Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар казва какви тестове трябва да се направят преди бременност

Ако в близко бъдеще сте планували бременност, ето няколко изследвания, които трябва да направите и да добавите към списъка си със задачи

бременност

Така ще е успокояващо за вас да знаете, че правите всичко възможно, за да започнете своята бременност правилно. Затова ще е добре да се направят някои тестове и прегледи, които медицината определя като предварителна (и наложителна) подготовка.

Възрастта, на която се ражда първо дете, се е увеличила през последните 20 години и е средно 30-32 години. Преди да станат майки, жените искат да имат време да се образоват, да си осигурят приличен доход, да се утвърдят кариерно, да решат жилищния проблем, както и да изпълнят някои други приоритетни задачи. Подготовката за бременност изисква същото ясно и разумно планиране. Д-р Виктория Александрова, репродуктолог, диетолог и кандидат на медицинските науки обяснява как точно да стане това.

Д-р Виктория Александрова

„Възможностите на репродуктивната медицина, генетиката, андрологията и ембриологията се разширяват всяка година. Но нашето физическо тяло, хормонална регулация и физиология работят по същите закони, както преди 1000 години. Репродуктивният ресурс се изразходва ежедневно, особено на фона на стрес и болести”, казва д-р Александрова. — Разбира се, от здравословна и физиологична гледна точка е по-добре жената да роди докато е млада. Но без значение на каква възраст сте решили да станете родители, трябва правилно да се подготвите за зачеването.

Откъде идват проблемите по преди и по време на бременност?

Репродуктивната активност на жената продължава средно 20 години: от около 20 до 40 години. През този период от живота е най-лесно да забременеете, да износите и да родите дете (разбира се, ако няма здравословни проблеми). Но в същото време, след 35 години, жената започва да изпитва рязко намаляване на яйчниковия резерв. Тоест, запасите от яйцеклетки в яйчниците се изразходват по-бързо. Този процес е необратим, той може само да напредва.

Също така, според експертката, процесът на зачеване може да бъде възпрепятстван от различни гинекологични заболявания, като маточни фиброиди, полипи, ендометриоза, кисти на яйчниците и други. Например, полипите могат да попречат на ембриона да премине и да се прикрепи към стената на матката.

Друга пречка за зачеването може да бъде хроничния стрес

Към него трябва да добавим и нарушения на съня, излишък на въглехидрати в диетата, както и различни соматични заболявания.

„Проблемите със зачеването и спонтанните аборти в ранните етапи на бременността, до 12 седмица, често са свързани с общото здравословно състояние на жената“, казва д-р Александрова. — Не всички жени са наясно със своето здравословно състояние, от какво са страдали в детството, какви заболявания е имало в семейството, какви са рисковете от хронични заболявания. И често по време на бременност „внезапно“ започва обостряне на холецистит, пиелонефрит, гастрит или се появява херпес. За да избегнете това и да установите причините за проблемите със зачеването, е необходимо да се прегледате на етап „семейно планиране“ и едва след това да забременеете.

Ако двойката не планира да има деца в обозримо бъдеще и няма оплаквания, посещението на лекар 1-2 пъти годишно ще помогне да се предотврати развитието на някои сериозни заболявания. Но ако решението за попълване на семейството е узряло, е необходима специална подготовка.

Първият и ключов етап от този процес от страна на жените е посещението при гинеколог

Ако желаната бременност не настъпи повече от 6 месеца, тогава се препоръчва консултация с репродуктивен специалист за идентифициране и отстраняване на причините, които пречат на зачеването. Мъжете трябва да бъдат диагностицирани от андролог, който ще ги насочи за преглед, ще даде препоръки и, ако е необходимо, ще предпише лечение.

Първо се прави общ здравен преглед

Всеки, който планира да забременее, трябва да насрочи преглед преди забременяване при своя лекар.

Какво да очаквате при преглед преди зачеване

Лекарят ще обсъди с вас неща като:

• Тегло и хранене;
• Физическа активност и навици;
• Актуални лекарства и хранителни добавки;
• Медицинска история, включително менструация;
• Предишни бременности и резултати;
• Управление на хронично здравословно състояние.

Лекарят също така ще придобие цялостна представа за вашето здраве, което може да означава проверка на кръвното налягане, кръвни тестове, преглед на таза, ПАП тест и други.

Ако имате партньор, който ще допринесе за бременността, той също трябва да говори с лекар относно всички препоръчани тестове или промени в начина на живот, необходими за оптимизиране на плодовитостта и поддържане на здравословна бременност. Около 50% от безплодието при хетеросексуалните двойки се причинява от фактори на мъжкото безплодие. Затова е важно мъжете п също да бъдат проверени.

Стоматологичен преглед

Да, здравето на зъбите трябва да бъде част от вашия план за прегледи и изследвания преди бременността. По време на бременност тялото претърпява хормонални промени, които могат да причинят прекомерно възпаление на венците, известно като гингивит при бременни. Гингивитът по време на бременност повишава чувствителността към бактерии, които причиняват заболяване на венците.

Тези бактерии могат да доведат до негативни резултати по време на бременност. Например, проучване от 2021 г., публикувано в „BMC Pregnancy and Childbirth“ установи, че заболяването на венците (пародонтит) увеличава риска от преждевременно раждане.

Друга полезна причина да си направите преглед при зъболекар преди бременност? За намаляване на потенциала за излагане на радиация. Безспорно, всеки бъдещ родител ще иска да намали количеството радиация за детето, което означава никакви рентгенови снимки на зъбите, освен не се налага поради екстремно силен зъбобол.

Проверка на психичното здраве

Психическото и емоционалното здраве е също толкова важно, колкото и физическото, когато планирате да забременеете. Подобно на неконтролираните състояния на физическото здраве, някои психични разстройства също могат да причинят усложнения при бременност, ако не се управляват по подходящ начин.

Например, изследванията показват, че нелекуваната депресия по време на бременност е свързана с преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, мъртво раждане, повишено оперативно раждане и следродилна депресия. Същото проучване отбелязва, че хората, които са имали депресия преди бременността, са по-склонни да развият депресия по време и след нея. Затова е важно да сте наясно със собствения си риск и да имате план за управление на психичното здраве.

Психически здравите родители са в състояние да си направят психически здраво бебе.

Психиатър или психолог може също да помогне на вас и партньора ви с инструменти за справяне със стреса, за да сте по-добре подготвени да се справите с емоционалните промени по време и след бременността. И ако се изисква лечение, има много опции, които са безопасни по време на бременност.

Изследвания за жени

Когато планирате бременност, ще ви трябва:

Общ кръвен анализ. „Това ще помогне да се оцени състоянието на тялото в момента. Може да се използва за преценка за наличието или отсъствието на анемия, тромбоцитопения, остра фаза на възпаление и за оценка на потенциала за развитие на вирусна инфекция или алергия. Това е оценка на организма в момента, защото анализът е валиден 1 месец и, разбира се, трябва да се гледа заедно с други изследвания”, уточнява експертката.

Биохимичен кръвен тест (разширен) е необходим, за да се види функционирането на вътрешните органи (черен дроб, жлъчен мехур, бъбреци) и да се оцени детоксикационната функция на тялото. Анализът също така помага да се оценят нивата на холестерола и риска от развитие на диабет (по-специално гестационен диабет).

„В зависимост от анамнезата лекарят предписва конкретни показатели за всяка жена, за да установи възможно най-подробно нейната готовност за бременност. Ако се установят някакви изменения, с помощта на лечението може да се коригират показателите и жената да се подготви за нормално протичане на бременността”, уверява Александрова.

Коагулограма или хемостазиограма и D-димер. Демонстрира системата за кръвосъсирване, което винаги е много важно, но особено по време на бременност. Бременността увеличава риска от съдови патологии, по-специално повишено съсирване на кръвта. И поради това може да се развият разширени вени или да възникне хипоксия (кислородно гладуване) на плода, което ще се отрази негативно на неговото развитие. Нарушената хемостаза също може да доведе до спонтанен аборт, кървене и недохранване на плода. Ето защо хемостазата и горните кръвни изследвания се правят многократно, както преди бременността, така и по време на процеса, тъй като ситуацията се променя с всяка менструация и често изисква корекция.

За оценка на бъбречната функция е необходим общ тест на урината

Той ще помогне да се определи наличието на уролитиаза, нарушена бъбречна функция или да се идентифицира възпалителен процес. Пиелонефритът често се появява при бременни жени поради преразпределение на натоварването. Ако анализът разкрие остра бактериална инфекция, лекарят ще предпише допълнителен преглед и по-нататъшно лечение.

• При планиране на бременност е необходима цитонамазка с FEMOFLOR, за да се изключи наличието на полово предавани болести. Нарушената микрофлора във влагалището се отразява негативно както на настъпването на бременността, така и на нейното протичане. А наличието на високи титри дори на условно патогенна флора или дефицит на лактобацили може да попречи на зачеването или да доведе до прекъсване на бременността.

Инфекции като микоплазмоза и хламидия също могат да причинят безплодие

Дори ако една жена не планира бременност, такъв анализ е необходим за превантивни цели.

Кръвен тест за полови хормони. Прави се на 2-4-ия (максимум – 5-ия) ден от менструалния цикъл. FSH, LH, AMG, естрадиол, DHEA, TSH, пролактин. Всички жени поне веднъж годишно трябва да си изследват хормоналния профил, настоява д-р В. Александрова. – Защото това ни позволява да съдим за функционирането на цялата репродуктивна система – матка, яйчници, хипофиза, млечни жлези, щитовидна жлеза. Тялото е едно и всички органи са взаимосвързани. Някои хормонални дисбаланси могат да доведат до безплодие или ранна загуба на бременност.

• Профилът TORCH (кръвен тест) разкрива имунитета на пациента към инфекции, които, ако бременна жена се зарази за първи път, потенциално могат да доведат до спонтанен аборт и малформации на плода.

„Често пациентката не си спомня какво заболяване е имала в детството, срещу какви инфекции е била ваксинирана, а комплексът TORCH помага да се види нивото на имунитета и да се предотвратят рисковете от инфекция по време на бременност“, обяснява експертката. — Рубеолата е особено опасна за бременните жени. Този анализ включва също токсоплазмоза, херпес и цитомегаловирусна инфекция. Ако една жена няма имунитет към тези потенциално опасни инфекции, може да се обсъди въпросът за ваксинация.

Намазка за онкоцитология (шийка на матката). Помага да се изключи рак на маточната шийка. За съжаление по време на бременност туморният процес (ако има такъв) протича по-бързо и по-агресивно. Младите жени са по-склонни да се разболеят от рак на шийката на матката.

Прегледи за мъже

Когато планирате бременност, мъжете ще трябва да направят:

Спермограма и MAP тест. Спермограмата е основният анализ, който показва плодовитостта на мъжа, тоест способността му да опложда по естествен път.

„Важно е да се оцени не само наличието на сперматозоиди, но и тяхната концентрация и подвижност като процент. И съответно е необходимо да се изследват техните морфологични качества, тоест наличието или отсъствието на аномалии в тях”, казва лекарката. — MAP тестът, ако мъжът никога не го е правил, трябва да се направи заедно със спермограма. Този анализ ще покаже способността на спермата да оплоди яйцеклетка и ще оцени риска от имунологично безплодие. Ако MAP тестът е положителен, тогава най-вероятно двойката ще се нуждае от асистирани репродуктивни технологии. Ако тя е отрицателна и спермограмата е нормална по всички клинични параметри, тогава бременността може да се постигне по естествен път.

Андрофлор скрийн. За диагностика на остри инфекциозни и възпалителни заболявания. Демонстрира най-честите полово предавани инфекции при мъжете. Взема се цитонамазка от уретрата.

„Ако се установят някакви нарушения, те могат да бъдат коригирани своевременно и съответно да се подобри здравословното състояние на жената и мъжа, така че зачеването да настъпи възможно най-бързо и правилно“, казва Александрова. —

Разбира се, това е основен набор от необходими тестове

Разширен списък от прегледи се предписва индивидуално за всяка конкретна двойка. В крайна сметка всеки има своя собствена история и свой собствен път към бременността.”

Източник: mama.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *