БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

АНЕМИЯ: Как да разберем кога тялото ви не е достатъчно от желязо

В тази статия ще намерите отговори на въпросите: Каква е опасността от дефицит на желязо?

желязо
Как да разберем предварително, че на тялото му липсва желязо? И най-важното – как да го набавим?

Желязото е важен микроелемент в човешкото тяло, който участва в процеса на дишане. То е част от ензимите и присъства в тях под формата на сложен комплекс, като например в хемоглобина. Хемоглобинът съдържа приблизително 68% от цялото желязо в тялото, а протеини като феритин (депо на желязо), миоглобин (кислородо-свързващ мускулен протеин) и трансферин (транспорт на желязо) представляват 27%, 4% и 0,1% от всички резерви на желязо в човешкото тяло. Човешкото тяло съдържа около 3-4 грама желязо (0,02%), докато 3,5 грама се намира в кръвта. За образуването на протеини, съдържащи желязо, този микроелемент се приема от храната.

Дневната нужда е както следва:

– деца – 4-18 mg;
– възрастни мъже – 10 mg;
– възрастни жени – 18 mg;
– бременни жени през втората половина на бременността – 33 mg.

В същото време само 2-2,5 mg желязо могат да се абсорбират от храната в стомашно-чревния тракт на ден. Дефицитът на желязо води до развитие на желязодефицитна анемия.

Как да разпознаем дефицит на желязо?

Проявите на дефицит са следните:

1. Промени в кожата и нейните придатъци (коса, нокти). При дефицит на желязо са характерни сухота, лющене и напукване на кожата. Ноктите стават по-тънки, по тях се появяват напречни ивици, стават вдлъбнати във формата на лъжица. Косата няма блясък, посивява рано, става чуплива и пада.

2. Промени в лигавиците. Появява се глосит – възпаление на езика и се наблюдава атрофия на вкусовите му рецептори. Липсата на желязо води до пукнатини в ъглите на устата, стоматит, предизвиква повишена склонност към пародонтоза и кариес. Може да причини развитие на атрофичен гастрит, атрофия на лигавицата на хранопровода, дисфагия (нарушено преглъщане на храна), атрофия на носната лигавица.

3. Промяна (объркване) на вкуса. Хората, страдащи от сериозен недостиг на желязо, имат непреодолимо желание да ядат тебешир, въглища, глина, пясък, лед, нишесте, сурово тесто, кайма, зърнени храни. Тези хора също така имат пристрастяване към необичайни миризми: бензин, керосин, мазут, ацетон, лакове, нафталин, миризма на влажна земя, каучук.

4. „Синя склера“ също е характерен симптом на дефицит на желязо. Склерата (най-външната протеинова плътна мембрана на окото) придобива син оттенък, тъй като недостигът на желязо води до дистрофия на роговицата (предната прозрачна изпъкнала част на очната ябълка), а хороидалните плексуси на окото, които обикновено са невидими, започват да се показват.

5. Мускулна хипотония – понижен мускулен тонус. И това се отнася за всички мускули. В тази връзка може да има нарушение на уринирането до императивно (командно) желание, невъзможност за задържане на урина при смях, кашлица, кихане, напикаване в леглото. При недостиг на желязо се появяват мускулни болки.

6. При децата дефицитът на желязо води до забавяне на умственото и двигателното развитие.

7. Също така ниските нива на желязото причиняват смущения в имунната система: защитните сили на организма са отслабени.

До какво води липсата на желязо?

Атрофичните промени в лигавиците, поради дефицит на желязо, водят до нарушаване на тяхната бариерна функция. Това допринася за проникването на инфекции и развитието на голямо разнообразие от заболявания. Ситуацията се влошава и от намаления имунитет. Следователно, при дефицит на желязо, човек много често страда от ринит, синузит, гастрит, езофагит и др.

Мускулните нарушения, възникващи от железен дефицит, водят до миокардни дистрофии и ниско кръвно налягане. Има тенденция към тахикардия и задух.

При липса на желязо може да се появи функционална чернодробна недостатъчност , която се проявява с намаляване на количеството албумин, протромбин и глюкоза в кръвта.

При бременни жени това води до плацентарна недостатъчност. Ниското стойности на желязото причинява дистрофия на миометриума и плацентата, а това от своя страна води до намаляване на количеството хормони, които се произвеждат (прогестерон, естрадиол, плацентарен лактоген).

Как се лекува дефицитът на желязо?

Това състояние е тясно свързано с възникването на анемия (нисък хемоглобин и/или червени кръвни клетки). Веднага трябва да се отбележи, че тежките анемии се лекуват само в стационарни условия (болници), тъй като това не може да се направи у дома.

Нормалните стойности на хемоглобина за мъжете са 130-160 g / l, а за жените 120-140 g / l.

Световната здравна организация (СЗО) идентифицира следните степени на анемия:

– лека (количеството хемоглобин е 110-95 g / l);
– умерена (94-80 g / l);
– изразена (79-65g / l);
– тежка (по-малко от 65 g / l).

Националният институт по рака дава малко по-различни данни:

I степен (хемоглобин при жени 120-100 g / l, при мъже – 130-100 g / l);
II степен (99-80 g / l);
III степен (79-65 g / l);
IV степен (по-малко от 65 g / l).

При лека до умерена анемия трябва да разберете причините за нейното възникване. За да направите това, ще е добре да се свържете с хематолог.

Ако според резултатите от всички изследвания се установи ясно, че причината за недостиг на желязо е недостатъчният му прием с храна, тогава след лечението, проведено от лекар (като правило се предписват лекарства, съдържащи желязо) ще трябва да се предотврати повтарящ се дефицит. Затова е важно да консумирате храни, богати на желязо.

Най-богати са черният дроб, червеното месо, домашните птици, заешкото месо. В по-малка степен се съдържа в яйцата, бобовите растения, тиквените и сусамовите семки и пълнозърнестите храни. Зеленолистните – мащерка, магданоз и спанак – също съдържат желязо. Освен това желязо се съдържа в охлювите, някои ядливи видове стриди, миди, цели овесени ядки (зърнени храни, получени от непреработен овес), елда, боб. Има го и в скумрията и сьомгата.

Богати на желязо плодове: ябълки, круши, сливи, грозде, нар, кайсии, праскови. Цвеклото и орехите също съдържат желязо.

Витамин С или протеин, консумиран с храната (месо и риба), подобрява усвояването на желязото.

Яйцата, калция, кофеина и черния чай пречат на усвояването на желязо.

Рецепти от народната медицина за подобряване състава на кръвта

За да се подобри съставът на кръвта, е необходимо да се ядат по-често тиквички, целина, кайсии, плодове от офика, шипки.

При анемия има алтернативни методи за лечение. На първо място, всяка сутрин на празен стомах, трябва да ядете 100 г. настъргани моркови със заквасена сметана или растително масло.

Ако губите сила, приемайте по 1 супена лъжица преди хранене. сварен и пресован чесън, подсладен с малко мед.

Полезно е да се пие запарка от кимион: 2 чаени лъжички на голяма чаша вряла вода (дневна доза).

Запарка от плодове на офика: залейте 2 чаени лъжички плодове с 2 чаши вряла вода, оставете за 1 час, добавете захар или мед на вкус. Пийте 3-4 пъти на ден.

Риганът ще помогне за подобряване на кръвта: 1 супена лъжица риган (за предпочитане да е свеж и предварително наситнен, но може и сух – половин лъжица се слага) залейте с чаша и половина вряла вода. Разделете получения чай наполовина и изпийте това количество на 3-4 приема за целия ден.

Източник: takprosto.cc

ПРОФЕР
ПРОФЕР – при недостиг на желязо

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *