Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво източва силите и енергията ни? 6 неочевидни причини за хроничната умора

Обичайното усещане за умора и липса на жизненост значително влошава настроението, продуктивността и качеството на живот като цяло

Лекарите идентифицират няколко причини, поради които това се случва. Някои от факторите може да ви се сторят изненадващи.

Причините

Нека си признаем: колкото повече остаряваме, толкова по-уморени ставаме. Това е част от процеса на стареене: губим митохондриите – нашите енергийни двигатели. Произвеждаме по-малко аденозин трифосфат (АТФ), който доставя енергията на клетките в цялото тяло. Други причини също могат да влошат състоянието ни. Това могат да бъдат нежелани странични ефекти от лекарства, депресия, сърдечни заболявания или други хронични състояния.

Fotodom

Въпреки това факторите, свързани с възрастта и болестта, не са единствените причини за загуба на енергия. За постоянната умора може да са виновни навици, които на пръв поглед изглеждат безобидни. Изследователите са идентифицирали факторите, които могат да ни ограбят жизнеността.Разпознавайки врага от пръв поглед, можем да разберем как да коригираме ситуацията в наша полза.

  1. Липса на активност

С напредването на възрастта ние естествено губим мускулна маса. „Ако имате по-малко мускулна маса, имате по-малко митохондрии и по-малко АТФ“, обяснява д-р Марсело Кампос, лекар в първичната медицинска помощ в Бостън. Заседналият начин на живот изостря проблема, като отслабва и скъсява мускулите, което ги кара да използват енергията неефективно. Физическата активност укрепва мускулите, помага им да бъдат по-ефективни, да запазват АТФ и да увеличават производството на веществата, произвеждащи енергия за мозъка.

Лекарите препоръчват да спортувате по 30 минути на ден поне пет дни в седмицата, като правите упражненията с умерена интензивност. При необходимост това време може да се разпредели на няколко по-кратки периода. И не е нужно да правите лицеви опори, докато не се изпотите. „Каквото и упражнение да правите, ще ви бъде от полза“, казва д-р Кампос. „Дори ако е изкачване на стълби и преминаване пеша през паркинга.“

  1. Твърде много стрес

Хроничният стрес може да повиши нивата на кортизола, хормон, произвеждан от надбъбречните жлези. „Кортизолът намалява производството на АТФ и увеличава възпалението. Това от своя страна също намалява производството на АТФ“, обяснява д-р Кампос. Има антистрес техники, които намаляват нивата на кортизола: йога, медитация на вниманието, тай чи, дихателни упражнения или насочена визуализация. Дори 10 минути на ден, посветени на тези практики, могат да ви помогнат.

  1. Лоша диета

Ако не захранваме тялото си правилно, то няма да получи витамините и минералите, за да произведе достатъчно АТФ и ние ще се чувстваме по-уморени. „Яденето на твърде много преработена храна може да увеличи възпаленията в тялото, които влошават ATФ и производството на енергия. Ако сте по-възрастен и апетитът ви не е какъвто е бил, може да не осигурявате на тялото си калориите и горивото, от което се нуждае, за да функционира правилно,” обяснява Марсело Кампос. От друга страна яденето на твърде много храна наведнъж може да причини скокове на кръвната захар и също да доведе до умора.

умора
Защо сме изтощени?

Как да оправим ситуацията?

Лекарите препоръчват да се ядат пълноценни храни. Включително зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и постни протеини като риба, пиле, ядки и семена. Мастните киселини, намиращи се в храни, богати на протеини, също помагат за увеличаване на АТФ.

Трябва да се стремите да ядете по-малки количества на храна и да правите леки закуски между тях, за да осигурите на тялото си постоянен приток на хранителни вещества. Същевременно така поддържате нивата на кръвната си захар ниски.

  1. Недостатъчен сън

Липсата на сън повишава нивата на кортизола, а също така поддържа и възпаленията в тялото. Ако проблемите със съня са причинени от апнея – паузи в дишането и свързаните с тях спадове в нивата на кислород в кръвта, това намалява АТФ и енергията. Трябва да говорите с вашия лекар за основните проблеми, които може да ви лишават от сън, като медицинското ви състояние – сънна апнея или чести ставания през нощта до тоалетната. Или нежелани странични реакции от приеманите лекарства. Също така е изключително важно да поддържате хигиена на съня. Това означава да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, да поддържайте спалнята си хладна и тиха. И не на последно място – да не използвате разни джаджи в спалнята, които стимулират и възбуждат мозъчната дейност.

  1. Грешен избор на течности

Пиенето на подсладена газирана вода може да доведе до рязък скок на кръвната ви захар, а след това тя да се срине Това причинява умора. Дехидратацията също допринася за умората, както и пиенето на кофеинови напитки преди лягане. Пиенето на твърде много алкохол преди лягане прекъсва съня посред нощ. Здравите хора се нуждаят от шест до осем чаши течност на ден. Ако спортуват – повече. „Избягвайте газираните напитки и спрете да пиете кофеин или алкохол шест до осем часа преди лягане“, препоръчва д-р Кампос.

  1. Социална изолация

Липсата на редовни срещи с други хора може да бъде проява на депресия, която от своя страна е свързана с умора.„Силата на взаимодействието с другите и значимите връзки могат да покажат различна страна на вашата ситуация и да ви дадат повече енергия. В момента учените изследват механиката на тези процеси. Вероятно, когато се социализираме, произвеждаме различни видове мозъчни вещества, които ни правят по-щастливи и ни дават повече енергия“, казва д-р Кампос. Трябва да се срещате със семейството, приятелите, съседите или дори с нови познати поне веднъж седмично.

Последствията

Липсата на жизнена енергия може да доведе до по-дълбоки и по-сериозни последици. Важно е да бъдете внимателни към себе си и да решавате здравословните си проблеми навреме. Защото има ситуации, когато регулирането на съня, храненето и пиенето вече не е достатъчно.

„Ако умората влияе на деня ви“, коментира д-р Кампос, „или е придружена от други симптоми като главоболие, болки в мускулите или ставите, треска, стомашни или уринарни проблеми, време е да посетите лекар.“

Източник: psychologies.ru

Антибактериална възглавница от мериносова вълна
Антибактериална възглавница от мериносова вълна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *