Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хормоните и наднорменото тегло. Методът на Дийпак Чопра, използван от холивудските звезди

Животът е устроен по такъв начин, че тялото да настройва функциите си далеч от очите ви, за да можете да правите каквото искате.

Може да облечете анцуга си с мисълта: „Време е за разходка в парка“. Изглежда като просто съобщение – вие молите тялото си да се движи. Но на скрито ниво вашите команди засягат нивата на захарта, холестерола, кръвното налягане, телесната температура, мастната тъкан, мускулната маса, костната плътност, нивата на хормоните, метаболизма, имунната система и телесното тегло.

Няма момент, в който някоя от тези функции да остане без регламент. И тук основната цел е хомеостазата, която ви позволява да правите нещо динамично (тичане в парка), като същевременно поддържате стабилно състояние на баланс в тялото. Ако хомеостазата е нарушена, тялото ви изпраща сигнал. Например, може да не сте ходили на джогинг три месеца и изведнъж да решите да потичате, вдъхновени от красотата на пролетния ден.

Неподготвено за вашето внезапно решение, тялото прави всичко възможно, за да се погрижи за вас. Но ако го натискате прекалено силно, тялото ви ще ви изпраща сигнали за дискомфорт и напрежение: ще се чувствате уморени, мускулите ви ще са слаби, ставите ви ще болят, дишането ви ще стане неравномерно и сърцето ви ще бие силно в гърдите ви .

Това са автоматични реакции на състояние, при което хомеостазата е нарушена до такава степен, че е необходима вашата намеса.Какво ще направите след това зависи от вас.

Как хормоните са свързани с наднорменото тегло?

Нека разгледаме по-подробно какво прави тялото със съобщенията, които постоянно циркулират през него.

Има стотици вериги за обратна връзка и докато се пресичат една с друга, те се адаптират една към друга. И така, как можете да ги рестартирате по прост и ефективен начин? Както споменах преди, балансът е най-важният фактор в хомеостазата, но от физиологична гледна точка: какво точно е баланса?

Ключовите елементи са дневните цикли, известни като биоритми. Телесните процеси не са хаотични. Те протичат в определен ритъм и всеки ритъм е свързан с всички останали. Като във въображаем магазин за часовници, където стотици часовници поддържат едно и също време, въпреки че тиктакат с различен ритъм.

Например:

Кръвното налягане в тялото се повишава и спада в съответствие с дневния ритъм на вълните. Хормонът кортизол следва ритъма на съня и бодърстването (нарушаването на този ритъм води до неблагоприятни последици след летене в други часови зони или работа на нощни смени. Въпреки че хората, които работят през нощта, понякога си мислят, че са свикнали да бъдат будни по времето, когато трябва да спят, нивата на кортизол в телата им разказват различна история).

Менструалните цикли на жените се влияят от хормоните и въпреки че причините за предменструалния синдром не са добре разбрани, изследователите предполагат, че това може да се дължи на циклични промени в хормоналната регулация, придружени от промени в мозъка.

Имайки различна физиология, мъжете също зависят от хормоните

И ако потърсите в Google „критични периоди при мъжете“ в интернет търсачката, ще намерите хора, които застъпват идеята, че нивата на тестостерон при мъжете се променят циклично през месеца и са свързани с промени в настроението, сексуална възбуда и депресия.

Лекарите рядко говорят за този цикъл и го изучават още по-малко, но тестостеронът наистина зависи от циркадния цикъл, достигайки максимални нива сутрин. Хормоните, циркулиращи в тялото, работят в хармония и когато са в баланс, вашите биоритми следват естествен модел. Ако тялото загуби баланс, това се отразява и на хормоналните нива. Например липсата на сън, която нарушава нивата на кортизола, влияе върху глада.

Ето защо хората ядат повече, когато не спят достатъчно

Този фактор е толкова важен, че загубата на естествения ритъм на съня може да е ключът към причините за преяждането.

За хората, страдащи от хронична депресия, първият признак на пристъп може да бъде нарушеният сън и ако този проблем се разреши незабавно, наближаващата депресия може да не настъпи.

Хормоните са регулатори или контрольори

Те поддържат най-важните функции на тялото в определени граници – не много ниски и не прекомерни.Тези функции включват дишане, пиене, хранене, храносмилане, метаболизъм, отстраняване на отпадъците и сетивно възприятие чрез звук, допир, зрение, вкус и обоняние.Всичко трябва да се саморегулира в правилните граници.Ако внезапно се уплашите и дишането ви стане учестено и накъсано (физически признак за готовност за битка или бягство), хормонът адреналин кара сърцето ви да се ускори.Вашето тяло знае, че това състояние може да се поддържа безопасно само за кратко време, така че адреналинът бързо се изчиства от системата.

Прекомерното хранене и приемането на нездравословни храни нарушава нивата на кръвната ви захар, влияе върху нивата на инсулина и ви излага на риск от диабет (въпреки че преддиабетът също е нездравословен. Ако нямате симптоми на заболяването, просто защото не са се появи все още, все още НЕ сте в безопасност) .

Може би по-притеснителни са мазнините по корема и талията

Самият факт, че имате мазнини в тази част на тялото ви, променя всичко. Има доказателства, че жените преди менопауза с мазнини по корема и талията имат по-лошо здраве на костите и по-лошо образуване на костни клетки. Едва наскоро тези мазнини станаха обект на изследване от учените – за негативните последици от отлагането им в коремната област. То се изразява във факта, че мастните клетки постоянно отделят хормони в кръвта.

По-специално, те произвеждат лептин, хормон, който повишава апетита, който обикновено се балансира от грелин, хормон на ситостта.

Установено е, че нивата на лептин са право пропорционални на телесното тегло. С други думи, колкото повече тежите, толкова повече се чувствате гладни. И това е иронично, тъй като мастните резерви на тялото са естествена застрахователна полица в случай, че хранителните ресурси са оскъдни.

Лептинът също играе основна роля в усвояването на мазнините и този процес също е цикличен.

Тялото усвоява мазнините най-ефективно приблизително 9-10 часа след като сте вечеряли. Смята се, че прекъсването на този цикъл чрез похапване преди лягане нарушава цикъла. Създавате проблеми по два начина: като ядете, когато тялото ви не го иска, и като възпрепятствате способността на тялото си да метаболизира мазнините.

Лептинът също играе роля в диетата, която не работи

Обратният ефект от строгите диети, при които хората си възвръщат излишното тегло, което са загубили, а след това и качват малко отгоре, се свързва с повишени нива на лептин.

Тялото тълкува строгата диета като време на глад, тъй като и в двата случая броят на постъпващите калории е рязко намален. Когато периодите на глад отминат, нивата на лептин се повишават, за да направят апетита ви малко по-силен, докато метаболизмът ви се настройва – също с помощта на хормоните – за да превърне повече храна в мазнини.

Можете да използвате хитър трик и да хапнете малко храна час преди обяда или вечерята.

Това кара цикъла на лептин/грелин да се измести от храната към храносмилането, когато гладът е естествено потиснат.

Как да промените стила си на хранене?

Медицината потвърждава, че начинът на хранене и вашето благополучие са свързани благодарение на координираната работа на хормоните. Но вие сами сте най-добрият съдник за вашата ситуация. През следващите две седмици следете тези три фактора в дневника си.

Ето пример за всяка страница, която да попълните: За да оцените настроението си, използвайте скала от 1 до 10, където 10 е състояние на блажено благополучие и радост, а 1 е чувство на дълбоко нещастие или емоционално страдание. Също така оценете енергийното си ниво по скала от 1 до 10, като 10 показва най-високото ниво на жизненост и енергия, а 1 показва, че се чувствате изтощени и толкова уморени, че ви е трудно да станете от леглото.

Според моя опит, докато записвах данни за апетита си, настроението и нивата на енергия, започнах да забелязвам модели, които се проявяват. Например, когато спрях да ям на нива от 4 до 6 (еквивалентно на лека вечеря), почти винаги се чувствах зареден с енергия. Въпреки това, ако си позволявах да ям твърде много, постоянно забелязвах, че се чувствам муден и невдъхновен.

Обратно, ако чаках твърде дълго, за да ям,

позволявайки си да потъна в нива 1 или 2, можех да стана нервен на обяд и да се почувствам уморен и раздразнителен. Имайте предвид, че ежедневното водене на дневник ще бъде инструмент в обучението ви за наблюдателност, което ще ви помогне за повишаване на осведомеността ви. Просто наблюдавайте всяка ситуация без осъждане или самокритика.

Докато повишавате информираността си, естествено ще разберете как да промените начина си на хранене, така че да ви помогне да се почувствате по-енергични и по-щастливи.

 

 

Дийпак Чопра, откъс от книгата му „Долу излишните килограми! Бързо и завинаги! Методът на Чопра, използван от холивудските звезди“

Източник: econet

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *