Това, което не знаем за цитрусовите плодове

В какви количества е добре да консумираме цитрусови плодове?
През зимата, когато повечето пресни плодове и зеленчуци са вносни, можем да наваксаме необходимите ни витамини с 200 г цитрусови плодове на ден. Един голям портокал или две мандарини покриват дневната норма от витамин С. Съдържанието му е 45-50 мг в 100 г плод (портокал или мандарина).

Вярно ли е, че грейпфрутът е опасен за сърдечноболните хора?
Този плод е много полезен, но наред с това в него се съдържат и вредни субстанции, които влизат в комбинация с лекарствата, които се приемат от тази група хора и това може да се отрази зле на здравето им. Те потискат действието на лекарствата и така възниква опасност от сърдечен инцидент. Има много хранителни добавки с екстракти от грейпфрут. Ако решите да приемате такива, непременно се консултирайте с кардиолог.

Как действа лимонът на организма?
Лимонът е безценен! Интересното при този плод е това, че макар и доста кисел, той алкализира вътрешната среда на организма. Лимоните имат литично (разграждащо) действие на камъните, независимо от това къде се намират – в бъбреци, жлъчка, пикочен мехур и т.н. И не само че ги разграждат, но пречат и за образуването на нови камъни. Ако организмът ви е склонен да образува камъни, хапвайте по 1 кг лимони на ден. След месец си направете изследване – проверете дали камъните все още са у вас. Сигурна съм, че резултатът приятно ще ви изненада!

Не мога да отмина и благотворното действие на лимона при стомашно-чревно разстройство. Всички от опит знаем, че неговият сок моментално премахва усещането за гадене и повръщането спира.

Еднакво полезни ли са цитрусовите плодове за всички, или има хора, които не бива да ги ядат?
Има хора, които са с еднакви особености на стомашно-чревния тракт, но въпреки това организмът на част от тях реагира по различен начин при приема на едни и същи плодове или зеленчуци. Това е феномен, който няма обяснение. На тези хора, които чувстват стомасите си раздразнени от цитрусовите плодове, препоръчваме да приемат прясно изцеден сок от тях. Така ще се избегнат неприятните усещания. За жалост те ще се лишат от фибрите, които се съдържат в ципите на плодовете. И все пак по-добре половин полза, отколкото никаква!

Citrus limon е невисоко (до 3-4 м) дърво с бодлички и кожести листа. Плодът му е с трудно отделима кора. Меката му част е кисела и има жълто-зелен цвят. Лимонът се отглежда и в домашни условия. Макар че се смята за капризно растение, при добра грижа той дава плодове.

Полезни ни качества:
Неговият сок се използва за лечебни цели, в бита и козметиката. В бита той чудесно почиства приборите за хранене и отстранява петна по тъканите.

В лимоните има много органични киселини, пектин (над 1%), фитонциди, етерични масла, флавоноиди от минералните вещества преобладава калият (почти половината от общото количество). Тези плодове са истинска съкровищница на витамини, особено на витамин С. За лечение се използват плодовете, които се събират през ноември-декември. Лимоните имат антисклеротично, витаминно, противопростудно действие. Кората на лимона помага при заболявания на органите на храносмилателната система, при гадене и световъртеж. Ароматното масло от лимон е прочуто с прочистващите си свойства и като регулатор на себума на мазната кожа. Освен това влияе на микрокръвообращението, което води до проясняване на посърналия тен. Той е на голяма почит при кремовете за зрели жени поради наскоро открития му ефект против отпускането на кожата.

Лимонът е отлично средство против мазна коса и пърхот. Той придава блясък на косъма, тъй като заглажда „цъфналите“ крайчета на кичурите. Достатъчен е сокът от половин лимон (без семки и пулпа), разтворен в чаша хладка вода, за да получим отлично изплакващо средство за косата.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *