Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Инсултът младее: Защо децата могат да пострадат от болестта на възрастните хора

Инсултът може да покоси 40-годишни хора. Това е тъжно, но още по-страшно е, че от инсулт могат да пострадат и деца

инсултът

Защо инсултът вече не подминава и децата?

Боледуват както млади хора, така и деца, включително новородени и дори неродени. Статистиката на инсулт при деца варира от 7,9 до 13,8 случая на 100 хиляди деца. Д-р Алфия Абзалова, детски невролог, епилептолог и лекар по функционална диагностика, обяснява причините и видовете на това заболяване в ранна възраст, неговата диагностика, лечение и рехабилитация.

Д-р Алфия Абзалова

Често церебралната парализа при дете е следствие от инсулт, претърпян през първите седмици от живота – нарушение на кръвоснабдяването на мозъка, което възниква в резултат на запушване или разкъсване на кръвоносните съдове. Тежестта на заболяването зависи от това къде точно е възникнал съдовият инцидент и колко голям е обемът на засегнатите неврони.

Не щади и децата

В зависимост от възрастта, на която инсултът възниква, може да бъде:

• фетален (развива се в пренаталния период);
• перинатален (настъпва от 28-та седмица на бременността до 1 месец след раждането);
• детски (проявява се в периода от 29-ия ден от живота на детето до достигане на зряла възраст).

Това заболяване най-често засяга новородени деца. Разпространението на това ужасно състояние при тях е приблизително същото като при хората на възраст 50-55 години, но с възрастта честотата на нарушенията на мозъчното кръвообращение при децата, за щастие, значително намалява.

Инсултът може да бъде два вида

Исхемичен. Причинява се от остро нарушение на кръвоснабдяването на отделна област на мозъка. В зависимост от причините и механизма на развитие, исхемичният инсулт може да бъде тромботичен (тромбоемболичен), лакунарен или атеротромботичен. Смъртта настъпва при 12% от пациентите, а персистиращи неврологични симптоми се наблюдават при 61%. 21,6% от децата получават повтарящи се инсулти през следващите 2 години.

Хеморагичен. Причината за него е разкъсване на съд в мозъка и кръвоизлив в мозъчната тъкан. Подвидовете на този инсулт зависят от мястото, където съдът е „избухнал“: разграничават се паренхимни, камерни и субарахноидни кръвоизливи. Симптомите и протичането на хеморагичния инсулт са по-тежки и по-често фатални (в 29% от случаите). Често оставя след себе си нарушения на мозъчните функции с различна тежест: двигателни и когнитивни нарушения (60%), увреждане (51%), трудности в училищното обучение (15-20%). 7-30% от децата развиват епилепсия след инсулт, а 14% развиват зрителни увреждания.

Какви са причините?

При новородени това обикновено е увреждане, настъпило по време на раждането: перинатална травматична мозъчна травма и компресия на шийния отдел на гръбначния стълб. Но 50% от неонаталните исхемични инсулти са причинени от съдова хипоплазия, усложняваща вродени сърдечни дефекти.

Други причини включват:

• Патологии на структурата на кръвоносните съдове (аневризми и съдови малформации). Те са на първо място сред рисковите фактори за инсулт във всяка възраст. Това е като бомба със закъснител, готова всеки момент да избухне и да причини кръвоизлив в мозъка – хеморагичен инсулт.
• Системни лезии на съединителната тъкан. Причиняват се от васкулит, лупус еритематозус, болест на Кавазаки, които водят до артериит (възпаление на стените на кръвоносните съдове), а след това и до инсулт. При юноши това може да се случи с антифосфолипиден синдром (APS).
• Генетични патологии. Например наличието на наследствена сърповидно-клетъчна анемия удвоява риска от инсулт (особено при чернокожи деца). Редките генетични причини включват хиперхомоцистеинемия, дефицит на протеин С и протеин S и мутация на фактор V Leiden.
• Заболявания на кръвта. Хемваскулит, апластична анемия, левкемия, вродени нарушения в коагулационната система (хемофилия, есенциална тромбоцитопения или Болест на Верлхов) рязко повишават вероятността от хеморагичен инсулт при деца. Общ кръвен тест ще ви помогне да ги идентифицирате. Инсулт се среща и при синдром на дисеминирана интраваскуларна коагулация, който се развива при деца главно поради рак.
• Невроинфекции (менингит, енцефалит, Haemophilus influenzae).
• Интоксикация. По-специално тежка наркотична интоксикация.

Въпреки това, при юноши причините за нарушения на кръвния поток в мозъка могат да бъдат същите като при възрастни: хипертония, аритмия, захарен диабет.

Единствената възможна профилактика на инсултите е редовното наблюдение на детето от педиатър и невролог, а на бременната жена от акушер-гинеколог. Също така е необходимо да се избягват рискови фактори (включително наранявания на главата), да се наблюдават и коригират съществуващите патологии своевременно.

Как се поставя диагнозата

Съмнението за инсулт не е лесна задача, но трябва да се разреши възможно най-бързо, за да започне терапията навреме. Неврологът събира анамнеза, оценява неврологичния статус на пациента и въз основа на тях изключва други заболявания. И за да се изясни диагнозата, той предписва специални изследвания:

• КТ на мозъка. Извършва се веднага след хоспитализацията. КТ помага да се разграничи хеморагичният инсулт от исхемичния, тъй като при първия фокусът на вътречерепния кръвоизлив ще бъде видим, а при исхемичен инсулт няма значителни промени в първите часове. Компютърната ангиографията се използва и за визуализиране на кръвоносните съдове.
• ЯМР на мозъка. Той ще покаже огнища на исхемия в мозъка – „ядрото“ на исхемичния инсулт. Ако има съмнение за хеморагичен инсулт, това изследване се извършва в режим Т2, който е чувствителен към кръвта.
• Ултразвуково изследване на мозъчните съдове. Ултразвукът ще открие стеноза (стеснение) или оклузия (запушване) в главните артерии. Откриването на такива лезии е индикация за включване на съдови хирурзи в лечението.
• Кръвни изследвания. Стандартният диагностичен комплекс включва хемограма (за оценка на хематокрита и броя на тромбоцитите), изследване на кръвните газове и коагулограма (за оценка на коагулационната система). При биохимичен кръвен тест лекарят се интересува от показателите на липидните фракции и чернодробните ензими.
• Лумбална пункция (анализ на цереброспиналната течност). Използва се, когато е невъзможно да се извърши CT или MRI.
• Токсикологично изследване. Необходимо е, ако подозирате отравяне с лекарства или нещо друго.

Как да разпознаем симптомите

Проявите на исхемичен инсулт при деца и възрастни са подобни: появява се същата мъгла, замъглено зрение, внезапна слабост и неясен говор (все едно има каша в устата). Лекарите наричат ​​тези симптоми фокални, те зависят от местоположението на лезията. Ако кръвообращението в средната церебрална артерия е нарушено, може да се появи изтръпване и парализа на тялото и крайниците от едната страна. Или изкривяване на лицето, увисване на единия ъгъл на устата. Ако предната церебрална артерия е увредена, е възможна мускулна спастичност, до загуба на способността да се ходи, да се движи ръка или крак (те ще бъдат притиснати и пасивно огънати и е трудно да ги изправите). Често се появява уринарна инконтиненция. Инсултът почти не може да се сбърка, но под въздействието на паниката е възможно близките на пострадалото дете да са със забавени реакции.

Но понякога клиничната картина не е толкова очевидна

Например при деца от 1 до 4 години първите признаци на инсулт могат да бъдат апнея (спиране на дишането по време на сън, хъркане), загуба на апетит и крампи на крайниците. При по-големи деца се наблюдава намаляване на концентрацията.

Но при хеморагичен инсулт често се появяват ярки общи церебрални симптоми – гадене и повръщане, главоболие, нарушено съзнание от лек ступор до кома. Освен това това се случва внезапно: на фона на пълно здраве детето започва да има силно главоболие, след това става летаргично и губи съзнание за няколко минути.

При много млади пациенти, които не могат да се оплачат от състоянието си, диагнозата инсулт често се забавя, което се отразява негативно на прогнозата.

Как се лекува инсултът при деца?

Вероятността за благоприятен изход е пряко свързана не само с обема и местоположението на мозъчното увреждане, но и с времето и качеството на медицинската помощ.

Лечението трябва да започне преди да се постави точна диагноза и да се определи вида на инсулта.

Още в линейката лекарите ще осигурят на жертвата кислород, ще коригират кръвното налягане (ако е повишено) и ще стабилизират киселинно-алкалния и електролитния състав на кръвта.

И след като определят вида и причината за инсулта, лекарите ще изберат лечение за детето

При исхемично увреждане първият приоритет е да се възстанови кръвоснабдяването на засегнатата област на мозъка. За тази цел се предписват ноотропи с комплексно действие (повишават устойчивостта на невроните към недостиг на кислород и подобряват регенерацията на нервната тъкан). Използването на ноотропи повишава ефективността на лечението в острия и възстановителния период с 80% и ускорява рехабилитацията.

Неврохирурзите заедно с детските невролози решават дали и кога е необходимо да се оперира дете с инсулт

За отстраняване на кръвоизлив се извършва стереотактична аспирация на интрацеребралния хематом (кръвният съсирек се „изсмуква“ от засегнатата област по специален начин). Ако това не е възможно, се извършва отворена операция (краниотомия) за отстраняване на натрупаната кръв.

Процес на възстановяване

За хората на всяка възраст инсултът е сериозно заболяване с опасни последици. И само цялостната рехабилитация намалява риска от усложнения и ви помага да се върнете към нормалния живот. След стабилизиране на състоянието на детето се избира нелекарствена програма, която включва кинезитерапия и физиотерапия (електрическа миостимулация, магнитотерапия, кални и озокеритни апликации). Също така една от основните области на рехабилитацията днес е механотерапията, която възстановява двигателната активност, мускулната сила и координацията с помощта на специални терапевтични костюми, симулатори на натоварване на плантарна опора и роботизирани комплекси.

Освен това децата се подлагат на психологическа, педагогическа и логопедична корекция, работи се и за тяхната социална адаптация. Инсултът при децата, както и при възрастните, изисква навременна и компетентна намеса. Целият набор от мерки помага на детето да възстанови загубените функции и да се адаптира към живота с необратимите дефекти, които е получило заради инсулта.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *