Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо е време да забравите за водата за уста

Здравите венци и снежнобялата усмивка се крият в чинията със салата, а не в шишето, пълно с вода за уста

Миенето на зъбите и поддържането на оралното здраве може да са по-приятни, отколкото сме смятали преди. В Испания откриха скритите ползи от марулята и цвеклото за зъбите и венците. Листните и ярко оцветените кореноплодни зеленчуци могат лесно да се конкурират с водата за уста или дори с пастата за зъби. Салатата, разбира се, не замества редовното миене на зъбите, но след похапване може да помогне в борбата с вредните бактерии в устата. Поне това определено действа при спортисти – бегачи , които обичат да се глезят с въглехидрати – бърз източник на енергия, но в същото време често страдат от възпаление на венците.

САЛАТИ, ЦВЕКЛО И СПАНАК ЩЕ ЗАЩИТЯТ ЗДРАВЕТО НА ВЕНЦИТЕ

Помните ли израза „нитрати в зеленчуците“? Оказва се, че нитратите не винаги са вредни, а понякога могат да бъдат от голяма полза. Всичко опира до пропорции. По същество нитратите са соли на азотната киселина. Те присъстват във всички живи организми, а растенията ги получават от почвата и нитратите им осигуряват растеж и развитие.

Ползите за здравето на листните зеленчуци, спанака и цвеклото се обясняват и с факта, че освен витамини, минерали и антиоксиданти, те съдържат достатъчно нитрати, които се превръщат в азотен оксид в устата ни от бактериите, които редуцират нитратите. Азотният оксид не само понижава кръвното налягане и подобрява физическото представяне. И още – помага за предотвратяване на свръхрастежа на вредните бактерии и намалява киселинността в устата. Това работи като добра превенция на заболяванията на венците и появата на кариес.

КАКВА Е СКРИТАТА ОПАСНОСТ ОТ ИЗПЛАКВАНЕТО С ВОДА ЗА УСТА?

Проучване, проведено върху бегачи в Шотландия, установи, че сокът от цвекло буквално действа като полезен пребиотик за тях и помага за намаляване на вредните ефекти върху зъбите от киселинните спортни напитки и въглехидратните гелове, които професионалните бегачи редовно използват по време на тренировка.

Защо не използват вода за уста? Факт е, че антисептичните води за изплакване на устата съдържат хлорхексидин и безразборно премахват както добрите, така и лошите бактерии. При редовна употреба, разбира се, има някои бързи ползи. Бактериите няма да оцелеят при атаката на антисептика, но в бъдеще човек може да развие резистентност към антимикробни лекарства. Това означава, че изплакването на устата вече няма да помогне.

Така че марулята, спанакът и цвеклото могат да бъдат по-здравословна алтернатива на водите за уста, въпреки че не отменят правилото за миене на зъбите два пъти на ден.

Колко салата ще подейства за вашите зъби и венци?

Редовната порция спанак, зеле, маруля или цвекло вече е добро допълнение към протеинови ястия, като например риба.

Учените са направили един такъв експеримент. Взети са проби от плака от пациенти с пародонтит и обработени със сок от салата, еквивалентна на добра порция спанак и цвекло. Киселинността е намаляла, зъбната плака е омекнала.

Специалистите също са предложили да се пие сок от салата в продължение на две седмици, което значително намалило възпалението на венците и повишило нивото на полезните бактерии при хора със заболяване на венците.

Вярно е, че е по-добре да дъвчете салата и зеленчуци, отбелязват изследователите. Това ще бъде от полза не само за вашите зъби и венци, но и за червата, които ще получат добра порция фибри.

Източник: ayzdorov.ru

Паста за зъби Dr.Silver
Паста за зъби Dr.Silver – първата в света с този уникален състав!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *