Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво значи повърхностен тумор и засяга ли той мускулатурата?

  • Годишно в България се диагностицират около 1200 нови случая

Ракът на пикочния мехур е сред най-разпространените тумори на пикочно-половата система, казва доц. Красимир Нейков – началник на урологичната клиника в Онкологията в София. Той обяснява, че обик­новено този тумор започва като повърхностен и не засяга мускулатурата. Ако пациен­тът попадне при специалист и заболяването се открие именно в този стадий, може да се избира между различни терапевтични възможности.

На този етап докторът може да се усъмни в наличието на тумор след профилактично ултразвуково изследване. И ако урологът установи де­фект в изпълването на мехура, той изпраща пациента за доуточняване на диагнозата. Основен метод за доказване на това заболяване е цистоскопията, за това вече споме­нахме. Без нея няма как да се потвърди диагнозата.

„В 90% такива съмнителни случаи наистина се оказват рак“ – допълва доц. Нейков. – Обикновено първата стъпка от лечението е операция. Ва­жно е туморът да се изреже максимално, като се вземе материал за хистологично изследване от повърхността и основата на тумора“. Доц. Нейков предупреждава, че промените в дъното на пикоч­ния мехур са микроскопични и туморните клетки не могат да се видят с просто око. Ако останат там само защото са незабележими, тези клетки впоследствие могат да се развият до напреднал рак.

„Затова втората проба от основата на тумора се дава за изследване отделно – казва още специалистът. – Когато пристигнат двата резултата от патологията, се изяснява дали ракът е повърхностен или дълбоко проникващ“. 50 до 70% от туморите са по­върхностно разположени и не проникват в мускулатурата на пикочния ,мехур – твърди доц. Нейков. И изтъква, че има неприятен момент при тази ситуация, а именно че такъв уж повърхностен тумор много често рецидивира. И може да се появи на същото място, както и на друго.

ВНИМАНИЕ!

„Нашата клиника в една от малкото в България, в които след изрязването на тумора В пикочния мехур се слагат противотуморни препарати (антибиотик), които са по държавна поръчка. Това е много важно, защото лекарството убива поне 50% от туморните клетки, пръснати по време на операцията и полепнали по лигавицата на пикочния мехур. В нашата прак­тика почти нямаме случай да сме пропуснали повърхностен тумор да премине в дълбок“ – уверява ни доц. Нейков.

ВЪЗМОЖНА ЛИ Е БЕЗКРЪВНА ОПЕРАЦИЯ

„Няма външна рана, нито пък разрез“ – разказва доц. Ней­ков. И допълва, че не е изключено при някои пациенти да се наложи извършването на няколко безкръвни оперативни ин тервенции. „Когато туморът е напреднал или е обхванал голя­ма част от пикочния мехур, се налага пълното му премахване. Понякога се прави опит първо с лъче- или химиотерапия като опит за запазване на пикочния мехур. Наложи ли се пълното му отстраняване, хирурзите правят нов пикочен мехур от тънко черво. Или пък урината се отвежда в тръба от тънко черво“. Доц. Нейков признава, че в такива случаи качество­то на живот се влошава, но онкологичното заболяване е овладяно. Той препоръчва след операцията пациентите със запазен пикочен мехур да ходят на контролни прегледи на все­ки 3-4 месеца. Доц. Нейков също обяснява предназначението на цистоскопията – директен оглед на кухината на пикочния мехур.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *