Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Уникална нова диета-чудо „DASH“

Този режим се превърна в най-новия хит сред хранителните програми. Не защото премахва с вълшебна пръчка излишното тегло, а заради разумния подход и дълготраен ефект.

dieta dash, отслабване, диета чудо, бързо отслабване, диета даш

Чужбина диетата DASH изпреварва като популярност дори толкова про­чути хранителни програми като тази на д-р Дю-кан например. Тя също прави чудеса за силуета, но не със замах и твърде много лише­ния, а по далеч по-разумен от здравословна гледна точка на­чин. При това с така търсения от мнозина дълготраен ефект. Диетата DASH стана хит на 2012 година и продължава да бъде актуална сред диетолози и пациенти.

 

В какво се състои чудото?

За разлика от режима на д-р Дюкан, характерен с високо­то съдържание на протеини, DASH изследва тялото като цялостен организъм, който не бива да бъде смущаван или принуждаван да работи насилствено в една или дру­га посока. Тази програма се стреми да избегне големите нарушения и изобщо поста­вянето на човек в нетипично за него поведение. Обяснени­ето на медиците, които одо­бряват режима DASH, е, че психическото натоварване, което неминуемо се случва при прекалено строги и огра­ничителни режими, не само че изтощава организма, но и задейства мозъка да мисли в защитен режим. Той се стреми да предпази тялото от отслаб­ване и да го съхрани – така се превръща от приятел във враг. Най-честата последица от това е йо-йо ефектът, при който свалените с толкова усилия килограми се възвръщат, и то в повече…

 

Как действа?

Диетата DASH е акроним на Dietary Approach to Stop Hypertension, разработен от американския National Heart, Lungs and Blood Institute и в първона­чалния си вид е била режим, програмиран за справяне с хиперто­нията, високия холестерол и рисковите сърдечно-съдо-ви фактори (откъдето идва името й).

Става дума за оздравител­на програма, която залага на проста и здравословна храна за поддържане на добра фи­зическа форма, без да води до усложнения и без да изис­ква жертви при спазването на правилата. По време на изследването бил установен и страничният благотворен ефект. А именно – за сваляне на излишни килограми.

 

Какво представлява?

Диетата е сходна на попу­лярния средиземноморски режим, тъй като залага на кон­сумацията на повече плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, бели меса, риба, пълнозърнести храни, бобо­ви култури и ядки. Но е доста по-свободна. Няма например категорично ограничаване на червеното месо или сладки­шите. Намален е само при­емът и дозите. Същото важи и за газираните напитки или алкохола. Намаляването на теглото става постепенно и неусетно. Едновременно с това кръвното налягане влиза в нормални граници, както и лошият холестерол.

Важно условие е основ­но да се консумират пресни храни, да се намали приемът на сол, да се готви по-просто, без сложна обработка на хра­ната, и най-вече да се хапват домашно приготвени ястия, а не полуфабрикати или fast food.

 

Дневна програма

Дневните калории варират в зависимост от пола, възрастта и интензивността на физиче­ската активност (а тя трябва да е минимум 30 минути на ден). Средно обаче калориите не трябва да надвишават 2000 за ден и е добре да бъдат разпре­делени в 6-8 малки порции.

Ако искате по-бързо да сва­лите килограми, бихте могли да намалите дневните калории и до 1500. Но не прекалявай­те, защото прекаленото ограничаване не е ефи­касно. Американските диетолози препоръчват като мярка за порция една чаена чаша. Тоест всичко, което приемате (месо, зеленчуци, плодо­ве), трябва да се побира в тази чаша.

За препоръчване е млеч­ните продукти да бъдат нис-комаслени. Трябва да има и разнообразие на месата. Сед­мично трябва да се хапват за­дължително 2 вида месо и една риба, това е минимумът. Също така трябва да има и 4-5 пор­ции седмично бобови ястия и ядки. Така режимът е много балансиран и организмът не страда от липсата на едно или друго. Задължителният еле­мент в тази диета е максимал­но намалената консумация на сол. Ако това условие не се спазва, не очаквайте ефект. Научете се също да четете ети­кетите на храните, тъй като в много от тях има твърде много скрита сол. И не използвайте готови сосове.

 

Какви са предимствата?

Според изследването на амери­канския институт, оптимален здравословен ефект има, ако диетата се спазва минимум 2 седмици. Този балансиран мо­дел на хранене води не само до справяне с определени нераз­положения (високото кръвно почти веднага влиза в норма), но също така спомага за един доста по-качествен живот.

Спазването на DASH не излиза толкова скъпо от финансова гледна точка, колкото например е Дюкан. Не изисква големи жертви, тъй като режимът позволява да се хапват различни храни и да не се гладува. Няма противопо­казания и може да се спазва от всички, дори от вегетарианци, както и от хора с непоносимост или алергия към глутенови храни.

 

Важно по време на режима

За да има ефект от режима, трябва да спазвате няколко много елементарни условия. Първото е да не стоите глад­ни. Така няма да постигнете нищо, а само ще се изнервите. А и не това е целта на диетата. Придържайте се към порция, колкото чашка, а ако искате да свалите повече, намалете калориите, не обема. Или пък продуктите с повече мазнини заменете с по-нискомаслени.

След като приключите ре­жима, опитайте да продължи­те да се храните в подобен дух, а не се нахвърляйте веднага на „забранените“ ястия. Ди­етата позволява сладкиши и алкохол, но все пак не прека­лявайте. Чаша вино дневно за жените е напълно достатъчно. А при десертите се стремете да избирате такива с повече ядки и сухи плодове, тъй като те са полезни.

Не намирайте причини да отложите 30-минутната си ежедневна гимнастика или спорт, те са също от същест­вено значение за режима. Така се изгарят повече ка­лории, а и тялото се тонизира. И нещо твърде любопитно, което на пръв поглед няма пряка връзка с диетата. По време на режима задължител­но отделяйте време на любими забавления: кино, танци, раз­ходки, козметични процеду­ри, добра книга. Това според американските учени, е част от програмата и действа на по-дълбоко психологическо ниво, създавайки чувство на удовлетворение.

Хитрини

Ето няколко хитрости, кои­то ще би помогнат по време на диетата.

  • не падайте под 5 хранения дневно, за да се чувствате сити;
  • избирайте зеленчуци и пло­дове от различни цветове. Те дават различни витамини и минерали, но и задоволя­ват сетивата;
  • дъвчете бавно, за да се заситите по-бързо;
  • не консумирайте повече от 200 грама месо и риба дневно, това е напълно достатъчно;
  • оценете вегетариански­те ястия и се научете да ги включвате по-често в меню­то си, дори след диетата.
  • след диетата постепенно увеличете млечните проду­кти и минете плавно от нис-комаслени на пълномаслени;
  • хапвайте винаги на закуска малко ядки, плодове и кисело мляко, които да ви дадат не­обходимия старт за деня.

 

 

Как да отслабнем с масло от грейпфрут

 

 

 

CLA-КАПСУЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *