Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасен симптом: За какво алармира постоянната умора при деца и юноши

Д-р Томова, хематолог: Тежката умора при децата може да е симптом на желязодефицитна анемия

умора

Детето не е почивало активно през ваканцията и не е готово за училище, не може да мисли за часовете, оплаква се от сънливост и умора – причината може да се крие в неочевиден здравословен проблем – желязодефицитна анемия. Как да подкрепите сина и дъщерята в навечерието на новата учебна година и да не се пренебрегва анемията при бебетата, обяснява д-р Евгения Томова, хематолог.

ОТ УМОРА ДО СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ И ЗАДУХ: ЗАЩО АНЕМИЯТА Е ТОЛКОВА ОПАСНА ЗА ДЕЦАТА?

Желязодефицитната анемия води до кислороден глад на тъканите и до хипоксия. От лошото снабдяване на сърцето и мозъка с кислород умората е толкова огромна, че почивните дни не помагат за възстановяване. След почивката отново има нужда от почивка, а по време на уроците става трудно на детето да се концентрира и да реши дори и най-лесната задача.

Д-р Евгения Томова

Най-често това заболяване се среща при деца в две групи:

– от шест месеца до две години;
– след 12 години, в юношеска възраст.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ЖЕЛЕЗОДЕФИЦИТНАТА АНЕМИЯ ПРИ ДЕЦАТА?

– Ако родителите започнат късно с дохранването и не са въвели храни с достатъчно количество желязо, това може да доведе до железен дефицит. При подрастващите храната често е различни по вид бързи закуски. Пълноценното хранене е частично или напълно изключено, което също се отразява неблагоприятно на здравето и често води до патология, казва д-р Евгения Томова.

Друга причина може да се крие в нарушеното усвояване на желязото от храната. Това се случва на нивата на стомашната лигавица и дванадесетопръстника.

– И накрая, проблемът може да е и заради загубата на кръв. При малките деца това е скрита кръвозагуба в стомашно-чревния тракт, например поради непоносимост към протеина на кравето мляко. Уврежда се чревната мембрана и се получава хронична кръвозагуба, казва лекарката. – При подрастващите момичетата кръвозагубата е свързана, освен с всичко друго, и с менструалния цикъл.

Вашето дете може да се нуждае от помощ, ако:

– има бледа кожа;
– ако е изключително слабо и не наддава;
– бързо се изморява.

ВАЖНО!

В ранна възраст детето свиква с това състояние, бързо се адаптира към дефицита на желязо, активно е и се чувства добре. Затова основната характеристика тук е бледността на кожата.

Юношите, в допълнение към бледността, просто показват намаляване на работоспособността, влошаване на концентрацията и вниманието, които са възможни причини за лошо представяне в училище.

Освен това, заболяването се проявява с чупливи нокти, сини склери на очите, косопад, суха кожа.

При дълбок дефицит на желязо се засягат лигавиците, появяват се нарушения на имунната система: детето започва да боледува по-често.

В допълнение към лечението с железни препарати, което се предписва от лекар, си струва да се обърне внимание на профилактиката на желязодефицитната анемия.

КАК ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИМ ЖЕЛЕЗОДЕФИЦИТНАТА АНЕМИЯ ПРИ ДЕЦАТА?

– Профилактиката трябва да започне по време на бременността, тъй като това е важен период от развитието на детето.

– За бебетата профилактиката е навременното въвеждане на допълващи храни.

След като бебето навърши пет месеца продуктите трябва да се въвеждат постепенно под наблюдението на педиатър.

„Новата“ храна трябва да включва качествено месо, каша от елда, ябълки. Плюс това менюто трябва да бъде разнообразно, съдържащо различни микроелементи.

– За тийнейджърите е важно да се обърне внимание на тялото при интензивни спортове. Подрастващите се нуждаят се от по-чести лабораторни кръвни изследвания. За здравето на децата е важно да се прави пълна кръвна картина на всеки шест месеца. За онези, които активно спортуват, е препоръчително това да се извършва веднъж на три месеца.

От храните за поддържане на необходимото количество желязо в организма са подходящи следните:

– месо (заешко, телешко, телешко);
– зелени ябълки;
– морска храна;
– каша от овес, елда и просо;
– карфиол.

Диагностика и лечение

За да се диагностицира дефицит на желязо трябва да се направи оценка на вашето дете от неговия педиатър. Оценката включва преглед на подробна история, хранителен прием, физически преглед и накрая лабораторен тест, който включва освен пълна кръвна картина, ниво на хемоглобина, статус на желязо и телесните запаси, които включват специални тестове.

Въпреки че най-честата причина за недостиг на желязо е неадекватният хранителен прием, тези тестове са необходими, за да се установи точно причината за дефицита.

Лечението на дефицит на желязо обикновено включва хранителни добавки с желязо и лекарства, отпускани с рецепта. Възстановяването понякога отнема повече от три месеца.

В същото време лекарят вероятно ще оцени и лекува всяко основно състояние, което може да доведе до малабсорбция на желязо или загуба на кръв.

Макар и по-рядко, в случай, когато нивата на хемоглобина на детето станат твърде ниски, може да се наложи кръвопреливане или терапия с инжектиране на желязо или интравенозна терапия с желязо. Това са лечения, които се провеждат в болница.

Като цяло семействата, които се занимават с недостиг на желязо, могат да се възползват от помощта на педиатър-диетолог, за да подобрят хранителния прием на храни, съдържащи желязо. Витамин С също може да помогне за подобряване усвояването на желязото. Тази добавка може да бъде ценна в комбинация с храни, богати на желязо.

 

Корейски женшен (Korean Panax Ginseng) – подобрява умствената дейност, повишава имунитета, зарежда с енергия

 

Източник: health.clevelandclinic.org, ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *