Колкото по-малко ядем, толкова по-бавно стареем

Учени откриха как да стареем по-бавно. Според тях намаляването на калориите помага в борбата за дълголетие

стареем

Тези, които се интересуват от новините за здравословното дълголетие, отдавна знаят, че основният фактор на стареенето се счита за скъсяване на теломерите – специални ДНК-протеинови структури, крайните участъци на хромозомите. Колкото по-бавно растат, толкова по-бързо човек остарява на клетъчно ниво. Когато теломерите спрат да растат, клетките спират да се делят. И човекът остарява. В допълнение, теломерите изпълняват защитна функция – те не позволяват на хромозомите да се „залепват“ една с друга. А „слепването“ на хромозомите заплашва с мутации, които могат да доведат, наред с други неща, и до рак.

Учени от Pennsylvania State University потвърдиха в списанието Aging Cell, че ограничаването на калориите забавя скъсяването на същите тези теломери. Разбира се, резултатите може да не се считат за кой знае колко обективни, тъй като в проучването са участвали само 175 доброволци. Но си струва да се обърне внимание.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

ГЕНОТРОН - концентрирана формула с екстракт от глухарче

  • Нормализира обмяната на веществата
  • Подобрява работата на кръвоносната система като цяло
  • Благоприятства регенерацията на клетките след боледуване
  • Използва се като средство за намаляване на възпалението
  • Има тонизиращ ефект

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

В началото на експеримента са измерени теломерите на субектите. И тогава те бяха разделени на две групи: първата група трябваше да се придържа към обичайната си диета през следващите две години. Участниците във втората група поддържали калориен дефицит. Ако енергийната стойност на диетата е недостатъчна, тялото е принудено да се обърне към енергийни резерви, които вече са натрупани в тялото под формата на мазнини. На това се основават всички системи за отслабване.

Две години по-късно се оказа, че именно в условията на ограничаване на калориите теломерите се скъсяват по-бавно. Това означава, че калорийният дефицит всъщност може да увеличи продължителността на живота и да ни помогне да изглеждаме по-млади.

Казано по-просто, когато една клетка живее и консумира енергия, вътре се образуват отпадъчни продукти от нейната жизнена дейност. Те причиняват оксидативен стрес, увреждат клетките и целостта на ДНК. И ако диетата е ограничена, тогава има по-малко отпадъци.

Как да стареем по бавно? Като се научим да броим калории

Калоричното съдържание на диетата наистина трябва да бъде ограничено, особено ако сте с наднормено тегло и имате заседнала работа. Но трябва много внимателно и разумно да ограничите диетата, за да няма дефицит на протеини, мазнини и въглехидрати. Като правило, ако човек рязко намали приема на калории до 1200-1500 kcal, се появяват проблеми от различно естество. Важно е да не броите щателно калориите, а да изхвърлите нездравословната храна от диетата си – сладкиши, особено сладки газирани напитки, бързо хранене, нездравословни закуски. Едно друго проучване казва, че отказвайки се от сладкото, хората свикват с по-здравословна диета в рамките на седмица-две.

Също така е много важно да поддържате баланс – наред с ниския прием на калории, не забравяйте за физическата активност

С помощта на тази проста формула можете да изчислите идеалното съдържание на калории във вашата диета:

* Ако вашият начин на живот е предимно заседнал, тогава умножете текущото си тегло по 28.

* Ако тренирате около два до три пъти седмично и не се стеснявате от домакинската работа и интензивни разходки навън, умножете теглото си по 31.

* Ако тренирате поне пет пъти седмично и сте доста активни, тогава умножете теглото по 33.

Пример: при тегло от 70 килограма и заседнала работа поддържащото калорично съдържание ще бъде 70 X 28 = 1960 kcal. Ако започнете да ходите на работа и да ходите на фитнес 2-3 пъти седмично, тогава съдържанието на калории ще бъде 70 X 31 = 2170 kcal.

За да започнете да отслабвате, трябва да извадите 10-15% от получената цифра. Това са 200-300 (най-много 500) kcal. Или около един кроасан без шоколад.

Колко е в грамове?

Но как да разберете какво означава диета, балансирана в протеини, мазнини и въглехидрати? Освен това не е излишно. Какво трябва да има в едно хранене?

1. Белтъчини = длан. Това включва всякакви протеинови продукти – яйца, месо, риба. Отнася за дължината и дебелината на дланта, без да се броят пръстите.

2. Въглехидрати = шепа. Това са тестени изделия, зърнени продукти и зърнени храни, нишестени зеленчуци, сладки плодове, хляб. Порцията трябва да се побира в дланта ви (приблизително, няма нужда да измервате с ръце).

3. Зеленчуци = един или два юмрука. Става дума за зеленчуци, които не съдържат нишесте (краставици, домати, зеле, спанак, чушки и др.).

4. Мазнини = палец. Растителното масло, маслото, ядките и семената са всички мазнини. Една порция ще бъде с приблизителната дължина и ширина на вашия палец.

Обикновено вашата диета може да изглежда така:

+ Закуска: 1-2 бъркани яйца със зеленчуци и филия хляб. Някакъв плод – портокал, ябълка и т.н.

+ Обяд: 100-150 грама салата, 150 грама всякаква супа, за предпочитане зеленчукова супа с месен бульон (зелева супа, борш и др.), парче месо с гарнитура. Няколко ореха или други ядки – сурови, не печени.

+ Вечеря: 150-200 грама гарнитура (зеленчуци или зърнени храни, паста) парче месо или риба.

Протеинът трябва да присъства във всяко хранене – той е важна част от нашите мускули и клетки. И само 30 грама от него се усвояват наведнъж.

Вижте – всичко е съвсем просто. Остава само да свикнете с малки порции.

Между другото: Хората със силни мускули живеят по-дълго от останалите

Учените са установили, че хората с генетична предразположеност към физическа (мускулна) сила имат по-голяма продължителност на живота. Експерти от университета в Ювяскюля (Финландия) установиха това и го публикуваха в The Journals of Gerontology (JG).

Не говорим за атлети, а конкретно за специални гени, които правят хората склонни към увеличаване на мускулната сила. И ако човек поддържа тази генетична предразположеност във фитнеса, тогава състоянието му се подобрява напълно.

По правило такива хора са по-малко склонни да имат неинфекциозни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, белите дробове, опорно-двигателния апарат и съединителната тъкан. Те са по-малко изложени на риск от остеопороза, умствени и когнитивни разстройства и дори рак.

Учените са изяснили, че специфични „гени на силата“ могат да помогнат на тялото успешно да се бори с промените, свързани с възрастта. Физическата сила обаче не повлия на скоростта и ефективността на възстановяване от наранявания и заболявания.

Източник: pharmeasy.in

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *