Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Издут корем: опасно ли е, защо се случва и как да се справим

Лекар обяснява как да се справим с издут корем, както и причините, поради които това състояние става факт

издут корем

Издут корем се случва най-често заради наличието на абдоминално затлъстяване. При него голяма част от излишните мазнини се натрупват около корема. Коремът може да се издуе дори без мастни натрупвания, дори при правилно хранене, здравословен начин на живот, редовни упражнения – с една дума, всички необходими условия за добра и стройна фигура. Каква е причината? Пояснения и съвети дава пластичният хирург и кандидат на медицинските науки д-р Владимир Зленко.

Д-р Владимир Зленко

Има две основни причини за заоблен, изпъкнал и издут корем: излишни мазнини и слаби мускули. Излишните мазнини могат да бъдат висцерални или подкожни. Висцералната мазнина се намира във вътрешните органи, тоест в коремната кухина, дълбоко зад мускулите. Подкожната мазнина се намира директно под кожата, между кожата и мускулите.

Хората, които спортуват и имат стройна фигура, също могат да имат издут корем

В този случай причината не е излишната мазнина, а „слабостта“ на мускулите. Важно е да се разбере, че „слабостта“ на мускулите не е свързана с това дали правите или не правите редовно коремни преси или други упражнения за мускулите в тази област. Говорим за появата на слабост на мускулите, например след раждане или коремна операция. Невъзможно е да се промени състоянието на тези мускули чрез тренировки или упражнения. Често след раждането се появява диастаза, т.е. мускулите се „разминават“ по бялата линия (минава по средата на корема и свързва мускулите). В допълнение, при диастаза може да настъпи удължаване на мускулните влакна. Резултатът е същият – при отпускане стомахът се закръгля.

Появата на изпъкнал корем може да бъде свързана с една от тези причини или с всички наведнъж.

Издут корем при мъж или жена

При мъжете изпъкналият корем често се свързва с наличието на висцерална мазнина. Това може да не повлияе на начина, по който изглежда тялото като цяло: с тънки крака, ръце и лице, но с видимо изпъкнал корем. При жените видимите издутини по корема се появяват по-рядко поради това, че има висцерални мазнини. Обикновено проблемът е подкожна мазнина или разтегнати мускули, тъй като те често се разтягат заради раждането.

Ако не може да го приберете

На първо място е необходимо да се определи точната причина за изпъкналия корем. За да направите това, може да се свържете с пластичен хирург. Причината за появата на корема, както и състоянието на кожата в коремната област, определя кой метод ще бъде ефективен за коригиране на фигурата.

Пластичната хирургия може да работи с подкожни мазнини

Отстранява се чрез липосукция или липоабдоминопластика, но последната техника се използва само в коремната област и при разтягане на кожата. Липосукцията е приложима, ако няма опъната, излишна кожа или мускулни проблеми. По правило това е характерно за нераждали жени или в случаите, когато мускулите не са били повредени след раждането.

Ако мускулите са „слаби“, лекарят може да препоръча абдоминопластика – операция за „зашиване“ и укрепване на коремните мускули.

Ако има няколко причини, тогава пластичният хирург предприема цялостен подход за решаване на проблема. Нито една от тези техники обаче няма да помогне за премахване на висцералната мазнина.

Редовните кардио тренировки помагат при висцералните мазнини, тоест тези, насочени към намаляване на телесното тегло, а не към изграждане на мускули. Вторият вариант е бариатрична хирургия. Прави се обаче при определени показания и има голям брой ограничения.

Какви са опасностите от натрупаните мазнини по корема?

Натрупването на висцерална мазнина не е никак безобидно.

От къде идва?

Развитието на висцералното затлъстяване се влияе особено от прекомерния прием на калории и липсата на физическа активност. Генетиката също играе роля, както и някои заболявания. Сред тях са:

• хипотиреоидизъм;
• инсулинова резистентност и захарен диабет;
• излишък на хормона кортизол, произведен от надбъбречните жлези;
• неизправности на хипоталамо-хипофизната система.

Причината могат да бъдат и психични разстройства, които причиняват полифагия, тоест прекомерна консумация на храна. Самата мастна тъкан може да бъде хормонално активна, което допълнително влияе върху развитието на затлъстяването.

Как да разбера, че има проблем?

Ако фигурата започне да се променя, ставайки подобна на „ябълка“, т.е. мазнините се натрупват главно на корема, ако линията на талията се размие и стомахът изпъкне силно напред, може да се подозира висцерално затлъстяване. Може да разберете, че се развива, като прибегнете до сухия език на числата – а именно, изчисляването на индекса „обем на талията/обем на бедрата“. При жените този показател не трябва да надвишава 0,85, а при мъжете 0,90 – в противен случай можем да говорим за развитие на висцерално затлъстяване.

Това съотношение се счита за най-елементарно. Необходимо е да измерите обиколката на талията в областта над пъпа. В този случай не трябва да прибирате стомаха – това ще повлияе на резултата. После измерете обиколката на бедрата – това трябва да стане в най-широката им част. След това остава само да разделите обиколката на талията в см на обиколката на ханша в см.

Както споменахме по-рано, клетките, които изграждат висцералната мазнина, са хормонално активни. Ако се развие затлъстяване, те растат, и когато се достигнат определени критични стойности, започват да се размножават бързо. Тези клетки сами произвеждат хормони, които регулират инсулиновата резистентност и са отговорни за развитието на затлъстяване и възпалителни процеси. Също така в мастната тъкан активно се произвеждат глюкокортикоиди и полови стероиди.

Всичко това прави излишните висцерални мазнини опасни за организма – развиват се метаболитни нарушения, сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркти и инсулти и хипертония. Повишава се рискът от развитие на злокачествени тумори на млечните жлези, дебелото черво и тазовите органи. Жените могат да получат нередовен менструален цикъл или да развият безплодие. Освен това висцералното затлъстяване може да бъде причина за сериозни чернодробни заболявания и увреждане на ставите.

Превантивни действия

Както в много подобни случаи, и при развитие на затлъстяването превенцията е от особено значение. Необходимо е да се опитате да свикнете със здравословното хранене от ранна възраст и да изключите храни с висок гликемичен индекс от диетата. Трябва внимателно да следвате режим на хранене и да избягвате нощното похапване.

Полезно е да бъдете физически активни. Например, изкачвайте стълби, предпочитайте ходенето пеша пред пътуването с транспорт. Можете да вземете за правило освен обичайната активност да добавяте всеки ден по 30-40 минути допълнително движение – разходки, физически упражнения, плуване, колоездене и т.н.

Освен това е важно редовно да посещавате лекар – това ще помогне да се идентифицират факторите, допринасящи за развитието на различни патологии, и да се предотврати заболяването на възможно най-ранните етапи, обобщава специалистът.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *