Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отровни зеленчуци: Лекар обяснява опасностите от картофите и доматите

Какво е общото между картофите, лилавите патладжани и сочните домати?

картофите

На пръв поглед изглежда, че картофите, патладжаните и доматите са напълно различни зеленчуци, които не са подобни един на друг. Това не е така. Тези зеленчуци, както и чушките, са част от групата, наречена Solanoideae. Това е подсемейство от семейство Solanacea – цъфтящи растения e и естествен клон на подсемейство Nicotianoideae. В допълнение към ядливите зеленчуци, групата включва цвете, наречено блян (или попадийка), както и татул – отровни растения, към които трябва да се добави и тютюна. Между другото, един интересен факт, показващ връзката със семейство Solanaceae: картофените върхове също съдържат никотин, само че в много малки количества.

Може да срещнете противоречиви отзиви за солановите култури. От една страна, това са зеленчуци, които имат голям брой полезни свойства. От друга страна, те съдържат соланин – токсично вещество, което може да бъде опасно за хората. Често може да чуете, че е по-добре да ги избягвате (особено картофите!), ако искате да отслабнете или ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт.

Картофите съдържат опасни газове?

„Солановите култури съдържат серни съединения, които могат да причинят повишено образуване на газове, подуване на корема и дискомфорт“, обяснява токсилологът д-р Михаил Кутушов, кандидат на медицинските науки. „В същото време зеленчуците от тази група могат да имат положителен ефект върху стомашно-чревния тракт поради богатото съдържание на фибри. Фибрите помагат за подобряване на чревната подвижност и улесняват храносмилането. Те предотвратяват запека и намаляват риска от развитие на различни стомашно-чревни заболявания, включително рак.

Д-р Михаил Кутушов

Въпреки това, яденето на големи количества соланови зеленчуци може да причини стомашно-чревни проблеми при някои хора.

„Ако солановите зеленчуци не се усвояват правилно, те могат да се натрупат в червата и да причинят запек“, предупреждава д-р Кутушов. „Това може да доведе до дразнене и възпаление на лигавиците, а също така да увеличи и риска от развитие на различни стомашно-чревни заболявания, включително и рак.“

Естествен токсин

Всеки знае, че когато картофите са се появили за първи път в Европа, те са имали много лоша репутация; плодовете им (но не кореноплодните) съдържат отрова – соланин. Този токсин се намира и в други растения от семейство Solanoideae – доматите и патладжаните.

„Соланинът е естествен токсин, който се съдържа в някои растения и може да причини отравяне, ако се консумира в големи количества или ако продуктите са неправилно обработени или съхранявани“, обяснява Кутушов. „Освен това, соланинът може да бъде опасен не само за стомашно-чревния тракт.“

Според експерта токсинът може да причини:

• Стомашно-чревни проблеми: стомашно-чревно дразнене, гадене, повръщане, диария и коремна болка.
• Невротоксичност: Когато се консумират големи количества соланин, това може да има отрицателни ефекти върху нервната система. Симптомите могат да включват главоболие, световъртеж, нарушена координация и дори гърчове.
• Алергични реакции: кожни обриви, сърбеж, подуване, до анафилактичен шок.
• Метаболитни проблеми: Соланинът може да повлияе на метаболизма на тялото, което води до проблеми с черния дроб и бъбреците.

Къде се намира соланинът?

Соланин има в малки количества в суровите патладжани, има го в клубените на картофите, но и в тези, които са били на светло дълго време и са позеленели. Соланин има и в старите покълнали грудки.

Неузрелите зелени и кафяви домати също са опасни, но само в суров вид. След термична обработка токсинът се унищожава. Следователно, неузрелите домати могат да бъдат пържени и мариновани.

Отравяне със соланин

Не всичко е толкова страшно, обаче. За да се отровите наистина, трябва да изядете доста голямо количество продукт, съдържащ соланин.

„Ако говорим за позеленели картофи, тогава това е около 450 грама или повече на хранене“, отбелязва д-р Кутушов. „Но дори яденето на зелени картофи не винаги води до отравяне, тъй като съдържанието на соланин може да варира в различните сортове и условия на съхранение. Ще кажа едно нещо със сигурност: не бива да ядете картофи, които имат някакво неестествено оцветяване – зелено, жълтеникаво, лилавеещо.“, категоричен е специалистът

Но не цялата опасност от солановите зеленчуци се крие в соланина.

Каква друга опасност крият картофите?

Ако картофите се съхраняват при неподходящи условия или са увредени, те могат да произвеждат токсични гликозиди, наречени ацетилени, които могат да причинят дразнене на кожата и лигавиците.

Лекарят отбелязва, че е важно кореноплодът да се приготвя правилно: готвенето на картофи при много високи температури (например пържене или печене) може да доведе до образуването на акриламиди, вещества, които могат да бъдат потенциално канцерогенни.

Защо патладжаните са опасни?

Патладжаните съдържат соланин и соласодин, които могат да бъдат отровни в големи количества. „Концентрацията на соланин в патладжаните обикновено е ниска и не представлява риск за здравето, когато се консумира умерено“, казва токсикологът. — За да сведете до минимум съдържанието на соланин, гответе патладжаните правилно. Трябва да премахнете кората и да ги накиснете в студена вода преди готвене; не можете да ядете патладжаните сурови.“

Вредни ли са доматите за ставите?

Както вече стана ясно, доматът съдържа соланин и оксалова киселина, които влияят негативно на състоянието на костите и ставите. Соланинът е естествен алкалоид. Голямо количество от него предизвиква повишаване концентрацията на цитокини – вещества, участващи в развитието на възпалителни процеси. Оксаловата киселина може да разруши хрущялната тъкан и да наруши усвояването на здравословни мазнини, които помагат за възстановяване еластичността на ставите.

В дребните сортове домати (чери и рома, например) има по-малко оксалова киселина и соланин. Също така, хората със ставни проблеми трябва да избягват лук, цвекло, картофи, ревен и спанак.

Много нишесте

Когато отслабвате, лекарите често съветват да се откажете не само от картофите, но и от патладжаните и доматите.

„Въпросът е високото съдържание на нишесте и въглехидрати“, обяснява Кутушов. — Нишестето е сложен въглехидрат, който може да повиши нивата на кръвната захар и да допринесе за увеличаване на теглото. Ето защо, когато отслабвате, се препоръчва да се ограничи консумацията на храни, богати на нишесте, включително всички соланови. Но умерената им консумация, като част от която и да е балансирана диета, няма да повлияе на процеса на отслабване, добавя експертът.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *