Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

„Пих, пуших и доживях до 100“: ще станем ли столетници ако живеем здравословно?

Нека да разберем дали има научни доказателства, че здравословният начин на живот може да ни направи столетници

столетници

Много столетници споделят, че най-сигурният начин да доживеем до дълбока старост е просто да се наслаждаваме на живота. Да сме благодарни и да правим това, което ни харесва и вдъхновява. На пръв поглед изглежда лесно. Но! Така ли е в действителност? Можем ли да станем столетници ако просто оставим живота да минава покрай нас, или е нужно да спазваме някаква рецепта, все пак…

Столетници по неволя

Изобретателят на бягащата пътека почина на 54, великият футболист Марадона на 60, а онзи, който измисли коняка Хенеси – на 98. Това е то – ще пием, ще лежим на дивана и никакво бягане… С такива заглавия и мемета в социалните мрежи се разпространява мнението, че здравословният начин на живот и физическата активност не са позволили на много знаменитости да доживеят до някаква по-сериозна възраст. Но, поради някаква причина бързото хранене, алкохолът и други лоши навици се свързватс имената на немалък брой столетници. Ако е така, струва ли си да губим време със здравословен начин на живот? Нека погледнем фактите и да ги съпоставим с онова, което казва науката.

Стара дама за милион

Да класифицираш несъмнено великия футболист Марадона като човек, водещ здравословен начин на живот – въпреки факта, че в края на живота си страдаше от наркотична зависимост – е показател за необективност.

Но, ако решим да разберем що за типаж е най-известния столетник на Земята, тогава ще видим 122-годишната Жана Калман. Тя отказа цигарите на 117 години. Но означава ли това, че човек, който пуши и пие алкохол всеки ден, също ще живее дълъг и активен живот?

Жана Калман е пример с шанс да се случи един на милион. Според изследванията, генетиката или индивидуалните характеристики до голяма степен наистина определят здравословното състояние. Те оказват влияние на продължителността на живота, както и устойчивостта на организма към такива значими рискови фактори за ранно стареене и преждевременна смърт като ниска физическа активност, преяждане или лоши навици – тютюнопушене и пиене на алкохол.

Проучване на столетници на възраст деветдесет години и стотина столетници на възраст 105-109 години, както и на суперстолетници на възраст 110+ показа, че всъщност тези супер-стари хора имат малко общо помежду си като ниво на образование и доходи. Те нямат подобни професии нито навици. Приликите отразяват начина им на живот: много от тях не пушат (!), не страдат от затлъстяване, активни са дори в напреднала възраст и се справят добре със стреса. Освен това, повечето от тях са жени.

Отговорът на въпроса дали здравословният начин на живот помага е: поради здравословните навици, тези възрастни хора са по-малко склонни да развият свързани с възрастта хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, рак и диабет, отколкото техните връстници на същата възраст.

Що се отнася до постулата, че някой е „предопределен да бъде дълголетник“, учените смятат, че приносът на генетиката за продължителността на живота е към 20-25%.

Бягай, човече, бягай!

 

Да кажем, че сте жена, вашето семейство се състои от дълголетници, които са преминали бариерата от 90 или дори 100 години. Можете ли да разчитате на 25 процента от генетиката? В съвременния свят учените намират все повече доказателства, че качеството на живот, удовлетворението от съдбата или просто субективното усещане за щастие, както и продължителността на живота до голяма степен зависят от факторите на околната среда, биологичния и психологически стрес и методите за адаптация към тях. Освен това са пряко свързани с физическата активност и качеството на храненето.

Ние сме в състояние да контролираме рисковите фактори, свързани с начина на живот

Изследванията показват, че изборът на диети с ниско съдържание на въглехидрати или диети, богати на зеленчуци, плодове, ядки, зърнени храни, риба и ненаситени мазнини, съдържащи антиоксиданти, калий и омега-3, значително намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. Освен това, предпазват мозъка от стареене и намаляват риска от скъсяване на теломерите в хромозомите, които са отговорни за процеса на стареене и допринасят за по-здравословен начин на живот като цяло.

В много систематични научни прегледи е показано, че физическата активност намалява основните рискови фактори за ранна смърт. Такива са хипертония, диабет тип 2, дислипидемия или дисбаланс на мазнини в кръвта, коронарна болест на сърцето, инсулт и рак. Смъртността от всякаква причина е значително намалена с около 30–35% при физически активните хора в сравнение с неактивните. Така че здравословният начин на живот съвсем не е безполезен. Даже напротив!

Източник: ayzdorov.ru

Генотрон
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *