Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Причини за повишаване на вътречерепното налягане и лечение

Лекарите наричат повишаване на вътречерепното налягане идиопатичната интракраниална хипертония

повишаване на вътречерепното налягане

Повишаване на вътречерепното налягане се случва поради натрупване на цереброспинална течност около мозъка. Когато цереброспиналната течност се натрупа в черепа ви, оказва натиск върху зрителния нерв – нервът, който ви помага да виждате.

Симптомите при повишаване на вътречерепното налягане могат да включват промени в зрението, главоболие или временна слепота.

Какво представлява идиопатичната интракраниална хипертония?

Думата идиопатичен означава „без известна причина“. Интракраниално означава „в черепа“, а хипертония означава „високо налягане“.

Остарялото име за идиопатичното вътречерепно налягане е псевдотумор на мозъка. Pseudotumor cerebri означава фалшив мозъчен тумор.

Кой може да получи повишаване на вътречерепното налягане?

Жените са по-склонни да развият повишено вътречерепно налягане, отколкото мъжете. Около 19 от 20 души с идиопатична интракраниална хипертония са жени. Повечето са на възраст между 20 и 50 години.

Също така е по-вероятно да страдате от такова заболяване, ако имате:

• Индекс на телесна маса (ИТМ) над 30.
• Хронично бъбречно заболяване.
• Състояния, които засягат хормоните, като синдром на Кушинг, хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм.
• Желязодефицитна анемия (липса на червени кръвни клетки).
• Лупус.
• Полицитемия вера (твърде много червени кръвни клетки).

Човешкият мозък има защитна система на няколко нива. Когато системното или общото кръвно налягане се повиши или понижи, се задейства първата защита на Велизиевия кръг. Това е кръгъл артериален плексус, който изравнява кръвното налягане в мозъка.

Когато системното кръвно налягане спадне, човек все още остава в съзнание, понякога дори при такива ниски стойности като кръвно налягане – 70 на 30.

Повишено вътречерепно налягане: как да си помогнете

Вътречерепното налягане, подобно на артериалното налягане, варира от човек на човек. Нормата му е 100-180 mm Hg. Ако тези числа станат по-високи, тогава са налице всички симптоми, характерни за това заболяване.

Втората защитна система е цереброспиналната течност или вътречерепната течност, в която мозъкът сякаш плува. Тази плътна прозрачна течност го предпазва от удари. Подхранва мозъка и го пази имунологично от инфекции. През деня тази течност се обновява напълно няколко пъти.

Повишаването на кръвното налягане води до увеличаване количеството на цереброспиналната течност
Естествено, при повишаване на кръвното налягане се отделя повече от тази течност и човек изпитва тежест в главата, слабост, гадене, а след това и постоянно общо главоболие.

Основният симптом, разбира се, е честото главоболие, което се влошава през нощта и рано сутрин, тъй като количеството на цереброспиналната течност се увеличава в хоризонтално положение на тялото.

Вегето-съдовата дистония почти винаги придружава това заболяване

Причините, водещи до увеличаване количеството на цереброспиналната течност и, като следствие, повишаване на вътречерепното налягане, могат да бъдат чести наранявания на главата, инфекции (менингит, тумори), атеросклероза и употребата на някои лекарства.

Има три основни причини за увеличаване на количеството на цереброспиналната течност:

• повишено производство, синтез на цереброспинална течност;
• намалена абсорбция;
• запушване проходимостта на пътищата, през които циркулира цереброспиналната течност.

Болкоуспокояващите няма да намалят кръвното налягане

Офталмолог ще помогне за поставяне на правилната диагноза чрез изследване на фундуса. Разширяването и изкривяването на фундусните вени е доста точен признак за повишено вътречерепно налягане. Ултразвуковото изследване може да определи до каква степен е нарушен притока на кръв от мозъчната тъкан. В трудни случаи е необходима компютърна томограма.

При прием на болкоуспокояващи се облекчава симптомът, т.е. болката, но не се намалява вътречерепното налягане. При продължително и неправилно лечение съществува риск от инсулт. Ако се развие вътречерепна хипертония при малки деца, това е изпълнено с воднянка на мозъка и увеличаване размера на главата.

Алтернативни начини за премахване на повишено вътречерепно налягане

При по-лека тежест е необходимо да се приемат диуретични, седативни и съдови лекарства . Предписва се специална гимнастика и мануална терапия. Добър ефект има и безсолната диета. В допълнение, компреси от камфорово масло и спирт върху областта на яката имат благоприятен ефект. Използвайте и тинктура от мента, глог и валериан, както и такава от дяволска уста, които може да се смесят в равни пропорции. Взимат се по 30 капки на ден.

Владимир Болсун

Украинският лекар Владимир Болсун е разработил упражнението „Лък”, което има добър лечебен ефект. Сутрин, без да се изправяте рязко или нацяло, седнете на пети (клек) и сложете ръце на коленете. Дишайте интензивно за една минута. Поемете дълбоко въздух, бавно започнете да вдигате задницата, наведете главата напред към пода, издишайте въздуха и замръзнете в този поклон за 3 секунди. След това се изправете с въздишка (както се опъва тетивата на лък), поемете си въздух, починете и повторете поклона още три пъти.

Смисълът на това упражнение е, че когато се наведете и издишате, кръвта нахлува в главата и кръвното налягане се повишава – това е прилив. И когато вдишвате и бавно се разтягате във вертикално положение, кръвното налягане вътре в главата (значително повече) намалява – това е отлив.

Изглежда така се изпомпва цереброспиналната течност и интрацеребралното налягане постепенно намалява. Това упражнение трябва постепенно да се увеличава във времето. Системното практикуване на йога дава положителни резултати, особено с добър инструктор.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *