Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Депресията удря през зимата. Как да се справим със сезонното афективно разстройство?

Младите хора и жените страдат от нея много по-често отколкото мъжете

За щастливите хора есента е истинско очарование за очите. А за по-малко щастливите – сезонно афективно разстройство (САР). Това е вид депресия, свързана със смяна на сезоните.

Нека да разберем как да различаваме от обичайното това разстройство и дали може да се излекува с котета за домашни любимци или разходки в есенния парк.

Най-често САР започва в края на есента и продължава през зимните месеци. В редки случаи симптомите на това разстройство на настроението се появяват през пролетта или началото на лятото. При северните народи тази депресия засяга сериозна част от хората. Но и у нас за мнозина това е проблем.

Какво предизвиква този тъжен „есенен блус“?

Точните причини са неизвестни, но има няколко фактора, които могат да предизвикат есенна депресия:

Циркадният ритъм. С настъпването на студеното време дневните часове се съкращават, а недостига или липсата на слънце може да наруши функционирането на биологичния часовник.

Нивата на серотонина. Дефицитът на слънце може също да намали нивата на невротрансмитера серотонин, който, наред с другите неща, насърчава положителните емоции.

Нивата на мелатонина. Смяната на сезоните може да наруши баланса на мелатонина, хормон, който е много важен за качеството на съня и настроението.

Депресия и биполярно разстройство. Да, може да имате многогодишна депресия, която отдавна стои на заден план, но се влошава през зимните месеци. Освен това, пациентите с биполярно разстройство също могат да изпитат депресивна фаза през по-студените и тъмни месеци.

Климатът. Например преобладаващо облачните населени региони имат репутацията на депресивни. Причината – колкото по-далеч живеем от екватора и получаваме по-малко топлина и слънце, толкова по-голяма е вероятността да развием САР.

Любопитен факт: САР се диагностицира по-често при жените, отколкото при мъжете. А младите хора са по-податливи на това заболяване в сравнение с възрастните.

Как да разберете, че имате сезонна депресия?

Като цяло САР има същите симптоми като „класическата“ депресия с изключение на една особеност: сезонността.

Ако през слънчевите месеци на годината се чувствате добре, но с настъпването на студения и тъмен сезон (или обратното, с първата пролетна капка) животът ви става непоносим, ​​това е най-важната „алармена камбана“.

Ето с какво се сблъскват хората със сезонна депресия:

  • Чувство на депресия и меланхолия;
  • Апатия, летаргия, липса на енергия;
  • Загуба на интерес към дейности, които винаги са им носили радост;
  • Нарушения на съня;
  • Промени в апетита или теглото;
  • Раздразнителност;
  • Затруднено концентриране;
  • Постоянно чувство за вина, безнадеждност и безполезност;
  • Мисли за смърт и самоубийство.

Това са най-често срещаните симптоми, но трябва да внимавате и за всякакви други негативни промени и за чувството, че „нещата не са същите като преди“.

Кога трябва да се консултирате с лекар?

Според психотерапевта Оксана Собина трябва да се консултирате със специалист, ако симптомите на депресия продължават дълго време – месец или повече. Включително когато нищо не ви боли, но искате да си плачете по някаква причина и сте завладени от мисли „колко сте уморени от всичко“ и „кога най-после ще свърши всичко това“.

Човек може да не осъзнава, че нещо не е наред с него, но квалифициран лекар ще разбере какво се случва с него.

Трябва да се свържете с психиатър или психотерапевт, който има медицинско образование и разрешение да предписва лекарства с рецепта. Можете да започнете с посещение на компетентен терапевт, който ще прецени към кой специалист е най-добре да ви насочи.

„Много често хората смятат, че трябва да посетят лекар само ако имат непоносима болка, явни проблеми или заболяване.Затова предпочитат да се справят с болестта или психологическия си дискомфорт сами, без медицинска помощ. Но ние отиваме на зъболекар дори при лек дискомфорт, без да чакаме болкатая. Повярвайте, можете и трябва да се свържете с психиатър, ако нещо ви притеснява: лош сън, загуба на апетит, ако всичко ви е досадно и неприятно“, съветва Собина.

Как се лекува сезонната депресия?

Лъскавите списания предлагат да се справите с този проблем с помощта на разходки с фотосесии, с котета, с любими филми. Ако наистина страдате от САР, а не от лошо настроение по конкретен случай, всичко това може да бъде само приятно допълнение към лечението, нищо повече. Само лекар може да предпише лечение след събиране на подробна медицинска история и определяне на характера и тежестта на симптомите. Тежките случаи може да изискват комбинация от различни лечения.

Лечение със светлина

В много държави този метод на лечение е на първо място при сезонно афективно разстройство, въпреки че данните за неговата ефективност все още са противоречиви.

Всичко е съвсем просто: на пациента се предписва ежедневно излагане на слънчеви лампи, понякога в болница. Обикновено се използва за леки до умерени форми на САР. Това лечение е насочено към намаляване на симптомите.

Но има и друг вариант: купете си лампа, която имитира слънчева светлина.

Тази джаджа може да бъде поставена на вашия работен плот и дори ако навън е тъмно и студено, в мозъка ви ще се създаде илюзията за слънчев ден. Има дори специални будилници, които осветяват стаята със симулирана слънчева светлина, докато се събуждате. Цената и качеството на такива лампи зависи от производителя, но те са добра инвестиция във вашето здраве.

Антидепресантите

Ако имате тежко сезонно афективно разстройство, вашият лекар може да ви даде рецепта за антидепресанти.

В такива случаи се препоръчва да започнете да приемате лекарството преди началото на зимата, преди да се появят симптомите и да завършите лечението през пролетта.

Внимание!!! В никакъв случай не се самолекувайте с антидепресанти, дори ако са помогнали на приятел, на който са му останали една-две опаковки. Тези лекарства само лекар може да ги назначи. Ако сами си „предпишете“ такова лекарство, последствията могат да бъдат депресиращи, включително да ви вкарат по спешност в болница.

Спорт, разходки, здравословно хранене

Всички тези начини за здравословен начин на живот няма да излекуват есенната депресия, но ще помогнат за намаляване на симптомите и увреждането на здравето от прекарването на часове пред телевизора.

За да повишите тонуса си, експертите съветват: получавайте възможно най-много естествена слънчева светлина, така че дори кратката разходка по време на обедната почивка за работещите ще бъде от полза. Ако е възможно, организирайте работното си място до прозорец.

Отделяйте повече време за физически упражнения, особено на дневна светлина и на открито. Балансирайте диетата си, яжте повече плодове и зеленчуци.

Източник: medportal.ru, автор Екатерина Евченко

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *