Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Симптоми на излишък на амоняк в организма, причини и начини за намаляването му

Излишъкът на амоняк в организма може да бъде придружен от симптоми като главоболие, намалено внимание, памет, постоянна слабост, загуба на сила след физическа активност

Защо здравите хора натрупват амоняк? Причините за това са няколко.

Страдате ли от системно главоболие? Чувствате ли се постоянно уморени и сънливи, дори и след почивка? Значително ли е отслабнало вниманието ви? Страдате ли от забрава и разсеяност? Може би си струва да си направите тест за излишък на амоняк.

Причини за хиперамонемия (повишени нива на амоняк)

Те могат да се появят при здрави индивиди (физиологична или функционална хиперамонемия). Състоянието се среща при хора, спазващи високопротеинова диета, след интензивна физическа активност и по време на бременност. Преходната хиперамонемия е характерна при новородените в периода на адаптация към извънматочен живот (на 2-3 дни).

Причините за патологична хиперамонемия са следните:

• Чернодробни заболявания. Най-често етиологията на хиперамонемията (около 90% от случаите) е свързана с тежки чернодробни заболявания (алкохолен, вирусен хепатит, цироза). При повечето от изброените заболявания настъпва масивна смърт на хепатоцити, в резултат на което се нарушава цикълът на орнитин – процесът за неутрализиране на токсичния амоняк и превръщането му в урея.

• Генетични дефекти в синтеза на урея. Основната причина за хиперамонемия при новородени и кърмачета. Има общо 5 известни ензима, участващи в цикъла на орнитин. Мутациите на гените, кодиращи синтеза на тези ензими, водят до натрупване на амоняк в организма.

• Урологична патология. Повишаване концентрацията на амоняк е възможно при пациенти с вродени аномалии на долните отдели на пикочната система (уретери, пикочен мехур), които възпрепятстват изтичането на урина, когато възникне инфекция, причинена от бактерии, произвеждащи уреаза (Klebsiella, Morganella, Proteus). Полученият амоняк се абсорбира в кръвта.

• Състояния, придружени от повишен катаболизъм. Тежките състояния, при които се наблюдава ускорен протеинов катаболизъм ( туморен разпад, синдром на компресия или смачкване на тъканите, гнойно-некротични процеси), също могат да причинят хиперамонемия.

• Инфекции. Някои грипни вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, инхибират карбамоил фосфат синтетаза I, един от ключовите ензими на цикъла.

• Прием на лекарства. Повишаване нивата на амоняк може да бъде причинено от салицилати, глюкокортикостероиди и тиазидни диуретици. Индуцираната от натриев валпроат хиперамонемична енцефалопатия възниква при някои пациенти с епилепсия, приемащи валпроева киселина или нейни производни.

• Генетични заболявания. Повишаване концентрацията на амоняк в кръвта е придружено и от наследствени метаболитни заболявания, като нарушения на бета-окислението на мастни киселини, транспорт на органични киселини, метаболизъм на пируват и др.

• Белтъчен катаболизъм. В човешкото тяло много аминокиселини се разграждат постоянно (това се нарича катаболизъм). Белтъчният катаболизъм протича с активното освобождаване на амоняк (NH3).

Амонякът се произвежда (и неутрализира) основно в черния дроб, но NH3 също идва от мускулите и стомашно-чревния тракт

Амонякът е невероятно токсично вещество и дори леко повишаване на нивото му причинява много патологични прояви.

Излишъкът от NH3 причинява максимално увреждане на черния дроб и мозъка, и заради това се счита за хепато- и невротоксин.

Сериозните увреждания включват чернодробни патологии, чернодробна енцефалопатия и кома, бъбречна дисфункция и генетични нарушения.

2 причини, поради които амонякът се натрупва при здрави хора

Защо NH3 се натрупва и има токсичен ефект (главоболие, влошаване на когнитивните способности и реакции)?

Причина №1. Излишък от животински протеин в хранителния протокол

Част от амоняка се образува в червата поради активността на чревната микрофлора (производители на амоний), която е насочена към входящия протеин (гниене на протеини). Амонякът се абсорбира в чревния епител, прониква в кръвта на порталната вена и така отива в черния дроб.

И ако има увеличаване на главоболието след ядене на животински протеини, слабост, загуба на памет и проблеми с вниманието, има смисъл постепенно да намалите количеството протеин в диетата и да премахнете амоняка от тялото.

Причина №2. Затлъстяване на черния дроб и злоупотреба с алкохол

Тези състояния намаляват способността на черния дроб да детоксикира и водят до натрупване на амоняк.

Какво да направите, ако има съмнение за натрупване на амоняк?

• Намаляваме консумацията на животински протеин.
• Консумация протеини в комбинация с изобилие от зеленчуци и свежи подправки.
• Включване пребиотика лактулоза, който намалява нивото на амоногенните бактерии и усвояването на NH3. При затлъстяване, мастна хепатоза и злоупотреба с алкохол се добавя L-орнитин-L-аспартат.
В резултат на това намаляването на амоняка и неговия токсичен ефект ще ви върне енергията и тонуса. Така ще се подобри паметта и умствената острота.

Източник: www.healthgrades.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *