Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви заболявания и лекарства могат да причинят сънливост през деня?

Появилата се сънливост през деня понякога може лесно да се обясни ако човек е с нарушен режим – ляга късно и става късно

сънливост през деня

Може да се случи и обратното – при сънливост през деня всичко се измества твърде рано. Също така, отбелязва д, има цял списък от патологии, които могат да доведат до желание човек да проспи светлите часове на денонощието.

Една от основните причини е депресията. „Ако вземем за пример батерията, тя моментално се разрежда и на студ, и на жега. Екстремните температури оказват влияние. Екстремните емоционални състояния също причиняват повреда на нашата „батерията“. Усещането е нещо от рода на: бих искал да не виждам и да не чувам всичко това. Прекомерната сънливост е симптом номер едно при депресия. Или не спим, или спим много, или не ядем, или ядем повече отколкото трябва – всичко това са крайности. Ако постоянно искате да спите, това означава, че нещо не ви устройва в този живот, мозъкът ви просто се изключва“, отбелязва лекарят.

Д-р Александър Мясников

Също така причината за сънливост през деня може да бъде нощна сънна апнея, поради която човек постоянно хърка, задушава се, няма кислород. Вместо това има няколко десетки или дори стотици епизоди на краткотрайно спиране на дишането. На този фон не само сънливост през деня може да се развие, но и други патологии.

Също така, казва д-р Мясников, сънливостта през деня може да бъде следствие от заболявания като аденом на простатата или пролапс на матката, поради което мъжете и жените често се събуждат през нощта, за да отидат до тоалетната. Списъкът с причини включва също хипертония и затлъстяване.

Проблемите с щитовидната жлеза и синдромът на неспокойните крака са още два фактора за липса на сън и желание за спане през деня.

Какво да направите при честа и дълга сънливост през деня?

Причините обикновено са по-малко тревожни от това какво да се прави по въпроса. „Опитайте се да нормализирате съня, определете какво ви притеснява. Ако често ставате до тоалетна, не пийте много течности вечер. Борете се с депресията и стреса. Опитайте се и намерете възможност да подремвате за 10-15 минути през деня. Достатъчно е просто да седнете на стол и да затворите очи, да се отпуснете и да се унесете. По този начин не след дълго ще потънете в повърхностен сън – това вече е достатъчно, за да презаредите батерията“, съветва лекарят.

Трябва също така да проверите и какви лекарствата пиете. Болковите разстройства и главоболието понякога се лекуват с определено лекарство, чийто страничен ефект е сънливост. Антихистамините също имат подобен ефект, дори и да са ново поколение. Лекарствата за хипертония успиват по-често, отколкото хората, които ги приемат могат да предположат.

Дрямката причинява ли инсулт?

Много хора се страхуват да спят през деня, защото са чували, че такава почивка може да доведе до инсулт. Трябва да се фокусираме върху себе си, отбеляза д-р Мясников. „Пушенето причинява инсулт, високото кръвно налягане също може да е причина за мозъчен удар, мазните храни и те. Дневният сън не може да се сложи току така в този леко зловещ списък. Ако сте сравнително здрави и се случва да спите през деня – чудесно. Вярвайте само на себе си. Ако спите през деня и се чувствате добре, значи продължавате да спите през деня. Правете това, което ви е удобно, вслушайте се в себе си и в знаците, които тялото ви изпраща“, съветва д-р Мясников.

Трябва ли да спите достатъчно през уикендите, за да избегнете дневната сънливост през делничните дни?

Не, не е нужно да го правите. „Ако спите през уикенда, вие нарушавате ритъма, който сте изградили много трудно. Например, спали сте до 10 сутринта през уикенда, това е, няма да си легнете в 8, връщате се в леглото в полунощ и всичко се разпада“, отбелязва Александър Мясников.

Много е важно да се изгради дневен режим, както и режим на хранене, който да се спазва. Хранете се по едно и също време, в един и същи час. Лягайте да спите в час, който ви е удобен и се старайте да се събуждате сравнително рано сутрин. Може да има изключения, но те не бива да се превръщат в норма, е мнението на специалиста.

Източник: drmyasnikov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *