Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чести главоболия и безпричинна умора: опасни симптоми на мозъчна аневризма

Неврохирургът Орлов нарече честите и силни главоболия възможен признак на мозъчна аневризма

Независимо от местоположението, наличието на мозъчна аневризма е бомба със закъснител, която рано или късно ще избухне.

Д-р Кирил Орлов е неврохирург и доктор на медицинските науки. Специалистът обяснява колко опасна е мозъчната аневризма и кого заплашва.

Д-р Кирил Орлов

Когато става въпрос за аневризма, често се има предвид аневризма на аортата. В същото време медицината познава доста различни видове от тази патология.

При церебралната (мозъчна) аневризма могат да се наблюдават както единични, така и множествени дефекти, което естествено утежнява ситуацията. Такива неоплазми е възможно да не се проявяват дълго време, но докато растат, те често дават неспецифични симптоми.

Клиничната картина се появява в по-късните стадии на заболяването. Първите признаци на проблем могат да бъдат:

• постоянно главоболие в определена област;
• замъглено зрение, болка в очите и главата;
• промени в двигателните функции на крайниците (пациентът може внезапно да „забрави как“ да държи лъжица или неговият почерк внезапно се влошава);
• нарушена тактилна и болкова чувствителност на краката;
• гърчове;
• изтръпване на лицевите мускули, невъзможност за усмивка, внезапна загуба на дикция.

Тези признаци показват компресия на мозъчната тъкан. Развива се неврологичен дефицит, което трябва да е причина спешно да се потърси помощ от невролог.

Ако заболяването прогресира, аневризмата може да се спука. Това състояние вече пряко застрашава живота на пациента. Симптомите на разкъсване са:

• внезапно силно главоболие, което е трудно да се коригира с лекарства;
• фотофобия;
• гадене, повръщане;
• двойно виждане;
• загуба на съзнание;
• интензивни спазми.

В този случай веднага се звъни на Бърза помощ.

Причини за мозъчна аневризма

Церебралните аневризми могат да бъдат вродени или придобити. В първия случай заболяването възниква на фона на съществуваща аномалия в развитието на една от стените на артерията. Това може да допринесе за увреждане на вътрешната обвивка на съда с образуване на изпъкналост дори в млада възраст и е една от проявите на редица заболявания (синдром на Марфан, синдром на Ранду-Ослер, синдром на Елерс-Данлос).

Придобитите аневризми могат да бъдат следствие от:

• наранявания на главата и мозъка;
• хипертония;
• инфекции;
• онкологично заболяване на вътречерепните структури;
• наркотична зависимост;
• атеросклеротични лезии на вътрешната повърхност на артериите.

Провокиращите фактори на заболяването са постоянен стрес и тежко физическо натоварване. Те причиняват повишаване на налягането в съдовете на главата, увеличавайки риска от механични увреди.

Как се открива?

Диагностицирането на аневризма е една от важните точки на превенцията. Често се открива напълно случайно. Една от най-информативните възможности е компютърната томография, която позволява точно и подробно да види наличието на проблема. Използва се и ангиография: изследване с използване на контраст. Това позволява по-точно да се определи наличието на проблем, размера и местоположението на аневризмата.

Най-добре е ЯМР

„По принцип всякакви неврологични аномалии, включително тревожност и нарушения на съня, са причина да се свържете с невролог и да си направите преглед“, отбелязва д-р Орлов. – Включително ЯМР на мозъка. Именно на ядрено-магнитен резонанс можем да видим тумори и аневризми, които пораждат много неврологични симптоми, включително и често главоболие.

Аневризмата изглежда като подуване, балон на повърхността на съда

Този тънкостенен „балон“ е пълен с кръв и може да експлодира, ако стените станат твърде тънки. Често расте върху артериите на мозъка и може да причини хеморагичен инсулт, ако не се неутрализира навреме.

Как се лекува мозъчна аневризма?

Аневризмата (без значение къде се намира) се неутрализира по два начина – или се инжектира специално вещество във везикула, което запълва кухината, сякаш циментира стените, или се отрязва и връзва със скоба, за да не се пълни повече с кръв. Операция се извършва, ако аневризмата явно заплашва да се разкъса. Но обикновено пациентите дори не осъзнават наличието ѝ.

– Ендоваскуларната хирургия е напълно различна от отворената хирургия: по време на операцията вкарваме сонда през бедрената или друга артерия и си проправяме път към засегнатата област на съда. Или аневризма. При такава операция няма кръв, виждаме какво се случва на монитора, уточнява неврохирургът.

Преглед и при най-малкото съмнение

„По правило аневризмата не се афишира по никакъв начин, затова се нарича „тиха“, обяснява д-р Кирил Орлов. – Появява се поради различни причини – или наследствена непълноценност на съдовата стена, или черепно-мозъчна травма, както чести колебания в налягането. Сред причините могат да бъдат лошите навици – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол. Като цяло, според различни източници, приблизително 3-5% от хората имат аневризми, но не всеки подозира, че такова състояние може да е налице и при него.“

Симптомите обикновено се влошават, когато аневризмата започне да расте и да притиска нервните окончания в мозъка. А това вече увеличава риска от кръвоизлив.

Корекция на ситуацията

Лечението се избира индивидуално от лекаря. Така например, ако дефектът е малък, неврологът може да препоръча наблюдение и проследяване на риска.

За съжаление, както обяснява експерта, аневризмата не може да бъде „обърната“; веднъж възникнала, тя ще остане с вас. Ето защо, ако се открие, е важно да коригирате начина си на живот. Например, внимавайте за диетата, изследвайте се за холестерол веднъж годишно, защото холестеролните плаки също изтъняват стените на кръвоносните съдове. И следвайте лесните класически правила на здравословния начин на живот: добър сън, достатъчно физическа активност, поне 30 минути ходене на чист въздух на ден. Тези дейности са отличен начин за предотвратяване развитието на сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Източник: polyclinika.ru

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *