Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Психолог назова сериозни признаци на проблеми с паметта

Малко забравяне понякога е приемливо. Но има признаци на проблеми с паметта, които ни карат да си мислим, че нещо не е както трябва

проблеми с паметта

За проблеми с паметта трябва да се внимава когато човек загуби способността да научи нещо ново. Например, за него става трудно да ползва смартфон, компютър или нещо друго. Разбира се, ако ви се струва усилно да разберете новото устройство веднага, няма нужда да се паникьосвате – времето ще помогне. Но ако след месец все още не сте в състояние да се оправите с елементарния софтуер на устройство с Андроид, тогава си струва да се замислите.

Друг момент, на който е добре да обърнете внимание, са трудностите при изпълнение на познати задачи и действия. Например, не можете да си спомните обичайна рецепта за ястие или сладкиш, която сте правили стотици пъти.

Добре е да се обърне внимание и на финансовата страна – ако човек забрави да плати сметки, плаща два пъти една и съща такса, престава да разбира как работят финансите и много други.

Ако бързо започнете да забравяте разговори, които са се провели не толкова отдавна, тогава трябва да сте предпазливи. Както и когато е невъзможно да се ориентирате на познато място. Факт, че нещо не е наред с паметта, ще бъде и честото повтаряне на истории, когато човек преразказва една и съща версия на събитията много пъти.

Експертно мнение

Алексей Мелехин, кандидат на психологическите науки, доцент, психоаналитик и клиничен психолог обяснява какво трябва да ни подскаже, че е добре да сме нащрек за проблеми с паметта.

Алексей Мелехин

Паметта е когнитивната функция, която най-често сигнализира, че нещо се случва както с тялото, така и с психиката. Това е сложен когнитивен и умствен процес. Главоболието, промените в настроението и депресията могат да повлияят на паметта, като тя може да стане нарушена, променя се или е избирателна. Паметта започва да избледнява и заради болка, промени в настроението и начина, по който човек се представя в ежедневието.

Друг важен въпрос: кой оценява състоянието и може да посочи проблеми с паметта

Строго индивидуално е, когато човек сам забележи субективни увреждания на паметта. И това трябва да се третира много внимателно, защото отстрани може да изглежда, че е нещо, подобно на хипохондрия, тревожност за здравето или усещане, което човек сам е измислил за себе си. Всъщност, субективните увреждания на паметта трябва да се третират внимателно, тъй като подобни промени са индикатор, че нещо се случва с психологическото благополучие на човека.

Паметта има няколко форми, които могат да бъдат оценени с помощта на невропсихологични тестове

Има например волна и неволна памет. Важно да разберете с какъв вид увреждане на паметта си имате работа.

Симптомите на промени в паметта, на които наистина трябва да обърнете внимание, са трудности при извличане на информация, комплицираност при запомняне и възпроизвеждане на нещо от паметта. Значителен дефицит на паметта може да бъде причинен не само от болка, но и от депресия и умора, астенични прояви и невродегенеративни процеси. Например, деменцията е придружена от специфични нарушения на паметта.

Има и умерени когнитивни увреждания, като неизправност в нервната система

Имунните и ендокринните нарушения също могат да бъдат придружени от проблеми с паметта. Основното е да разберете, че паметта е специфичен маркер, който показва, че нещо се случва с емоционалното, психическото и неврологичното състояние на човек.

Също така трябва да е ясно, че има обратими и необратими увреждания на паметта. Човек или може да ги забележи, или не може. Има селективни, контекстуални нарушения на паметта, при които не можем да си спомним нещо, защото е маловажно или травматично за нас, и ние не го осъзнаваме. Също така, проблемите с паметта могат да бъдат свързани с мозъчни травми, рак и лечение на рак, както и прием на определени лекарства.

Как да се оправи ситуацията при проблеми с паметта?

За да се лекува паметта, трябва да се разбере какъв е типа на нарушение, какво точно се нарушава и при какви условия, дали тези промени са обратими или не. Важно е и дали някой отвън забелязва тези промени. За тази цел се провежда невропсихологично изследване. Например, може да се използва техниката с 10 думи – дава се набор от думи, които се изричат внимателно, човек ги изслушва и след това трябва да назове тези думи по памет. Инструкциите стават по-сложни, ако ви помолят да повтаряте думи на случаен принцип. Същото се повтаря след час. Това позволява да се прецени как работи паметта, как се „записва“ чутото и прочетеното и дали паметта е запазена или не.

Има и тест за визуална памет, при който на човек се показват серия от форми и той трябва да повтори този набор от форми по памет. Подобна техника се използва и когато на пациента се показват числа и той трябва да избира от редица други. По този начин може да се изследва визуалната памет.

Невропсихологичното изследване помага да се тестват определени форми на паметта. С негова помощ може да се оцени как се променя под въздействието на външни фактори и работи в експериментални ситуации. Тогава може напълно да се прецени какъв дефицит има.

Ако се открият нарушения, може да започне когнитивно обучение под наблюдението на невролог и да се предпише лекарствена терапия. Предлага се и психотерапия за стабилизиране на емоционалното състояние. Работата по възстановяването на паметта трябва да бъде постепенна и изчерпателна.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

LecoVita Мементо спомага за оптималната дейност на мозъка. LecoVita Мементо повишава вниманието, концентрацията, подобрява паметта, работоспособността и енергията. 

„Здравейте. Аз съм Иглика и съм на 54 години. Проблемите с паметта започнаха преди около половин година, защото имах сериозни лични проблеми. Много съм щастлива, че попаднах на капсулите Мементо и започнах да ги пия. 100% помагат!“

LecoVita Мементо Капсули
LecoVita МЕМЕНТО веган капсули 250mg х 30 /Цитиколин 250mg/

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *