10 билкови алтернативи на най-често използваните лекарства

Според лекарите хората са склонни да приемат лекарства много по-често, отколкото е необходимо

лекарства

Само жителите на Съединените щати харчат повече от 300 милиарда долара годишно за лекарства и според статистиката всеки жител на тази страна приема поне едно лекарство на месец, а 1/3 от населението приема двa или повече медикамента.

Разбира се, лекарствата са съюзници на хората, които често спасяват животи и облекчават страданието. Но приема на лекарства без лекарско предписание в повечето случаи само премахва симптомите на заболяването, без да решава съществуващия проблем. Така че може би няма смисъл да харчите огромни суми за закупуване на хапчета, сиропи и тинктури, които създават сериозна тежест върху черния дроб и увреждат стомаха?

10 естествени алтернативи на най-използваните лекарства

• Лекарства за понижаване на кръвното налягане;
• Болкоуспокояващи;
• Средства за понижаване на холестерола;
• Лекарства при хипотиреоидизъм;
• Лекарства против киселини;
• Антибиотици;
• Успокоителни;
• Лекарства при диабет;
• Лекарства при безсъние;
• Средства за лечение на депресия.

Освен това, традиционната медицина е готова да предложи естествени алтернативи на почти всяко известно лекарство. Ако се притеснявате за вредата, която приема на лекарства нанася на тялото, разберете с какво можете да ги замените.

1. Лекарства за понижаване на кръвното налягане

Според статистиката на СЗО лекарствата за понижаване на кръвното налягане се използват по-често от други лекарства без лекарско предписание. И като се има предвид, че те се приемат системно, количеството на консумираните медикаменти е просто огромно. Но постепенно тялото свиква с тях, в резултат на което те причиняват повече вреда на стомаха, отколкото са от полза за кръвоносната система. Възможно ли е да им се намери достойна и по-здравословна алтернатива?

Според лекарите, на първо място, трябва да опитате чай от лайка. В продължение на много векове това конкретно лекарство е помагало на хората да се справят с хипертонията.

При редовна консумация сокът от нар помага и за нормализиране на кръвното налягане.

За да се справят с този проблем, лекарите предлагат да се вземат специални добавки, особено тези, съдържащи антиоксиданта Коензим Q10 , който идеално разширява кръвоносните съдове и помага за намаляване на кръвното налягане.

А при някои хора, за да нормализират кръвното налягане, е достатъчно напълно да променят диетата си , като се уверят, че 200 mg магнезий и 500 mg калий влизат в тялото дневно.

2. Болкоуспокояващи (аналгин, парацетамол)

Лекарите изписват милиони рецепти за болкоуспокояващи, но огромен брой от тези лекарства се предлагат и без рецепта. Затова обикновените хора едва ли се замислят да посетят лекар, ако се появи болка, а просто отиват в аптеката и купуват силен аналгетик. И никой не мисли , че при редовна употреба такива лекарства разрушават черния дроб и бъбреците, създават стомашни проблеми. Освен това, повечето от тях водят до пристрастяване. Какво може да замени такива лекарства?

Според лекарите етеричните масла от мента, лавандула и босилек могат да помогнат за облекчаване на главоболието. Достатъчно е да вдишвате изпаренията на тези масла за няколко минути, за да изчезне болката.

Изплакването с отвара от градински чай или разтвор на обикновена сол може да помогне за предотвратяване на зъбобола.

С болките в мускулите и ставите може да се справите с помощта на контрастен душ и мануална терапия. Както показва практиката, хората, които са преминали през поне 8 сесии мануална терапия, забравят за неприятните усещания за два до три месеца.

Между другото, физическата активност също помага в борбата с болките в мускулите и ставите. Доказано е, че 30 минути анаеробни упражнения на ден насърчават активното производство на ендорфини, които действат като естествено болкоуспокояващо средство в тялото.

3. Лекарства за понижаване на холестерола

На повече от 70% от хората, страдащи от холестеролемия, т.е. високи нива на холестерол в кръвта, лекарите препоръчват прием на статини – лекарства за намаляване концентрацията на „лоши“ липопротеини. Статините наистина помагат. Като блокират действието на специален ензим в черния дроб, те пречат на тялото да произвежда холестерол. Вярно е, че такива лекарства трябва да се приемат ежедневно, често в продължение на няколко години. Ще има ли достойна алтернатива за тях?

Оказва се, че най-обикновеният чесън може да замени ефекта на статините, тъй като съдържа специално вещество – алицин, което предотвратява утаяването на холестеролните плаки по стените на артериите и насърчава отстраняването им от тялото.

Благотворно влияние върху организма има и сухото червено вино. То перфектно разрежда кръвта и повишава нивото на „добрия“ холестерол. Основното нещо, което трябва да запомните е, че допустимото количество сухо вино на ден не трябва да надвишава 150 грама.

А последните изследвания показват, че буквално едно парче черен шоколад на ден е 10 пъти по-ефективно от всяко лекарство за борба с холестеролемията.

4. Лекарства срещу хипотиреоидизъм (с активна съставка Левотироксин)

Проблемите с функционирането на щитовидната жлеза днес са познати на всеки трети жител на нашата страна. Освен това, заболяването е особено често срещано сред жените, които са навършили 50 години. И на почти всеки пациент, който търси помощ от лекар, ендокринологът предписва лекарства за попълване на липсата на хормони на щитовидната жлеза . Но не е ли прибързано решение веднага да вземете лекарството?

Напълно възможно е в организма да се е развил хипотиреоидизъм поради липса на определени минерали. Следващият път, когато специалист ви предпише заместителна терапия, попитайте дали преди лекарствената терапия може да пиете хранителни добавки с минерални комплекси и така да възстановите нивото на селен, йод и желязо.

ТИ ЛАЙФ (капсули) – при намалена функция на щитовидната жлезати лайф капсули

Ефективни са и се препоръчват при нарушена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). Може да помогнат и при проблеми с концентрацията, както и за укрепване на паметта. Редовната им употреба ще подобри настроението и емоционалното състояние. ТИ ЛАЙФ благоприятства и добрата работа на сърдечно-съдовата система.

Съставът на ТИ ЛАЙФ е синергична комбинация от най-ефективните природни средства, които може да нормализират функцията на щитовидната жлеза: Л-тирозин, куркумин, екстракт от жълт кантарион, екстракт от коприва, биоперин и селен.

Народните средства помагат да се компенсира липсата на хормони. Най-често се използва смес от сокове от цвекло, картофи и моркови в равни пропорции , която се консумира всяка сутрин по 50 грама.

Алтернатива на лекарствата с Левотироксин може да бъде и смес от смлени орехи със скилидки варен чесън и сух копър, разреден с лъжица мед. Това лекарство се приема сутрин по една супена лъжица дневно до отстраняване на проблема.

5. Лекарства за киселини (с Омепразол и други подобни активни съставки)

Киселини понякога се появяват при всеки от нас, но хората, страдащи от стомашни заболявания, почти ежедневно приемат блокери на протонната помпа и други лекарства за намаляване нивото на солната киселина. И това е изпълнено с нарушена абсорбция на минерали и растеж на патогенна микрофлора в червата. Какво може да замени лекарствата за киселини?

На първо място, това е содата за хляб. Този естествен антиацид неутрализира дори силни киселини в стомаха за няколко минути. Но честото използване на сода е вредно за здравето и затова си струва да потърсите по-безопасен начин. Или поне алтернатива на содата.

Такива са например близалките със сок от бреза и бряст, перфектно обгръщащи стомашната лигавица. Това билково лекарство я предпазва от излишната киселина, а високото съдържание на антиоксиданти помага за предотвратяване на възпалителния процес.

В допълнение, коренът от женско биле ще помогне бързо да се облекчи тялото от киселините, както и сокът от алое, който трябва да се консумира сутрин на празен стомах, по една супена лъжица наведнъж. А благодарение на наличието на компонента бромелаин, ананасът ще бъде истинска благодат в борбата с киселините.

6. Антибиотици (гентамицин, азитромицин)

Специално внимание трябва да се обърне на приемането на антибиотици без лекарско предписание. Днес лекарства срещу инфекциозни агенти се приемат от всички и дори децата се „тъпчат“ с тях, без изобщо родителите да се замислят, че антибиотиците разрушават имунната система, правят тялото беззащитно и уязвимо.

И някои лекари, без да се интересуват особено от пациентите си, бързат да предпишат антибиотик. Те дори не си правят труда да предложат на пациента известно време да се опита да победи инфекцията с народни средства. Например, при инфекции на дихателните пътища, можете да изплакнете синусите с разтвор на морска сол , за приготвянето на който са необходими ¼ ч.л. сол и ¼ ч.л. сода. Те се разтварят в 150 мл топла вода. Както показва практиката, всяко такова изплакване премахва до 90% от бактериите от носа, което означава, че това решение може да се превърне в достойна и най-важното безопасна алтернатива на антибиотиците.

Между другото, в природата има много естествени антибиотици, които могат да заменят дори и по-силните антибактериални лекарства. Така например, чесънът лекува перфектно пневмония, маслото от чаено дърво се използва при инфекции на дихателните пътища, прополисът помага срещу болки в гърлото, червената боровинка лекува заболявания на пикочно-половата система, а лилавата ехинацея е ефективно средство срещу грип.

Консултирайте се с вашия лекар, може би предписаният антибиотик може да бъде заменен с някое от тези средства.

7. Успокоителни

 

Статистиката показва, че днес всеки втори жител на по-голям град страда от тревожно разстройство, стрес, паник атаки. Постоянното напрежение, липсата на сън и невъзможността да се отпуснете водят до фатални последици за нервната система, което се проявява с много неприятни симптоми. В този случай пациентът, като правило, се хваща за успокоителните, които по принцип се справят добре с различните разстройства, но силно натоварват бъбреците, черния дроб и стомаха, провокирайки различни заболявания. А и не винаги действат, което може да доведе до предозиране.

Но в природата има много успокояващи билки, като лавандула и маточина, от които можете да приготвите ефективни успокояващи отвари. А майчинката и валерианата под формата на тинктури са известни успокоителни, които са и напълно безвредни за тялото.

към естествените средства за успокоение трябва да се включат и чай от лайка, както и успокояващи вани, към които можете да добавите всички горепосочени билки или морски соли. Лекарите от своя страна могат да препоръчат продукти на основата на бромиди, магнезиеви и литиеви соли.

8. Лекарства за диабет (с метформин)

По-голямата част от диабетиците трябва постоянно да приемат антидиабетни лекарства, като метформин и други, които помагат за поддържане нивата на кръвната захар в нормални граници. Но струва ли си да говорим за опасностите от лекарства, които по един или друг начин засягат функционирането на черния дроб?

Единствената достойна алтернатива на лекарствата в този случай е активният начин на живот. Според лекарите само след две седмици редовни тренировки мускулите на пациента започват да приемат инсулин с 60% по-ефективно, тъй като глюкозата се абсорбира по-добре и кръвният поток се увеличава.

В идеалния случай хората, страдащи от диабет тип II, се нуждаят от три анаеробни тренировки на седмица, както и две за стречинг, за да спрат напълно приема на лекарства и да се почувстват като здрав човек.

9. Лекарства за безсъние

Проблемът с безсънието наивно se смята за тривиален и затова почти никой не търси консултация със специалисти, сблъска ли се с него. Освен това, във всяка аптека има много свободно достъпни хапчета за сън, готови да се притекат на помощ на всеки, който не може да заспи. Но статистиката показва, че 60% от хората, страдащи от безсъние, приемат сънотворни почти всяка вечер. Възможно ли е да им се намери достойна алтернатива? Разбира се може, да.

СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Сънотоп SANOTOP

СЪНОТОП е билкова хранителна добавка. Редовната употреба на СЪНОТОП гарантира успокоение, отпускане и постигане на дълбок и непрекъснат сън. Комбинацията от мелатонин, витамин B1, пасифлора и глицин в оптимални количества гарантира бързо заспиване и качествено отпочиване през нощта.

Таблетките се разтварят в устата и се усвояват веднага, осигурявайки бърз ефект. Те са с естествен подсладител, имат приятен вкус и са без калории.

В аптеките може да потърсите и хранителни добавки на базата на глог, мак или пасифлора. Тази билкова алтернатива идеално успокоява нервите и ви помага да спите, без да уврежда здравето или да причинява пристрастяване.

Друго отлично хапче за сън може да бъде инфузия на семена от магданоз и копър. Смеска от 50 грама от двете семена се залива с 500 мл сухо червено вино и се оставят да къкри на слаб огън за 20 минути. След охлаждане и прецеждане трябва да се приемат по 50 час-два преди да си легнете.

10. Антидепресивни лекарства (с активна съставка сертралин и други подобни)

Депресията не е рядкост в наши дни. Хората, изложени на стрес и неспособни да се справят с нея, са просто обречени да се сблъскат с депресия, от която, според повечето, има само един изход – приемането на антидепресанти.

Въпреки това, лекарствата, които се предписват за депресия са много коварни. Силното пристрастяване към тях се развива доста бързо, а опитът да се спре приема води до тежко „оттегляне“ и желание за възобновяване на приема. В допълнение, антидепресантите водят до натрупване и на наднормено тегло и имат изключително негативен ефект върху сексуалния живот. Но как да се борим с депресията, ако не с лекарства?

Според лекари-натуропати растения като цикория, розмарин и глог могат да се похвалят с антидепресивен ефект. Отварата от жълт кантарион, която трябва да се приема всяка сутрин по 100 ml, е още по-ефективна за премахване на депресията.

Важна роля в борбата с депресията играе правилното хранене, а именно редовната консумация на храни, богати на Омега-3 мастни киселини, постно и правилно приготвено месо, зеленчуци и млечни продукти. И за да забравите напълно за депресията и никога повече да не се сблъскате с нея, трябва редовно да насищате тялото с ендорфини, които се произвеждат по време на спорт.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *