ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изчерпан яйчников резерв: инвитро, лечение, билки и възможно ли е забременяването?

Изчерпан яйчников резерв – какво означава, какви са причините за състоянието, има ли лечение и какво помага? 

изчерпан яйчников резерв
Яйчниковият резерв намалява с възрастта!

Когато репродуктивен специалист постави диагноза „изчерпан яйчников резерв”, най-често се чува съветът за опит за забременяване с използването на донорска яйцеклетка.

Много жени, които не са подозирали, че при тях е възможно да се развие този сценарий, изпадат в истински шок. Защото да чуеш, че никога няма да имаш дете, носещо твоите гени, за мнозина е пагубно.

На практика факторите, от които зависи дали ще се направи опит за забременяване чрез провеждането на стимулация и последващ инвитро опит, са много на брой. Поради което не трябва да се вземат прибързани решения нито в едната, нито в другата посока.

В редовете по-долу ще изведем основната информация, която събрахме за това какво представлява яйчниковият резерв, как се установява състоянието ми, как и може ли въобще да се влияе.

Но преди това ще споменем нещо обнадеждаващо. На страниците на популярно електронно издание за здраве е публикуван материал за нов инвитро подход, прилаган при жени с изчерпан яйчников резерв. Става дума за подход, разработен от учени от Станфордския университет. Чрез in vitro activation (IVA) се подпомагат функциите на яйчниците чрез привнасяне на естроген отвън. Това се прави при жени, чиито яйчници са спрели да отделят яйцеклетки далеч преди навършване на 40-годишна възраст.

При тях яйчникова тъкан се третира с протеини и други елементи извън тялото,като по този начин се насърчава образуването на зрели яйцеклетки. Следва повторно трансплантиране на тъканта. Получава се своеобразно „разбуждане” на фоликулите.

Въпрос на време е да се установи дали въпросният метод би дал задоволителни резултати и би помогнал на жени с намалени репродуктивни възможности.

 

Какво значи изчерпан яйчников резерв (ИЯР)?

 

Под термина „яйчников резерв” или още „овариален резерв” се разбира запасът от яйцеклетки, които жената има в яйчниците си към конкретния момент.

Всяко момиче се ражда със заложен брой яйцеклетки – около 1 милион. Това са всички яйцеклетки, които ще има през живота си. До периода на пубертета девойката остава с около 300 хиляди от тях.

Овариалната функция или казано по друг начин пикът във фертилитета се наблюдава между 20-ата и 30-ата годишнина на жената. През този период от 300 до 500 е броят на отделените зрели яйцеклетки, като неизползваните фоликули се разграждат по естествен път.

С напредването на възрастта и достигането на възраст от около 50 години тази функция отпада изцяло. През разглеждания период промените в оста хипоталамус-хипофиза-яйчник са драстични, като от тези изменения в голяма степен се определя фоликуларното изчерпване на яйчника.

При някои жени с напредването на възрастта органите и системите, от които пряко зависи репродуктивната възможност, преждевременно намаляват или губят физиологичната си функция. Неблагоприятно могат да се отразят още някои заболявания (проблеми с щитовидната жлеза, ендометриоза, автоимунни заболявания), фактори от ежедневието и други.

С навлизането в менопауза яйчникът изцяло губи репродуктивната и ендокринна си функции.

При млади жени възможността за спонтанно забременяване във всеки редовен менструален цикъл е между 20 и 25%. В края на 30-те и началото на 40-те години процентите намаляват до 5%, като  се увеличават случаите на спонтанни аборти, рискът от вродени малформации на плода (например синдром на Даун) и други, твърди статистиката. Всички тези влошени показатели за репродуктивно здраве в една или друга степен са свързани с качеството на яйцеклетките, което с нарастването на възрастта се влошава.

За жените, които попадат в тази група, е в сила съветът, че ако не постигнат спонтанно забременяване за период от 6 или повече месеца, добре е да се обърнат към репродуктивен специалист.

 

Изчерпан яйчников резерв и менопауза

 

изследвания за изчерпан яйчников резерв
Много жени навлизат в преждевременна менопауза!

Резултатите от редица епидимиологични проучвания сочат, че при всяка десета жена менопаузата настъпва значително по-рано от възприетата за гранична възраст от 45 години. Още нещо – има данни, че жената на практика губи способността си за забременяване по естествен път от 7 до 12 години преди навлизането в менопауза. (По принцип се смята, че средностатистическата жена навлиза в климактериум на 50-годишна възраст.)

Именно поради това жените, които при които менструалният цикъл е спрял на 40 или по-малко години, по-трудно се повлияват от стимулацията с цел лечение на безплодие. Яйчниковият отговор е незадоволителен, въпреки приложената терапия. Самите процеси на влошаване на яйчниковия резерв протичат без симптоматика, не могат да бъдат спрени и трудно могат да бъдат повлияни – било то с медикаменти или други средства.

Смята се, че с изчерпването на яйчниковия резерв и навлизането в менопауза възможностите за забременяване се свеждат до използването на донорска яйцеклетка или на собствена такава, която жената е замразила преди настъпването на репродуктивния срив.

 

Изследвания за установяване на яйчниковия резерв

 

Към днешна дата съществува съвкупност от изследвания, с помощта на които може да се направят изводи за състоянието, в което се намира яйчниковият резерв. Това, което ги прави малко популярни, е обстоятелството, че те не влизат в рутинната АГ профилактика. Жените се подлагат на тях едва когато така желаната бременност не настъпва и са направени вече първите стъпки в посока асистирана репродукция. Най-често репродуктивният специалист е този, които назначава въпросните изследвания. А резултатите, ако са неблагоприятни, могат в голям степен да изненадат дами, които иначе редовно следят този аспект на здравословното си състояние.

Нещо повече – изчерпването или отклоненията в яйчниковия резерв настъпват без каквито и да било признаци. Поради това дори жени в млада възраст, без каквито и да било гинекологични оплаквания, могат да се окажат в позиция на невъзможно забременяване.

В редовете по-долу ще обърнем внимание на онези изследвания, за които всяка дама, имаща планове за евентуална бременност, трябва да има дори бегла представа. Ако пък налице е и съпътстващ фактор, предразполагащ към преждевременно изчерпване на запаса, то въпросните тестове са не само препоръчителни, но и задължителни.

В голямата си част изследванията представляват кръвни тестове. Анализ на получените резултати, ще покаже стойностите на онези хормони, от които в голяма степен зависи репродуктивната възможност на жената. Към това се добавя и ултразвуков преглед към специалист, който преглед ще допълни представата за наличните яйцеклетки до края на жизнения път на жената.

Хормонални изследвания

В групата на кръвните изследвания за установяване на стойностите на важни репродуктивни хормони влизат:

Фоликустимулиращ хормон (FSH)
изследвания за изчерпан яйчников резерв
От решаващо значение е съотношението на хормоните!

Важно условие е изследването на FSH на 2 или 3 ден от месечния цикъл на жената. Информацията, която нивата му показват, се свързва пряко със състоянието на яйчниковия резерв. Самият FSH се произвежда от хипофизата и има задачата „да буди” яйцеклетките всеки месец. Едва след въпросното активизиране, започват процесите на нейното съзряване. Стойностите на хормона често варират в рамките на отделните месеци. Но периодичното им попадане в критичната граница говори за недобро състояние на резерва. (Трябва да се има предвид, че правилното тълкуване на нивата на FSH е в пряка връзка с проследяването на други 2 хормона – естрадиол и лутеинизиращ хормон.)

Aнтимюлеров хормон (AMH)

Aнтимюлеровият хормон се продуцира от гранулозните клетки на ранно развиващи се антрилни фоликули. Въпросните гранулозни клетки са помощни клетки, които са отговорни за подготовката на бъдещите фоликули. Няма изискване за деня в рамките на месечния цикъл, през който ще се изследва. Ниските му стойности обаче са ясен показател за изчерпан или намаляващ запас от яйцеклетки. От репродуктивните специалисти AMH се възприема като най-точният показател за оценка на яйчниковия резерв. Под внимание обаче трябва да се вземе и обстоятелството, че самият хормон е „капризен” – т.е. не всяка лаборабория има капацитета за правилното му отчитане. Поради това при неблагоприятни показатели добре е изследването да се проведе повторно на друго място.

Инхибин B

За да се получи информацията по-горе, често се проследяват и нивата на хормона инхибин В.

Лутеинизиращ хормон (LH)

Лутеинизиращият хормон се продуцира от хипофизната жлеза. От него зависи окончателното съзряване на фоликулите, тяхното разпукване и настъпването на овулацията. Препоръчително е LH да се изследва в началото на месечния цикъл – 2 или 3 ден след началото на кървенето – в комбинация с FSH. Съотношението между стойностите на двата показателя дава важна информация за репродуктивния статус на жената.

Естрадиол (E)

Естрадиолът е основен полов хормон при жената. Той има решаваща роля за работата на яйчниците. E₂ се синтезира от растящия фоликул. Поради това повишената му концентрация се смята за ясен признак за наближаваща овулация. Това задвижва естествени механизми, чрез които хипофизата е сигнализирана да намали производството на FSH. При някои смущения стойностите на естрадиола се повишават доста по-рано, което провокира намаляване на нивата на FSH. В резултат на това един иначе влошен яйчников резерв може да изглежда задоволителен. Именно поради съпоставянето на двата показателя в рамките на едно изследване е от изключително значение. Само така може със сигурност да се твърди, че резултатите от лабораторния анализа са меродавни и че не се налага повторно провеждане на тестове.

Ултразвуково изследване

Получената от кръвните изследвания по-горе информация кореспондира пряко и с акушеро-гинекологичен преглед с ултразвук. Целта му е да се установи броят на антралните фоликули и да се определи яйчниковият диаметър.

Тези два фактора са от решаващо значение за цялостното заключение по отношение на яйчниковия запас на жената. Макар че и двата показателя могат да се променят от месец до месец, то те са обективна моментна снимка на резерва.

Още нещо важно! В зависимост от личната репродуктивна и медицинска история, репродуктивният специалист е този, който може да назначи още тестове и изследвания. Целта им в повечето случаи е да се изгради още по-точна представа за възможностите на жената да зачене спонтанно или за необходимостта от неотложно прилагане на метод за асистирана репродукция.

Лечение на изчерпан яйчников резерв

Вече стана дума – яйчниковият резерв НЕ СЕ ЛЕКУВА. Строго определен е броят на яйцеклетките, с които жената се ражда. След изчерпването им вариантите за спонтанно забременяване са силно ограничени.

Въпреки това, в зависимост от конкретните показалите при някои жени се провежда стимулация с цел отделяне на зрели яйцеклетки, годни за оплождане.

 

Лекарства при изчерпан яйчников резерв

 

В тази част от текста ще споменем някои от лекарствените продукти, които най-често се използват с цел насърчаване на работата на яйчниците.

Трябва да се има предвид обаче нещо много важно – приемът им трябва да става само и единствено след лекарско назначение и под стриктно наблюдение. Случаите на неправилна стимулация, хиперстимулация и прочие не само могат да разрушат крехкия хормонален баланс на женската репродуктивна система, но могат да доведат и до състояния, заплашващи живота.

Ако се направи бърз анализ на мненията във форумите, в които се обсъжда темата за изчерпан яйчников резерв, няколко са медикаментите, за които със сигурност може да се твърди, че се предписват от българските репродуктивни специалисти. Сред често споменаваните препарати за стимулация са Фемара, Оргаметрил, Менопур, Мерионал и други, като повтаряме отново – приложими са само в условията на лекарски съвет.

Пример даваме с Меногон:

Меногон се предлага под формата на ампули с прах за инжекционен разтвор. Съдържа веществото менотропин.

Меногон стъпва на менопаузален гонодотропин – вещество, което се в клинични условия се извлича от урината на жени в менопауза. Продуктът се използва за лечение на безплодие и при двата пола. При жените предназначението му за стимулиране на растежа на фоликулите при недостатъчност на яйчниците.

Какви са дозите, въз основа на които ще се провежда конкретната стимулация, също зависят от случая на всяка жена.

Още нещо важно – лекарствата, които се назначават при ограничен брой яйцеклетки, а и с цел стимулация преди опит за асистирана репродукция като цяло, често имат стряскащи листовки. Например Фемара – ако се зачетете в упътването, ще видите, че препаратът се използва за лечение на рак на гърдата! Именно поради това е необходимо да се доверите на лекуващия ви репродуктивен специалист напълно!

 

Изчерпан яйчников резерв и Клостилбегит

 

Оказва се, че в една голяма част от публикациите, в които се обсъжда кой с какво е бил стимулиран, се среща името на медикамента Клостилбегит. Именно защото за него често се говори, много жени допускат огромна грешка – да го приемат на собствена воля, без изрично да имат лекарска заръка за това!

Постъпката, на няколко пъти споменахме, е изключително безотговорна към собственото здраве, защото препаратът може да доведе до редица здравословни проблеми.

Самият препарат Клостилбегит се използва с цел по-бързо узряване на яйцеклетката или казано по друг начин – стимулира овулацията. Използва се при жени с доказани заболявания на хипофизата или яйчниците, но само след лекарска консултация.

 

Билки при изчерпан яйчников резерв

 

Още един интересен аспект на темата за ограничения запас от яйцеклетки е възможността да му се повлияе чрез натурални средства. След като от всички страни жените с проблеми със забременяването чуват, че медикаментите нямат търсения и желан ефект, те започват да се интересуват от алтернативни методи за влияние. Билките често са първата идея.

И при тях обаче важи правилото – правилният подбор може да подобри качеството на налични яйцеклетки, но не може да предизвика появата на нови.

В онлайн пространството се дискутират редица билки и билкови комбинации, като най-често споменаваните са следните:

Бял равнец

За белия равнец от край време се смята, че има доказани ползи по отношение на женското репродуктивно здраве. Въпреки че мненията са противоречиви – кога и как трябва да се използва – повечето от потребителките, които споделят мнението си от приема на растението под формата на добавка, коментират положителния му ефект.

Във форума на Зачатие четем следното мнение:

 

Билкова комбинация – ул. „Поп Богомил”

Другият вариант за оказване на влияние върху хормоните, отговорни за отделянето на годни за оплождане яйцеклетки, са билковите комбинации. На огромна популярност сред потребителките на форуми, в които се обсъжда темата за проблемно забременяване, се радва специална билкова смес. Тя се приготвя на ул. „Поп Богомил” в столицата. Какви точно и в какви пропорции са билките в нея няма да коментираме, тъй като има известни разногласия по въпроса. Ще наблегнем на това, че преобладаващата мнение е обнадеждаващо – с помощта на комбинацията от билки в някаква степен се регулират нивата на основните хормони.

Но ще обърнем внимание и на мнението на онези жени, за които билките от „Поп Богомил” са се оказали грешен избор. Ето какво четем:

 

Изчерпан яйчников резерв и забременяване

 

За всички ни е ясно, че медицината не е точна наука. Именно поради това, след всичко казано дотук, няма как да пропуснем да отбележим, че не във всички случаи и не при всички жени важат познатите правила за зачеване.

Да, без съмнение те са от решаващо значение, но човек трябва да вярва в чудеса!

За подобно чудо споделя и потребителка във форума на Зачатие:

 

 

 

 

Източници:

https://www.verywellfamily.com/follicle-female-reproductive-system-1960072

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=51552.20

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *