Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета за дълголетие: Научно обосновани хранителни съвети за дълъг и здравословен живот

Има определени храни и навици, които доказано подобряват здравето и шансовете за достигане до дълбоки старини

полезни храни за дълголетие

Проучвания върху най-здравите хора в света, т.е. хората, които живеят най-дълго, показват, че диетата е ключова. Те обикновено не ядат ултра-преработени храни, наблягат на домашно приготвените ястия, богати на протеини, фибри и кръстоцветни зеленчуци.

Звучи елементарно, но спазването на тези прости правила не е толкова лесно за повечето хора с натоварена работа и деца. Освен това растящите цени в хранителните магазини допълнително усложняват нещата.

Тук ще получите няколко лесни съвета, с които може да подобрите диетата си, без да се ограничавате прекалено или да давате куп пари за по-специални продукти.

 

Наблягайте на бобовите растения

 

Фасулът е една от най-достъпните и богати на хранителни вещества храни, които можете да намерите, според Бони Тауб-Дикс, регистриран диетолог и автор на „Прочетете го преди да го изядете – отвеждайки ви от етикета до масата“,

„Те са пълни с протеини и фибри и са лесни за приготвяне с прости и здравословни рецепти”, казва Тауб-Дикс. „Бобът е най-подценяваната храна в супермаркета“, допълва още диетоложката.

Фасулът също е основна храна в диетите в „Сините зони“, където хората живеят най-дълго и най-здравословно в света.

Препоръчително е да се изяжда поне половин чаша боб на ден.

 

 

Храни, които забавят стареенето са задължителни в диетата за дълголетие

 

Някои от най-добрите начини да подобрите здравето са свързани с пазаруването от магазина за хранителни стоки. Средиземноморската и други здравословни диети включват редовно храни, за които се знае, че подпомагат дълголетието, като:

• Зехтин – Зехтинът е универсална съставка за готвене и изследванията постоянно доказват, че една чаена лъжичка на ден може да има много добър ефект върху здравето.

• Мед – Медът може да направи сладките лакомства по-здравословни, като осигурява голяма доза антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на опасни заболявания.

• Ядки – Те са богати на здравословни мазнини, минерали, витамини, фибри и дори малко протеини, което ги прави задължителна част от здравословното хранене.

• Нишестени въглехидрати – Нишестените въглехидрати като тиква и сладки картофи са традиционни храни от „Сините зони”, които осигуряват постоянна енергия и фибри за по-балансирана кръвна захар.

• Зеленолистни зеленчуци – Те предлагат изобилие от удължаващи живота микроелементи, включително витамини и минерали, както и полифеноли, растителни съединения, свързани с по-нисък риск от основни причини за смърт като рак и сърдечни заболявания.

 

Пийте повече вода и по-малко алкохол

 

Най-доброто и лесно нещо, което може да направите за здравето си, е да пиете повече вода.

Въпреки някои доказателства (и много пожелателни мисли), че алкохолът като виното може да е полезен в малки количества, повечето изследвания показват, че е най-добре пиенето на алкохол да се избягва напълно.

Също така е важно да избягвате и твърде много сладки напитки, като газирани и сокове, които са свързани с по-висок риск от заболявания като рак на черния дроб.

Изключително важно е да изпивате между 2 и 3 литра вода дневно, в зависимост от вашето тегло, хранителни навици и т.н. Кафето или чаят не само са разрешени, но и се насърчават, като предлагат допълнителни антиоксиданти и ползи за здравето отвъд обикновената хидратация.

Източници: https://www.businessinsider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *