ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сините сливи имат ефект на лекарство при запек, рак и остеопороза

Сините сливи вече се продават по пазарите и магазините за плодове и зеленчуци. Цената им е сравнително ниска, но не всеки ги купува

сините сливи
Мнозина се отнасят снизходително към сините сливи, смятайки ги за по-малко здравословни от другите плодове. Така ли е?

С какво наистина са полезни сините сливи, как се различават една от друга? Нека ги разгледаме от научна гледна точка. Има няколко сериозни проучвания, в които техните свойства и състав са изследвани на високо научно ниво.

Незаслужено е безразличието към сините сливи

Д-р Константин Спахов

„Когато се пише за сливите, първо се изтъква слабителното им действие, а след това, че те са склад за витамини и минерали“, казва д-р Константин Спахов, общопрактикуващ лекар и гастроентеролог, кандидат на медицинските науки. – Първото твърдение е вярно. Дори сериозни проучвания показват, че в сравними дози сините сливи действат по-добре от псилиум, както и от повечето слабителните лекарства, които се продават в аптеките.

Как се обяснява това, при положение, че дозите фибри в тях са еднакви? Освен фибри, в сливите има още два допълнителни компонента със слабително действие, които не се срещат в псилиума. Това е сорбитол (използва се и като заместител на захарта) и хлорогенни киселини. Тук веднага трябва да се отбележи, че когато говорим за полезни свойства, същото важи и за сушените сини сливи.

Витамини и минерали

„Но, относно витамините и минералите от сините сливи има какво да се желае“, продължава Константин Спахов. – Малко са, само 1-3% от дневния прием. Единствено по-висок е процентът на аскорбиновата киселина – 10-11% от дневния прием, но и това не е много. Въпреки това сливите са изключително полезни. В научните статии дори започват да ги наричат ​​функционална храна, като се подчертава, че имат ефект, сравним с лекарствата.

На първо място, това се дължи на способността на сливите да предотвратяват остеопорозата и дори да укрепват костната тъкан, обръщайки нейното развитие. Този ефект е потвърден в проучвания върху животни и хора. И така, в САЩ жени в постменопауза (по това време се развива остеопороза) в продължение на 6-12 месеца ядат 50-100 г сини сливи (5-10 броя плодове) дневно в продължение на 6-12 месеца. Имат увеличение на костната плътност и подобрени показатели, които показват ниска загуба на калций от костта. Тъй като на тази възраст жените често имат запек, редовната консумация на сливи ще им бъде изключително полезна. Дозата на сливите трябва да е около 2 пъти по-голяма, за да имат лечебен ефект – около десетина сливи на ден.

Цветът има значение

Колкото по-тъмен е цветът на сливите, толкова по-здравословни са те. Антоцианините, мощни антиоксиданти, които имат противовъзпалително и антимутагенно действие, им придават синьо-виолетов цвят. Следователно, сливите предпазват кръвоносните съдове, предотвратяват инфаркти и инсулти, намаляват риска от свързани с възрастта заболявания, включително деменция, и предотвратяват развитието на рак. Изследванията показват, че сливите могат да предпазват от рак на дебелото черво, шийката на матката, на гърдата и черния дроб. Но със сигурност техния противораков спектър е по-широк, тъй като изследванията в тази посока все още са оскъдни.

В червените сливи има по-малко антоцианини, а в зелените и жълтите – почти никакви. Но те все още са много полезни поради наличието в тях на други антиоксиданти.

Важно да се подчертае, че във всички сливи има много пектин. Освен другите полезни свойства, за които мнозина са чували, предпазва от атеросклероза и рак, но по различни механизми. Свързва холестерола, мутагените, тежките метали и други токсични вещества в червата и ги извежда от тялото. Заради това, както и поради още други причини, сините сливи трябва редовно да присъстват в менюто ви.

Сок от сини сливи – двойна полза и наслада

 

Този плътен плодов сок може да лекува проблеми с храносмилането, да защити сърцето и черния дроб и дори да укрепи костите, както вече стана ясно.

Въпреки че няма огромно количество изследвания за ефектите на сините сливи и сока от сини сливи върху рака, едно проучване, публикувано в Journal of Nutritional Science and Vitaminology, установи значителен ефект на сока от сини сливи върху раковите клетки на дебелото черво. Редовната консумация на такъв сок напълно спря растежа на един често срещан рак на дебелото черво и предизвика апоптоза (клетъчна смърт) в тези клетки.

Рискове и странични ефекти

Тъй като сините сливи съдържат следи от хистамин, е възможно (макар и рядко) да се развие алергия към тях. Това може да се противодейства чрез спиране на консумацията на сок от сини сливи и консултация с лекар.

Чрез процеса на сушене сините сливи образуват химикал, известен като акриламид, макар и в много малки количества. Докато акриламидът се намира в много по-високи концентрации в картофения чипс и пържените картофи, той се счита за канцероген от Националния институт по рака (САЩ). Въпреки това, рискът от замърсяване с акриламид от сок от сини сливи е изключително нисък (но е по-рисков за пушачите).

Не трябва да пиете сок от сини сливи, ако вече имате диария или заболяване, което предизвиква стомашно разстройство.

Последни мисли

• Сокът от сини сливи се извлича от плодове от сини сливи, които могат да издържат на сушене без ферментация.

• Съдържа над 20 ценни хранителни вещества само в една порция.

• Най-добре е да си купите органичен сок от сини сливи без добавена захар или да си направите сами.

• Сокът от сини сливи може да се използва като леко слабително средство.

• Доказано е, че сокът от сини сливи предпазва черния дроб, сърцето и очите от болести с уникална комбинация от антиоксиданти, минерали и фибри.

Източници: gastronom.ru, draxe.com

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *