаляване на риска от магарешка кашлица.

Кой лекува коклюш?

 

Лечението на това заболяване се извършва от пулмолог и специалист по инфекциозни заболявания. Разбира се, първо детето или възрастният, ако се подозира магарешка кашлица, трябва да бъде прегледан от личният лекар и след това да се издаде необходимото направление за консултация със специалист.

Какво представлява магарешката кашлица?

В детска възраст магарешката кашлица е особено опасна – това е остра инфекция, причинена от бактерии от групата Bordetella.

Сред ключовите прояви са дълготрайните увреждания на дихателните пътища, които предизвикват силна кашлица под формата на специфични пристъпи – репризи – в продължение на 6-8 седмици подред. По-рано тази инфекция се наричаше стодневна кашлица поради продължителността на нейните прояви. Коклюшът е особено опасен при малки деца, до една година може да доведе дори до смърт, а при възрастни води до продължителна нетипична кашлица.

Причини

Причинителят на инфекцията е бактерията коклюш (на латински Bordetella pertussis). Тялото реагира с респираторно дразнене и продължително възпаление на антигените и токсините, отделяни от този микроб. Самият коклюшен бацил е нестабилен към външни фактори и е чувствителен към ултравиолетова радиация и дезинфектанти.

Само хората се разболяват; източник на бактерията могат да бъдат възрастни, тийнейджъри или деца с магарешка кашлица, носители, които нямат симптоми. Важно е да знаете как се предава болестта: с частици слуз и слюнка от назофаринкса и дихателните пътища при близък контакт, кашляне, крещене, кихане. Носителите на инфекцията са особено опасни – те може и да не се разболеят, но са в състояние да разпространят бактериите на други. По-често се заразяват в семейства или групи деца, тъй като е необходим доста близък и продължителен контакт.

Коклюш при деца и възрастни

Ако дете или възрастен не е имунизиран срещу магарешка кашлица, има до 90% шанс да го получи. Заразата, както вече стана ясно, може да е факт и при хора или деца, които не са реимунизирани повече от 4 години. Избухванията са особено чести през студения сезон. Децата под 4-5 години боледуват най-тежко, при тях инфекцията протича в класическата си форма. При възрастни и юноши обикновено се проявява продължителна кашлица, която има характер на пристъпи, но без типичните рецидиви и повръщане. Често това заболяване се бърка с други болести и не се открива; лекува се като бронхит или ларингит, трахеит.

Класификация

Има няколко вида класификация на магарешка кашлица в зависимост от определени критерии. По тежест можем да различим:

• лек курс с типични репризи (повторения), чиято честота не надвишава 15 на ден;
• умерена тежест на заболяването – атаките на кашлица с повтарящи се епизоди се появяват с честота от 15 до 25 на ден;
• тежък курс – честотата на рецидивите надвишава 25 на ден, пристъпите на кашлица могат да се появят на всеки 15-20 минути.

Въз основа на формата на инфекцията можем да различим:

• Типична магарешка кашлица с характерни пристъпи на спазматична кашлица (рецидиви), постепенно развитие и изчезване на симптомите.
• Атипичната форма на магарешка кашлица се характеризира с атипични пристъпи на кашлица или лека кашлица, няма класическа промяна в периодите на заболяването. Периодът на кашлица не надвишава 50 дни, средно около месец. Самата кашлица е суха, натрапчива по характер, с лицево напрежение. Атаките често се появяват през нощта и се засилват до втората седмица. На фона на възбудата и плача на детето могат да се появят изолирани типични атаки или да се появят по време на наслояването на вторични остри респираторни вирусни инфекции. При тази форма на заболяването обикновено се появява висока температура, но локалните симптоми са леки.

Всички признаци на магарешка кашлица според етапите на развитие могат да бъдат разделени на етапи:

• Инкубационният период продължава приблизително от 3 до 14 дни. Няма симптоми, няма оплаквания.
• Катаралният период продължава приблизително 10-13 дни. Симптомите напомнят на типично ОРВИ, няма характерни прояви, има само общи признаци.
• Периодът на пароксизми или спазматичен стадий (продължава до 4-6 седмици). Всички прояви са изразени, атаките се появяват няколко пъти на ден, симптомите се увеличават, достигат своя връх и след това намаляват.
• Период на възстановяване (обръщане на симптомите) – пристъпите на кашлица намаляват, общото състояние се подобрява. В ранния период на възстановяване кашлицата все още продължава до 8 седмици; в късния период се възстановява целостта на дихателните пътища.

Симптоми на магарешка кашлица

Въз основа на това как се проявява инфекцията се идентифицират типични симптоми, които по един или друг начин се откриват при всяко дете. От момента, в който бацилът на магарешката кашлица „удари“ до първите прояви, може да минат до две седмици. През това време пациентът няма оплаквания, но до края на инкубационния период детето или възрастния става заразен за другите. Това се дължи на факта, че натрупаните коклюшни бацили започват активно да се отделят от тялото при кашляне, кихане, плач или писък. Заболяването започва постепенно, температурата се повишава леко, синдромът на интоксикация е лек.

Постепенно с развитието на болестта започват да се появяват следните признаци:

• респираторни симптоми – лека хрема със слузест секрет, кашлица;
• интоксикационният синдром е умерен, субфебрилната температура е типична, краткотрайна. Ако внезапно се появи висока температура, трябва да потърсите усложнения, включително пневмония.

Заболяването започва с лека хрема, но постепенно кашлицата не намалява, а се засилва. До края на втората седмица кашлицата става болезнена и има вид на атаки с развитието на типични репресии, включително затруднено дишане и временно спиране на дишането. Репризите са под формата на многобройни удари на кашлица, които завършват с дълбоко, конвулсивно дишане, което е придружено от типичен свистящ звук. На фона на пристъпа на кашлица лицето на детето посинява, езикът се изпъва и е насочен нагоре и са възможни кръвоизливи по кожата на клепачите и склерата. Всяка атака включва от 2-3 до 15 повторения. Често атаките завършват с повръщане с отделяне на малка бучка храчка.

Ако атаките са чести, апетитът, сънят и общото състояние се влошават, губи се тегло, нервно-психическото развитие може да се забави. Това е особено опасно за децата през първата година от живота им. Ако лекарят слуша белите дробове, се чува рязко дишане, без хрипове.

Усложнения при коклюш

Ако имунитетът на детето или възрастния функционира добре, прилага се пълен набор от мерки за лечение, усложненията са редки.

Основните усложнения на инфекцията може да включват:

• белодробни проблеми, включително пневмония и плеврит;
• отит с образуване на глухота и разкъсване на мембраната;
• кървене от носа, кръвоизливи в ретината и мозъка;
• пъпна, ингвинална херния;
• гърчове, развитие на епилептични припадъци;
• неврози.

Диагностични методи

Основата на диагнозата са класически рецидиви или атипични пристъпи на кашлица, които се появяват 2-3 седмици след контакт с кашлящи хора. Но инфекцията може да бъде потвърдена само чрез определяне на самата Bordetella или антитела към нея. Ето какво може да помогне за това:

• Общ клиничен кръвен тест. На фона на магарешка кашлица анализът разкрива левкоцитоза с повишени лимфоцити, нормална или леко ускорена ESR.
• Назофарингеални тампони за посявка и изследване на чувствителността към антибиотици.
• PCR диагностика на материал, взет от назофаринкса по време на цитонамазки.
• Извършване на ELISA с определяне на специфични маркери – антитела от класове IgG и IgM към коклюшния бацил. Провеждат се две изследвания с прекъсване между тях от 10-14 дни, като се оценява повишаването на нивото на IgG антителата, които са отговорни за трайния имунитет. В острия стадий трябва да се определят IgM и A.

Освен това може да се предпише рентгеново изследване на гръдния кош, ултразвук на вътрешните органи и други изследвания. Те ще помогнат за оценка на общото състояние и функционирането на дихателната система.

Методи за лечение на коклюш

Разбирайки какво е магарешка кашлица и какви симптоми са характерни за нея, става ясно как да се лекува. На първо място се определя тежестта на състоянието. Ако е лека или средно тежка форма, детето може да бъде оставено вкъщи, освен ако там няма други деца, които не са ваксинирани срещу коклюш.

Ако детето се чувства добре, няма нужда от почивка на легло. Струва си да се съсредоточите върху вашето благополучие. При тежки форми детето се оставя в болница. Това е задължително в случаите, в които има спиране на дишането, рецидиви се появяват повече от 15 пъти на ден и детето е на възраст под 2 години.

Диета при магарешка кашлица не е необходима. Могат да се ядат всички храни, освен силно дразнещи, люти и пикантни. Препоръчва се овлажняване на въздуха, често проветряване, прием на витамини и мокро почистване.

Лекарствата за магарешка кашлица се предписват в зависимост от стадия на заболяването

По време на катаралния период се използват антибиотици от групата на макропените, защитени от пеницилини. По време на пристъпи на кашлица антибиотиците вече не са ефективни. Показано е използването на инхалации с хормони. Освен това е полезно да се облекчи кашлицата с лекарства, които потискат кашличния рефлекс – кодеин, либексин. Вазоконстрикторните лекарства могат да облекчат хремата.

Използването на каквито и да било традиционни методи на лечение е строго забранено. Те могат да доведат до сериозни последствия и спиране на дишането.

Предотвратяване

Прогнозата е благоприятна, но заболяването продължава дълго време. За да се предотврати болестта, настоящите клинични указания включват ваксинация срещу коклюш . Ваксината се прилага на деца три пъти през първата година от живота, на възраст 3 месеца, 4,5 и 6 месеца, след което се извършва реваксинация на възраст от 18 месеца. Тогава коклюшният компонент вече не се прилага.

Ваксиниране на бременни жени срещу магарешка кашлица

Как можете да предпазите детето от коклюш, докато не изгради необходимия имунитет?
Ваксинирането на майката през последния период на бременността (27-36 седмици) позволява на бременната жена да развие високо ниво на антитела срещу магарешка кашлица и да ги прехвърли през плацентата на плода. Така детето се ражда защитено от болестта, докато организмът му не изгради имунитет. Ваксинацията на този етап от бременността ви позволява да прехвърлите максималното количество антитела на детето и да го защитите.

Освен това ваксинирането на майката я предпазва от магарешка кашлица и възпрепятства потенциалното предаване на болестта от майката на плода. Това предотвратява обичайната форма на предаване на болестта на детето от членове на семейството около него. Повече от половината деца се заразяват с магарешка кашлица от родителите си.
Освен това ваксинирането на братя във втори и осми клас осигурява допълнителна защита за членовете на семейството и помага за предотвратяване на заболяване при новороденото.

Ваксината срещу магарешка кашлица за бременни жени се дава като комбиниран серум, който също съдържа ваксина срещу тетанус и дифтерия и се нарича Tdap.

Защо тази ваксина се препоръчва на всяка бременна жена по време на всяка бременност?

За да се защити едно бебе през първите четири месеца от живота му, се изисква ваксинация на бременната майка, за да се гарантира, че много високи нива на антитела срещу магарешка кашлица се прехвърлят към плода през плацентата, което ще защити новороденото. Новороденото се нуждае от голямо количество антитела, защото няма друга защита срещу магарешка кашлица. Нивата на антителата на ваксинираната майка, както тези на всеки възрастен, намаляват значително в месеците след ваксинацията срещу тетанус, дифтерия и коклюш (Tdap).

Количеството антитела, останало няколко месеца след ваксинацията, е достатъчно, за да защити майката на детето в продължение на няколко години, но не е достатъчно, за да защити плода от магарешка кашлица по време на следващата бременност.

Колко ефективна е ваксинацията на майката за предотвратяване на магарешка кашлица при новородени?

В Англия ваксинирането на бременни жени започна през октомври 2012 г. През 2012 г. 14 новородени са починали от магарешка кашлица в Англия, и само 3 през 2013 г. Всички деца са били под възрастта, на която могат да бъдат ваксинирани, и нито една от майките не е била ваксинирана по време на бременността.

Ефективността на ваксинацията на майката срещу магарешка кашлица за предотвратяване на заболяването при новородени в момента е 89%.

Колко безопасна е ваксината срещу коклюш за бременните жени?

Повече от половин милион бременни жени в Англия са ваксинирани срещу болестта. Не са докладвани необичайни резултати по време на бременността нито сред майките, нито при новородените. Около 18 000 бременни жени, които са получили ваксината, са наблюдавани внимателно и резултатите не показват разлики между тях и жените, които не са получили ваксината.

Консултативната комисия по ваксините на Световната здравна организация прегледа безопасността и ефективността на ваксината срещу магарешка кашлица при бременни жени и през април 2014 г. определи, че ваксината е безопасна и ефективна.

Защо ваксината срещу магарешка кашлица се прилага заедно с ваксината срещу тетанус и дифтерия?

В света няма серум, който да се състои само от ваксина срещу коклюш. Ваксината срещу магарешка кашлица е част от серум, който също съдържа ваксината срещу тетанус и дифтерия. Ваксината срещу тетанус и тази срещу тетанус-дифтерия са безопасни и рутинни ваксини за бременните жени. Проучванията показват, че ваксината срещу тетанус и дифтерия не уврежда детето и не причинява проблеми.

Източници: www.health.gov.il, www.drclinics.ru, www.mayoclinic.org, www.kidshealth.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *