Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как морковите и дъвките ще предпазят зъбите?

Кое е най-важното нещо за здравето на зъбите и устната кухина?

Редовност! Само с редовни стоматологични прегледи и отлична устна хигиена проблемът може да бъде идентифициран и решен навреме. Разчитайте на зъболекарите и не оставяйте заболяванията в устната кухина и зъбите да се развиват. Ежедневната правилна грижа не е само сутрешен и вечерен ритуал, при който си миете зъбите. Стоматоложката д-р Инна Гришина обяснява важни лайфхакове, които ще помогнат за поддържане здравето на зъбите.

Използвайте зеленчуци и плодове

Дъвченето на твърди зеленчуци и плодове почиства повърхностите на зъбите. Изяжте парче ябълка или морков след хранене и ще намалите меката плака по зъбите.

Д-р Инна Гришина

Не забравяйте пяната

Използвайте почистваща пяна за зъби и устна кухина през целия ден след всяко хранене или лека закуска. Пяната съдържа ензими, които разграждат меката плака, лактобацили (влияят благоприятно на микрофлората на устната кухина) и много други неща, полезни за зъбите и венците. Пяната е актуална както за носещите брекети, така и за деца и пушачи. Малката бутилка е удобна за носене в чантата, в колата и на бюрото.

Правилната четка за зъбите

Дори и да сте любители на всичко естествено, не трябва да избирате четка за зъби от естествен косъм. Порестите влакна помагат за задържане на влагата върху четката, като по този начин улесняват растежа на микробите. Освен това естествената четина бързо се деформира.

Допълнителни хигиенни продукти

Не забравяйте да използвате допълнителни хигиенни продукти, когато миете зъбите си – например конец за зъби, четка, суперконец, иригатор, четка за зъби. Колкото и готина и модерна четка да имате, тя няма да почисти цялата повърхност на зъбите ви.

Дъвка

Използвайте дъвка веднага след хранене за 15-20 минути. Благодарение на слюноотделянето, повърхността на зъбите ще бъде частично почистена от меката плака и остатъците от храна.

Внимавайте с клечките за зъби

Ако не е възможно да се използват продукти за междузъбна хигиена, е разрешено (но само нередовно) да се използват клечки за зъби. При цялото разнообразие от интердентални продукти клечките за зъби са най-опасни, тъй като нараняват венците и драскат емайла на зъбите.

Правилно почистване

След като сте яли плодове и зеленчуци, не се препоръчва веднага да миете зъбите. Това може да доведе до повишена чувствителност на зъбния емайл. Ще бъде достатъчно да пиете чиста вода или да изплакнете устата с вода. Но след известно време все пак ще трябва да ги измиете

Грижа след прием на някои напитки

Прясно изцедените плодови сокове не винаги са здравословни. При ежедневна консумация както на сокове, така и на газирани напитки може да се появи ерозия и повишена чувствителност на емайла на зъбите. За да намалите количеството киселина на повърхността на емайла, достатъчно е да изплакнете устата с чиста вода след пиене на такива напитки.

Откажете цигарите

Пушенето или употребата на тютюн за е вредно не само за здравето, но и за вашите зъби и венци. Пушачите изпитват ускорено образуване на зъбен камък и плътна кафява плака. Кръвоснабдяването на венците се влошава, което може да доведе до пародонтоза и загуба на зъби.

Отказ от топло и студено

Не е здравословно да се яде твърде гореща или твърде студена храна, тъй като резките промени в температурата могат да доведат до напукване на емайла и изгаряне на устната лигавица. Пиенето на горещ чай или кафе след студен сладолед не е никак добро за зъбния емайл.

Използване на специални маркерни таблетки

За да следите самостоятелно качеството на ежедневното миене на зъбите, използвайте специални таблетки или течности за оцветяване на зъбите. Там, където не сте го почистили, мекото покритие ще се зацапа.

Правилни антисептици

Неконтролираното използване на изплаквания с хлорхексидин може да доведе до промени в микрофлората на устната кухина и образуване на гъста плака върху зъбите, сухота на устната лигавица. Антисептичните изплаквания могат да се използват само според предписанието на лекар и не повече от 14 дни, тъй като има и други средства за облекчаване възпалението на венците.

След използване на вода за уста не се препоръчва да пиете вода или да ядете храна в продължение на 30 минути. Това е необходимо условие, за да може разтворът да изпълнява своята функция.

Отказ от народни средства

Категорично не трябва да използвате сода бикарбонат за почистване, за да изсветлите зъбния емайл. Запомнете: содата бикарбонат е силен абразив. Това ще доведе до пукнатини и ожулвания в емайла и силна чувствителност на зъбния емайл.

Правилната паста

За да почистите всичките си зъби, просто изстискайте паста за зъби с размер на грахово зърно върху четката. Не е важно количеството паста за зъби, а качеството на миене. В крайна сметка можете да почистите вашите зъби добре дори без паста за зъби.

Тази страшна дума „флуорид“ върху тубичка паста за зъби! Пастата за зъби не съдържа чист флуор, а различни формули – олафлур, аминофлуорид, натриев флуорид. Тези вещества имат антикариесен ефект, проникват дълбоко в структурата на емайла и го укрепват. За възрастни и деца количеството флуорид в пастата за зъби е различно.

Не забравяйте да почиствате и лекувате езика

Грижата за устната кухина не е само миенето на зъби. Ежедневно почиствайте повърхността на езика със специална стъргалка или мека четка, тъй като бактериите се натрупват по повърхността му. Тази процедура трябва да се извърши в края на миенето на зъбите. Има дори специални пасти със сребро за почистване на езика.

Източник: silaulybki.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *