Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново проучване: Ултрапреработените храни увеличават риска от 32 здравословни проблема

Консумацията на ултрапреработени храни е вредна, но до какви заболявания може да доведе?

ултрапреработени храни
Примери за ултрапреработени храни са чипсът, кренвиршите, шоколадът, бонбоните и др.

Ултрапреработените храни са свързани с по-висок риск от развитие на 32 здравословни проблема, това установява ново проучване. Но експертите твърдят, че не е необходимо те да бъдат изцяло изключени от диетата.

Изследването, публикувано в The BMJ в сряда, се основава на 45 съществуващи проучвания, които оценяват потенциалните ефекти върху здравето на свръхпреработените храни. Проучванията разглеждат количеството ултрапреработени храни, които участниците са яли и дали са развили някакви здравословни проблеми.

Това е най-новото проучване за разглеждане на потенциалните рискове за здравето от УПХ. Този вид храни съставляват все повече и повече от нашата диета. Досега изследванията показват, че не са толкова здравословни, колкото непреработените храни като зеленчуци, пълнозърнести храни и боб, но не става ясно точно колко са вредни.

Прегледът определя тези продукти като промишлено произведени храни, направени от химически модифицирани съставки и добавки, като пакетирани закуски, десерти, газирани безалкохолни напитки, инстантна паста и готови ястия.

 

Ултрапреработените храни са свързани със здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания и депресия

 

Прегледът е установил връзки между консумацията на тези продукти и 32 здравословни проблема, включително по-висок риск от рак, умствени, респираторни, сърдечно-съдови, стомашно-чревни и метаболитни проблеми.

Установено е също, че 10% увеличение на консумацията на тези храни е свързано с 12% по-висок риск от развитие на диабет тип 2.

Седем проучвания откриват пряка връзка между консумацията на повече свръхпреработени храни и риска от колоректален рак, а други шест проучвания установяват, че значително се увеличава и рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Други здравословни проблеми, свързани с яденето на много УПХ, включват:

• Хипертония (високо кръвно налягане)

• Затлъстяване, особено в облстта на корема

• Преждевременна смърт

• Безпокойство

• Депресия

• Проблеми със съня

Анализът също така открива ограничени доказателства за връзки между по-високата консумация на УПХ и астма, неалкохолна мастна чернодробна болест и някои видове рак, включително рак на гърдата, простатата и панкреаса, хронична лимфоцитна левкемия и тумори на централната нервна система.

 

Не е напълно ясно защо ултрапреработените храни са свързани с толкова много здравословни проблеми

 

Прегледът предлага няколко причини, поради които тези хранителни продукти могат да бъдат свързани със здравословни проблеми.

Първо, човек, който яде много УПХ, може да има лоша диета като цяло, което може да доведе до здравословни проблеми. Или може да се окаже, че свръхпреработените храни заместват питателните храни в диетата му.

Добавките в тези продукти, като подсладители без захар, емулгатори и оцветители, също могат да причинят здравословни проблеми. Авторите посочват, че подсладителите, например, са класифицирани като „възможно канцерогенни“ от Международната агенция за изследване на рака, макар и на нива, по-високи от тези, които повечето хора биха консумирали.

Възможно е също така промишлената обработка, участваща в производството им или опаковките, в които обикновено се съхраняват, да замърсят храните с вредни вещества.

Но авторите на анализа признават, че не знаят със сигурност защо УПХ причиняват тези проблеми и че са необходими допълнителни изследвания.

 

Не всички ултрапреработени храни са толкова вредни и не е задължително да ги изключваме напълно от диетата си

 

Екипът, провел проучването, признава, че не всички УПХ оказват влияние върху здравето по един и същи начин. В едно проучване свръхпреработени храни обикновено се свързват с по-висок риск от диабет тип 2, но някои подкатегории на от тези храни всъщност се свързват с по-нисък риск от диабет тип 2.

Авторите на проучването препоръчват обществеността да бъде насърчавана да яде по-малко ултрапреработени храни, но диетолозите казват, че е неразумно напълно да се премахнат тези продукти, тъй като те могат да бъдат лесен и евтин начин за набавяне на калории и хранителни вещества.

Както с всичко останало, дозата прави отровата. Препоръчително е да не се прекалява с тези храни, но не е задължително да бъдат напълно изключени от ежедневното хранене.

Линк към проучването: https://www.bmj.com/content/384/bmj-2023-077310

Източници: https://www.businessinsider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *