ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се справим с варицелата?

  • Варицелата е  заболяване, което е заразно и децата го пипват най-често от училище или от детската градина.

Оказа се, че в България не се извършва ваксинация против варицела, дори и препоръчителна. Такава ваксина просто нямал дори главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев призна, че преди няколко месеца родители са протестирали по този повод. А иначе ваксинация против варицела се извършва в почти цяла Европа. В самия край на 2011 г. стана ясно, че в Пловдив има бум на варицела – 300 заболели деца за по-малко от месец. Тогава от Здравната инспекция в града отрекоха да има епидемия на шарка. Д-р Моника Троянчева от Инспекцията „успокои“, че през този период по принцип се наблюдава повишена заболевае­мост в детските градини, ясли и училища и че са взети необходимите мерки. А те се изразяваха в поставяне под карантина на детските заведения в града.

Това обаче достатъчно ли е?

Това казва в свое интервю преди известно време доц. Атанас Мангъров – специалист по детски и инфек­циозни болести. Болестта може да засегне и възрастни хора, а при тях Тя протича по-тежко. С опасни усложне­ния на дихателната и нервната система – по-простичко, не е изключено заразеният да развие пневмония и енцефалит. Той обяснява, е тези усложнения могат да се наблюдават и при децата. Най-страшното според него е, че може да спре дишането, но, за щастие, това са крайно редки случаи. „Достатъчно е да се окажете в една стая със застигнат от варицелата човек и лесно бихте я прихванали, ако не сте я карали – предупреждава доц. Мангъров. – Това се случва по въздушно-капков път, т.е. стига поваленият на легло да кихне в лицето ви или да се изкашля срещу вас“.

Децата най-често пипват шарката, като тръгнат на детска градина. Ако майката е боледувала от варицела, децата обикновено имат антитела от нея до 3-ия – 4-ия месец след раждането и през този период боледуват рядко.

Тема с продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *