Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ограничаването на солта понижава кръвното налягане толкова, колкото някои лекарства

Оказва се, че намаляването на солта значително понижава кръвното и то много по-бързо, отколкото си мислите

ограничаването на солта е полезно за кръвно налягане

Консумацията само на една чаена лъжичка по-малко на ден може да се отрази положително на кръвното само след седмица, показва ново изследване.

Установено е, че умереното намаляване на приема на натрий намалява кръвното налягане толкова, колкото и обикновените лекарства за кръвно, според малко проучване, публикувано на 11 ноември в JAMA, списанието на Американската медицинска асоциация.

Изследователи от медицинския център на университета Вандербилт са разгледали данни от 213 възрастни на възраст от 50 до 70 години от Чикаго и Бирмингам, за да видят дали количеството сол, което косумират, може да повлияе на кръвното им налягане. На участниците на случаен принцип е била изготвена едноседмична диета, която или е с високо съдържание на натрий (2200 mg на ден, консумирани под формата на две кубчета бульон, в допълнение към обичайната им диета), или с ниско съдържание на натрий (само 500 mg дневно, около чаена лъжичка по-малко). След това са преминали на обратната диета за една седмица.

Изследователите установяват, че диетата с ниско съдържание на сол води до големи понижения на кръвното налягане. Резултатите са еднакви, независимо дали участниците са приемали или не лекарства за кръвно.

„Констатациите показват, че всеки би могъл да се радва на по-нормално кръвно налягане, като яде по-малко сол”, казва Норина Алън, съавтор на изследването и професор по превантивна медицина в Медицинския факултет на Фейнберг към Северозападния университет.

„Открихме, че 70 до 75% от всички хора, независимо дали вече са на лекарства за кръвно налягане или не, ще успеят да понижат кръвното си, ако намалят натрия в диетата си“, категорична е проф. Алън.

Норина Алън, съавтор на изследването и професор по превантивна медицина в Медицинския факултет на Фейнберг към Северозападния университет
Норина Алън, съавтор на изследването и професор по превантивна медицина в Медицинския факултет на Фейнберг към Северозападния университет

 

По-нормалното кръвно налягане намалява риска от инфаркт и инсулт

 

Дори хората с нормално кръвно в началото на проучването са забелязали подобрения, според резултатите.

Здравословното ниво на кръвното е важно за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт, тъй като хипертонията или високото кръвно може да причинят увреждане на кръвоносните съдове, сърцето и дори други органи като очите.

Здравословните навици за нормализиране на кръвното включват редовни упражнения, управление на стреса и добро хранене.

„Обръщането на внимание на количеството сол и намаляването й е лесна стъпка към подобряване на здравето на сърцето и предотвратяване на сериозни заболявания”, казва Алън в прессъобщение.

„Високото кръвно налягане може да доведе до сърдечна недостатъчност, инфаркти и инсулти, тъй като оказва допълнителен натиск върху артериите ви“, предупреждава тя. „Намаляването на солта дори с малко ще бъде от полза.“

 

Солта може да се натрупва с храни, за които не подозирате.

 

Настоящите диетични насоки препоръчват ограничаване на натрия до 2300 mg или по-малко на ден. Това е общо около една чаена лъжичка. Американската сърдечна асоциация препоръчва дори по-малко от 1500 mg на ден.

Някои от храните, които съдържат най-много сол, са сушените меса, колбасите, различните видове сирена, консервираните супи и дори кетчуп и дресинг за салата. Например една консерва пилешка супа съдържа около 2225 mg натрий, почти цялото препоръчително дневно количество. Една супена лъжица дресинг за салата може да съдържа до 370 mg натрий.

Участниците в проучването са консумирали около 4500 mg на ден, почти два пъти повече от препоръчваното количество.Те обаче са забелязали големи подобрения само след седмица на диета с ниско съдържание на натрий.

Не се нуждаете от експерти, за да приготвяте и ядете храни с ниско съдържание на натрий у дома. Диетата DASH, която означава „Диетични подходи за спиране на хипертонията”, е популярен начин за здравословно хранене, който включва яденето на повече плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни.

Резултатите от това проучване показват, че стратегиите за намаляване на солта могат да имат голямо значение за здравето на хората по света.

Особено вълнуващо е, че продуктите, които не съдържат огромни количества сол, са общодостъпни. Намаляването на натрия е съвсем постижимо за всеки, а ползите за здравето са огромни и идват още след първата седмица.

Линк към изследването: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2811931

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *