„Болезнено“ неравенство: защо някои болести „обичат“ повече жените, докато други предпочитат мъжете

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Имунитетът на жените е значително по-различен от този на мъжете

мъжете

Наскоро международен екип от учени обобщи резултатите от голямо проучване. Експертите анализираха половите различия в заболеваемостта при хората. Иначе казано, разгледаха кои болести „обичат“ повече мъжете и кои – жените.

Оказа се, че разликата е доста осезаема. Например, представителките на нежния пол са по-склонни да изпитват главоболие, депресия, тревожни разстройства, болки в гърба и мускулите. Представителите на силния пол по-често страдат от исхемична болест на сърцето, белодробни и чернодробни увреждания.

Какво друго е открила науката за характеристиките и причините за различната заболеваемост при мъжете и жените?

Колко често боледуваме и колко сериозно се разболяваме зависи до голяма степен, разбира се, от нашия имунитет. Колкото и да е странно, първоначално е доста различно при мъжете и жените. И това създава различия в отговорите на различни заплахи за здравето – от инфекциозни болести до атаката на раковите клетки.

– Много гени, които отговарят за имунния отговор, се намират на Х хромозомата. Жените, както е известно, имат две такива хромозоми (XX), а мъжете имат една (втората е мъжката хромозома, Y). Следователно, женското тяло съдържа двоен набор от „имунни“ гени, обяснява ендокриноложката Наталия Яглова, доктор на медицинските науки.

Д-р Наталия Яглова

Оказва се, че нежният пол по природа има по-силен имунитет? Не е толкова просто. Учените са установили, че женската имунна система, от една страна, дава предимства. Но от друга страна добавя проблеми.

Когато се сблъскат с инфекции, жените по правило образуват защитни антитела и клетъчен имунитет по-бързо и по-ефективно“, казва експертката. Но когато в тялото попадне патоген, нашата задача е не само да го унищожим, но и да не се самоубием. А женското тяло е по-склонно към „припокриване“.

Самите имунни реакции са по-бурни и изразени. Това може да засили възпалителните процеси (не забравяйте, че възпалението е естествена реакция на тялото). Съществуват и по-високи рискове поради прекомерна реакция да възникне неизправност и имунната система да започне да атакува собствените клетки и тъкани на тялото. Това води до автоимунни заболявания. Жените са много по-склонни към тях от мъжете.

Тези заболявания включват ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, множествена склероза, автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, анкилозиращ спондилит и много други. Жени с тежки алергични реакции, като оток на Квинке (силно подуване на лицето и гърлото), също често попадат в болниците за интензивно лечение. Отново поради прекалено силен имунен отговор.

Вярно ли е, че мъжкият хормон тестостерон потиска имунната система?

Според ендокриноложката Наталия Яглова има хипотеза, че излишъкът от тестостерон влияе негативно на определени имунни реакции. Включително може дори да отслаби противотуморния имунитет (т.е. да увеличи риска от развитие на рак). Но досега това е открито само при експерименти върху клетъчни култури и лабораторни животни.

Като цяло хормоналните разлики между мъжете и жените имат много осезаем ефект върху здравето и заболеваемостта, отбелязва експертката.

Сърцето като парадокс

Днес сърдечно-съдовите заболявания са на първо място сред болестите, които преждевременно отнемат живота на хората. Мъжките и женските полови хормони оказват голямо влияние върху нашата кръвоносна система, казва д-р Яглова.

– Естрогените (женските) и андрогените (мъжките хормони) имат различен ефект върху сърдечния мускул и миокарда. Всеки знае, че мъжете като цяло имат по-силна мускулатура и растат по-добре – именно благодарение на андрогените. Но! Оказа се, че мъжките полови хормони осигуряват такъв ефект само върху скелетната мускулатура (мускулите на ръцете, краката и корема). Но андрогените имат обратен, катаболен ефект върху миокарда. Тоест те не помагат за укрепване на сърдечния мускул, а напротив, отслабват го.

Женският полов хормон естроген предпазва миокарда

Следователно, жените са значително по-малко склонни да развият коронарна болест на сърцето (ИБС) и нейната тежка форма – инфаркт на миокарда. След менопаузата, когато производството на естроген намалява, честотата на коронарната артериална болест се увеличава. Но все още често остава по-ниска от тази на мъжете. Тук вече социалните фактори играят роля тук: по-голямото внимание на жените към здравето им, дисциплинираната употреба на лекарства и т.н.

Тук всичко е повече или по-малко ясно. Но има едно наблюдение, което озадачава учените. Въпреки факта, че представителките на нежния пол страдат от исхемична болест на сърцето по-рядко, ако имат остър инфаркт, тогава процентът на оцеляване е много по-нисък от този при мъжете. С други думи, силният пол има по-голям шанс да оцелее след сърдечно-съдов инцидент.

Защо?

„Досега никой не е могъл да разбере“, вдига рамене д-р Наталия Яглова. – Когато стана известно, че естрогените и андрогените имат различен ефект върху миокарда, тогава, разбира се, възникна мисълта: защо да не използваме женски хормони за профилактика или лечение на сърдечно-съдови заболявания при мъжете? В същото време вече има пациенти, които са получавали естрогени или лекарства за потискане на андрогена по други причини (например при лечение на рак). Когато разгледахме по-отблизо здравословното им състояние, видяхме много интересен феномен. Оказа се, че докато естрогените предпазват миокарда при жените, те не действат по този начин, когато бъдат въведени в мъжкото тяло. С какво е свързано това? Може би защото съотношението на естрогените и андрогените във всеки случай е много различно при двата пола. Следователно, естрогените, вкарани по изкуствен начин в тялото на мъжете, все още се оказват капка в морето, неспособни да осигурят забележим защитен ефект. И не може да се увеличи дозата още повече – мъжът ще започне да се превръща в жена, но без „екстрите“, които само родените като жени имат.

С една дума, учените стигнаха до извода: по този въпрос не трябва да се разчита на хормоните. Трябва да тръгнем по друг път – да потърсим други лекарства, които ще защитят миокарда и ще подобрят състоянието му.

Как жените да не останат без защита след менопаузата

В днешно време често можете да чуете за ползите от хормонозаместителната терапия (ХЗТ) за жените. Предписва се за подобряване състоянието на кожата, костите, лигавиците, нервната система и др.

– Някои научни изследвания също показват, че ХЗТ може да има защитен ефект върху женския миокард. Други проучвания обаче не потвърждават това. Така че данните са противоречиви, предупреждава д-р Наталия Яглова.

В допълнение, ХЗТ има много противопоказания. Но жените не бива да си мислят, че след менопауза без добавяне на хормони стават беззащитни срещу сърдечно-съдовите заболявания, подчертава експертката.

– През този период се променят не само хормоналните нива. Целият организъм преминава на ново ниво, нов начин на съществуване. И може да се адаптира към него доста ефективно. Ако жената следи здравето, храненето и физическата си активност, това има не по-малък принос от ХЗТ, успокоява жените д-р Яглова.

Рак: „вината“ на пола е минимална

Най-често срещаните видове тумори при съвременните хора са ракът на белия дроб и ракът на стомаха. И двете са по-чести при мъжете. Но в по-голямата си част това не се дължи на пола, а… на начина на живот, отношението към превенцията, прегледите и лечението.

„Тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, избягване на посещения при лекар и неспазване на препоръките на специалистите“, изброява ендокриноложката. – Всичко това има основен принос за повишената заболеваемост от рак при мъжете. По-специално, напредналите възпалителни процеси и хроничните заболявания могат да доведат до развитие на тумори. Типичен пример е стомашната язва. Ако не се лекува, рискът от рак на стомаха е висок.

Освен това е известно, че ракът се развива много по-често при възрастните хора. Тоест, когато нивото на половите хормони вече намалява както при жените, така и при мъжете. Накратко, биологичната основа за разликата в заболеваемостта намалява. И това е още едно потвърждение, че начинът и условията на живот играят решаваща роля.

Психика: някои бързо се измъкват, докато други се самоубиват

Половите хормони влияят сериозно на психиката, продължава д-р Наталия Яглова. Заради тях представителките на нежния пол са по-емоционални и чувствителни (това е особено очевидно в периода преди менструацията).

„По същата причина жените са по-склонни към ендогенна депресия, тежко психично заболяване, което изисква медицинска помощ“, отбелязва експертката.

В същото време самоубийствата поради депресия и суицидните разстройства като цяло са по-типични за мъжете. Защо?

– Еволюционно жените са силно зависими от необходимостта да раждат деца и да се грижат за тях. Всичко това сякаш ги свързва още повече с живота. Освен всичко друго, повишава издръжливостта и устойчивостта при превратностите на съдбата, обяснява д-р Яглова.

Мъжете са биологично по-малко устойчиви на стрес. В случай на проблеми те често прибягват до „помощта“ на алкохола. По природа мъжките при всички животни, включително и хората, са по-склонни към рисково поведение. И затова по-често попадат в катастрофи, нараняват се и т.н.

Стареене: при кой е по-бързо – при жените или при мъжете?

„Ако погледнете от биологична гледна точка, тогава при жените по природа младостта отново е предназначена за възпроизвеждане на потомство“, казва Наталия Яглова. – Щом сексуалната функция изчезне, биологичната роля на женското тяло приключва.

В допълнение към този подход в момента се обсъжда и хипотезата за „ефекта на бабата“. Неговата същност: жените, които са завършили репродукцията, участват в отглеждането на децата на своите близки роднини. Следователно природата не „отписва“ възрастните жени.

Във всеки случай мъжете запазват способността си да зачеват потомство много по-дълго, чак до дълбока старост, отбелязва експертката. Тоест можем да кажем, че по природа те са склонни да остаряват по-бавно. Но начинът на живот също често побеждава генетичната предразположеност. Благодарение на по-голямата загриженост за здравето си, правилното хранене, спорта, навременните посещения при лекар и др., съвременните жени често не отстъпват на мъжете в запазването на младостта. А понякога дори ги изпреварват.

Кой боледува по-често – мъжете или жените, и защо?

1. Заболяване: главоболие, психични разстройства

Кой е по-склонен да го изпита: жените

Защо: повишена чувствителност, лабилност (нестабилност) на психиката.

2. Сърдечно-съдови заболявания

Кой е по-склонен да ги изпита: мъжете.

Защо: защитната роля на хормоните е минимална, устойчивостта на стрес е по-ниска, придържането към здравословен начин на живот е почти никакво, поне при една голяма част от мъжете.

3. Заболяване: опорно-двигателен апарат, включително болки в гърба

Кой е по-склонен да ги изпита: жените.

Защо: По-трудно изграждат мускулна маса и я поддържат в добра форма.

4. Заболяване: рак

Кой е по-склонен да се разболее: мъжете.

Защо: лоши навици (алкохол, тютюнопушене), избягване на прегледи и решения на здравословни проблеми, водещи до рак.

5. Заболявания на зъбите и венците

Кой е по-склонен да ги изпита: жените по време на бременност, мъжете по време на други периоди.

Защо: по време на бременност зъбите и венците страдат поради липса на витамини и минерали. Като цяло мъжете са по-невнимателни към хигиената на устната кухина и посещават зъболекари по-рядко.

Вместо заключение

Мъжете у нас живеят средно с 10 години по-малко от жените. „И биологичните, и социалните фактори играят роля тук. Освен това първото влияе на второто, казва д-р Наталия Яглова. – По-високите нива на тестостерон влияят на психиката. Мъжете естествено имат различен модел на поведение. Те са по-склонни към риск и агресия. Оттук и по-високата честота на травми и т.н. Жертвите на катастрофи са по-често мъже. При жените, биологично, желанието за запазване на живота е по-характерно. В животинския свят мъжките винаги живеят по-кратко от женските.

Въпреки това, благодарение на промените в социалните условия и начина на живот, разликата може да бъде значително намалена. Така сред дълголетниците ще може да има възможно най-много и жени, и мъже.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *