Колко вода трябва да пият хората със сърдечни проблеми в горещо време?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Обезводняването може да причини сърдечни проблеми, загуба на паметта и дори смърт

сърдечни проблеми

 

Не само хората със сърдечни проблеми трябва да внимават колко и дали изобщо пият вода. Дехидратацията може да застигне както възрастните хора, които просто забравят да приемат течности, така и работещите млади хора. Трябва да се има предвид, че дори силната жажда не е признак на дехидратация. Това е само предупредителен сигнал, показващ нуждата от прием на течност. Тъй като бъбреците могат да обработват не повече от 100 милилитра вода на час, има доста дълго време от чувството на жажда до дехидратацията, за да се задоволи тази нужда. Истинските симптоми на проблема са:

– загуба на тегло с повече от 3%;
– бледност на кожата;
– понижаване на температурата;
– повишен сърдечен ритъм;
– липса на слюнка в устата, затруднено преглъщане;
– липса на апетит;
– увеличаване на размера на езика;
– студена пот;
– липса на урина или малко количество от нея с тъмно жълт цвят.

Повечето здрави хора не изпитват дехидратация, така че самото състояние рядко се диагностицира. Лекарите търсят причините, поради които тялото е загубило толкова голямо количество течност и не е в състояние да го възстанови. Най-често това е свързано с различни видове заболявания. Рисковата група включва, освен възрастните хора, такива, които активно се занимават със спорт, както и деца в различни възрасти.

Признаци на дехидратация при дете, които позволяват диагностициране на проблема на ранен етап, са рядко уриниране, както и суха кожа и лигавици.

Д-р Герман Ганделман

През втория стадий, със загуба на 3-6% от телесното тегло, симптомите включват поява на бял или сив налеп върху езика, сънливост и хлътнал фонтанел.

Тежката дехидратация се характеризира с хлътнали очи и плач без сълзи. При преглед лекарите диагностицират ускорен пулс, повърхностно дишане и ниско кръвно налягане.

Хидратирането на дете е по-лесно от това на възрастен със сърдечни проблеми

В горещия сезон здравият човек трябва да пие един и половина до два литра на ден. А за тези, които имат проблеми със сърцето – литър и половина. Също така, за да се запази калия и магнезия, пийте минерална вода и добавете повече ядки, плодове и зеленчуци към вашата диета.

Горещините са сериозно предизвикателство за здравето

Това важи особено за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. Експерти обясниха защо хората със сърдечни проблеми трябва да се грижат за себе си през горещия сезон.

Една от основните опасности от горещините е дехидратацията.

„За да не прегреем в горещините, ние се потим и съответно губим голямо количество течност. А кръвта се състои от два компонента: течност или плазма и кръвни елементи. Когато течността напусне, кръвните елементи започват да се слепват, образуват кръвен съсирек и може да настъпи сърдечен удар. Това състояние се влошава, когато човек извършва някаква физическа активност“, каза кардиологът Герман Ганделман.

Да внимават да не се дехидратират най-вече онези, чието сърце е оперирано

Жегите са особено опасни за тези, които вече са претърпели сърдечна операция – аорто-коронарен байпас, стентиране на коронарни артерии, смяна на сърдечна клапа.

„Много хора със сърдечна недостатъчност се опитват да не пият повече от литър вода, за да не натоварват сърцето, но това не е необходимо. Независимо от съпътстващите заболявания е невъзможно да се намали обемът на изпитата течност, и най-вече вода“.

Специалистът отбеляза, че поради топлината електролитите се отстраняват заедно с водата. Затова е необходимо да се попълни загубата на калий и магнезий. Един от първите симптоми са крампи в прасците. Калият и магнезият се намират в големи количества в ядките, семената, плодовете и зеленчуците.

Лекарят съветва хората със сърдечни проблеми да излизат навън само рано сутрин или вечер

„Основният проблем при такова време за повечето хора, включително тези със сърдечни проблеми, е дехидратацията, така че е много важно да пиете достатъчно вода. Ако човек е хипертоник и приема лекарства, тогава на фона на дехидратацията налягането може да се срине , а общото състояние да се влоши значително. Ето защо е важно да се попълни обемът на течността в тялото“.

За доброто състояние на сърцето в жегите е нужно и да се избира подходящо облекло. Обличайте се в естествени материи в светли нюанси. В същото време е добре да избягвате тесни яки, прекалено пристегнати колани и блузи с по-малък от вашия размер.

Ако сте хипертоник или сърцето ви е болно и е било оперирано, опитайте да ядете по-малко месо и животински мазнини. Наблегнете на млечни и растителни храни. Въведете повече зеленчуци в диетата и особено пресни зелени подправки – магданоз, копър, кориандър. Яжте често, но нека порциите да са малки. Опитайте се да откажете и солта.

Съвети за сърдечно болни

Важно! В горещините дори нискоалкохолните напитки – бира, коктейли, вино – допринасят за дехидратацията

Нека малката доза на тези уж нискоалкохолни напитки не ви подлъгва. По-добре е лятото да не се пие никакъв алкохол.

• Ако сте на плажа, не скачайте внезапно във водата. Температурните промени могат да предизвикат инфаркт дори при млад и привидно здрав човек.

• Можете да се пръскате със спрей през целия ден. Но предпочитайте хладка вода пред студена. Тя ще освежи по-добре кожата ви.

• Но в този случай излишната течност може да бъде вредна. Тези с диагноза исхемична болест на сърцето трябва да намалят консумацията на вода и плодови напитки до 800 милилитра на ден. Стагнацията на течности в тялото може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Ако сте жадни, но не чак толкова, по-добре е просто да изплакнете устата си с вода при стайна температура.

• Консултирайте се с вашия лекар или кардиолог дали трябва да промените дозировката на лекарствата за кръвно налягане или, обратно – да намалите количеството диуретици, за да избегнете дехидратация.

• Носете слънчеви очила. Напрежението на очните мускули може да доведе до вазоспазъм.

• Ако случайно вдигнете температура не забравяйте да ядете сушени кайсии, стафиди, банани, елда, боб, с една дума онези храни, които ще ви наситят с калий и магнезий, необходими за нормалната сърдечна дейност.

• Опитайте се да не пушите. Никотинът предотвратява навлизането на кислород в кръвта. И не е лесно за сърцето ви в момента.

• Носете със себе си но-шпа (облекчава съдовия спазъм, но внимание! В същото време понижава кръвното налягане), глицин (стимулира функционирането на невроните в мозъка) или някакво друго лекарство, което отпуска напрегнатите кръвоносни съдове.

ВАЖНО!!! Какво да направите, ако някой се почувства зле

Заведете неразположения на сянка и напръскайте лицето и гърдите му с вода. Разкопчайте яката и разхлабете колана или вратовръзката. Ако пострадалият се оплаква от болка в гърдите, усещане за тежест или „камък в сърцето“, дайте му таблетка нитроглицерин под езика и се обадете на лекар възможно най-скоро.

Източник: medicin.cap.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *