Рисковете от рак, злополуки и глобално лишаване от сън нарастват: лятното часово време e вредно за здравето

DailyMail: Заради лятното часово време в Европа експертите прогнозират скок на заболяванията

лятното часово време

Водещи учени призовават за край на лятното часово време. Експертите предупреждават, че смяната на часовника е доказано вредна за здравето и твърдят, че трябва да се премахне изцяло.

Защо го има лятното часово време?

Във Великобритания, както и в България, лятното часово време е въведено по военно-икономически причини през 1916 г. Било е необходимо да се пести енергия, но в същото време да се правят повече боеприпаси за войната. Както пише DMailOnline, „Въпреки че британците вече не произвеждат танкови снаряди, ние все още настройваме часовниците си с час напред или назад всяка година през пролетта и есента.“ И защо това продължава да се случва и през 21-и век, господа политици?

Политиците имат един аргумент: тъй като дните стават по-дълги, този преход означава, че получаваме повече слънчеви часове през работния ден.

Освен това рискът от вечерни злополуки намалява (хората се връщат вкъщи на дневна светлина), има по-малко престъпления (кражби) и по-малко блъснати животни. За всички тези твърдения са направени проучвания през годините, но това не ги прави актуални в днешно време.

Много учени обаче твърдят, че промяната е не само неудобна, но и активно вреди на здравето

Всъщност, минус един час сън е минус един час сън, независимо какво казват икономическите изследвания за това. Д-р Ева Уинебек, преподавател по хронобиология в университета в Съри, каза, че учените предупреждават да не се преминава към лятно часово време всяка пролет. Това е не само неудобно, но и вредно за здравето.

Д-р Ева Уинебек

– Най-голямото и очевидно последствие е загубата на цял час сън. На теория също трябва да си лягате по-рано, но не всеки успява. Оттук и сънливостта и умората през „по-дългите часове на деня“.

– Местенето на стрелките може да причини сърдечни проблеми, увеличавайки риска от инфаркт.

„Има повишен риск от сърдечно-съдови инциденти, повишен риск от суицидно поведение и обща повишена смъртност в дните след смяната на часовника“, казва д-р Меган Крауфорд, изследовател на съня в Университета на Стратклайд и член на British Sleep Society. – Между другото, това е актуално и през есента, при прехода към зимното часово време.

Д-р Меган Крауфорд

– Нарушение на циркадните ритми. Веднага щом човек свикне да се събужда весел сутрин с първите слънчеви лъчи (както беше през зимата), стрелките бяха преместени, отново потапяйки утрините в мрак.

„И като не получаваме достатъчно ярка светлина сутрин, нашият биологичен часовник започва да изостава“, каза д-р Софи Босток, специалист по съня. „Така че от гледна точка на циркадния ритъм, определено има основание да не се минава към лятно часово време.“

Д-р Софи Босток

На Запад има по-силно разминаване с биологичните ритми

„Имаме данни – тези, които живеят в същата часова зона, но на запад, имат по-уязвимо здраве“, отбелязва д-р Крофорд. – Проучванията показват, че хората, живеещи в западната часова зона, имат по-висок риск от развитие на левкемия, рак на стомаха, рак на белия дроб, рак на гърдата и други заболявания. Западняците също имат по-ниска продължителност на живота, по-високи нива на затлъстяване, диабет и дори по-ниски доходи. Някои учени дори свързват това с постоянното преместване на стрелките.

Д-р Рейчъл Едгар

Дори имунитетът е намален

Д-р Рейчъл Едгар, молекулярен вирусолог в Imperial College London, казва, че смяната на часа два пъти в годината може да направи хората по-податливи на различни болести: „Доказателствата от различни животински модели показват, че нарушаването на циркадните ритми увеличава тежестта на различни инфекциозни заболявания, като например грип A или херпесен вирус. Да, необходими са по-задълбочени изследвания, но вече е ясно, че нашият биологичен часовник може да повлияе както на вирусната репликация, така и на имунния отговор към тези инфекции.“

Икономиката също страда

– Едно проучване установи увеличаване на „кибернетизма“ – когато хората прекарват по-голямата част от работния си ден безсмислено сърфиране в интернет. Това често се случва в понеделник след преместване на стрелките и през седмицата на свикване с новия ритъм.

– Американско проучване казва, че съдиите издават по-строги присъди в „сънливия понеделник“, след като часовниците се сменят.

– Американско проучване съобщава, че рискът от фатални пътнотранспортни произшествия се увеличава с около шест процента след пролетното преминаване към лятно часово време. Прогнозите показват, че около 28 фатални произшествия могат да бъдат избегнати в Съединените щати всяка година, ако лятното часово време бъде премахнато.

И все пак – минус един час сън…

Д-р Меган Крауфорд казва, че няма нужда да се въртят стрелките напред-назад – имаме нужда от едно и също време през цялата година. Д-р Рейчъл Едгар заключава: „Учените, които работят върху циркадните ритми и съня, са съгласни, че всички ползи от лятното часово време са по-малко от потенциалните отрицателни ефекти върху нашето здраве и благополучие.“

Източник: www.dailymail.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *