Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сладка варена царевица: ползи и вреди за здравето

Малко калории и много ползи – така с две думи може да се опише сладката варена царевица

варена царевица

Как може да помогнем на здравето с варена царевица? Лесно е, като се консумира в умерени количества и без излишни подправки.

Царевицата получава своя яркожълт цвят благодарение на каротеноидите – естествени антиоксиданти. Наред с атрактивния си външен вид в равно подредените зрънца има и много витамини, минерали и микроелементи, които спомагат за поддържането на необходимите нива в организма.

Царевицата се прибира в края на юли-началото на август. По това време кочаните са сочни и пълни с полезни вещества. Освен тях обаче царевицата съдържа глутен, нишесте и голямо количество захар. И така, кое е повече: плюсовете или минусите от консумацията на варена царевица?

Малко история

Царевицата започва да се отглежда в Мексико и Гватемала, където и до днес се култивира в голям мащаб. От Централна Америка постепенно се разпространява из целия континент, за да стигне и до Европа. У нас жълтите кочани се появяват около 17-18-и век и в началото не са били „водеща“ зърнена култура: пшеницата и ръжта традиционно са на първите позиции.

Някога на царевицата са се приписвали много полезни свойства и дори се е използвала за лечение на болести. От полза били не само зрънцата, но и маслото от царевица: неговият богат на антиоксиданти състав се е предпочитал за лечение на възпаления с различен произход и предотвратяване на вирусни заболявания.

Д-р Аяру Кулакова

От древни времена царевицата е известна със своите лечебни свойства. Например, зрънцата на царевицата имат добър холеретичен и антиоксидантен ефект. Смята се, че водните настойки на царевичната свила могат да разбият дори камъни в бъбреците, казва гастроентероложката Аяру Кулакова.

Царевицата съдържа частици истинско злато: в миналото зърнената култура е била включена в диети за лечение на туберкулоза и лупус.

Сладка царевица: състав и съдържание на калории

Витамини от група В, витамин А и Е, както и витамин С са част от царевицата и са полезни за човешкото тяло. Те поддържат нервната система, имат положителен ефект върху зрението и състоянието на кожата. И, разбира се, помагат на тялото да бъде в добра форма.

Освен витамини царевицата съдържа и цял набор от микроелементи и минерали. В 100 грама царевица има повече от 15% желязо от дневната нужда. Тази зърнена култура също така е богата и на фосфор: съдържа цели 301 милиграма – това е една трета от дневната норма. В допълнение към тези вещества в царевицата има и калий, силиций, молибден и селен.

Фибрите в растението имат положителен ефект върху състоянието на червата и се включват в диети, подходящи за хора с храносмилателни проблеми. Високият процент захар, обаче носи и високо въглехидратно натоварване. Същото може да се каже и за нишестето в царевицата.

• Калории на 100 гр – 86 kcal.
• Белтъчини – 10,3 гр.
• Мазнини – 4,9 гр.
• Въглехидрати – 60 гр.

Общи ползи за здравето от варената сладка царевица

Противовъзпалителните и диуретични свойства на царевицата позволяват включването ѝ в диетата на хора с бъбречни проблеми. Варената сладка царевица спомага за ускоряване на метаболизма, укрепва кръвоносните съдове и дори възстановява мускулните влакна поради високото съдържание на протеини.

„Царевицата е източник на диетични фибри, които са от съществено значение за нашето храносмилане и чревно здраве“, добавя гастроентероложката Аяру Кулакова . – Само една чаша царевични зърна съдържа почти една пета от дневната нужда от диетични фибри. А за нормализиране на метаболизма в царевицата има незаменими аминокиселини и ненаситени мастни киселини.

Царевичните зърна намаляват вискозитета и плътността на жлъчката, намаляват нивото на билирубина в кръвта и имат хетеропротективни свойства. Редовната консумация на царевично масло, богато на витамин Е, може да съдейства за разтваряне на камъни в жлъчката и намаляване нивата на холестерола в кръвта.

Ензимите, съдържащи се в царевичните зърна, предотвратяват риска от развитие на ракови клетки в дебелото черво. Това растение също така участва активно в нормализиране производството на полови хормони.

Полза от царевицата за здравето на жените

Царевичното масло съдържа не само голямо количество витамин Е, но и витамин А. Тази комбинация е чудесна за профилактика на заболявания на репродуктивната система. В допълнение, витамините имат положителен ефект върху кожата, косата и ноктите.

Съдържанието на селен в състава на зърната на растението намалява риска от развитие на злокачествени тумори, а холинът помага на клетките на тялото да се обновяват по-активно.

По време на бременност жените ще се възползват от варената царевица за подобряване на храносмилането и намаляване на подуването. Освен това царевицата съдържа и фолиева киселина – незаменима субстанция за нормалното развитие на плода.

Ползите от царевицата за мъжете

Царевицата е богата на мастни киселини. Те помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта: това е плюс за мъжете, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система.

Фибрите могат да се използват за подобряване на уринарната функция и свиване на простатната жлеза. Царевицата ще бъде отлично допълнение към диетата на спортистите: както мъже, така и жени. Тя ще помогне на мускулите да се възстановят по-бързо след тренировка и ще насити тялото с необходимото количество протеин.

Колко полезна е сладката царевица за децата?

За малките деца царевицата е не само деликатес, но и склад за полезни вещества.

Витамините А и Е спомагат за правилното развитие на зрителната система, имат положителен ефект върху кожата. Калцият е помощник за формирането на скелета, желязото активно транспортира кислород в растящото тяло. Единственият минус е високото съдържание на захар в състава. Най-много захар има в консервираната царевица.

Можете да въведете царевица в диетата на дете от 3-годишна възраст. До тази възраст е по-добре да давате на бебето царевична каша или палачинки от царевично брашно.

Вреди от консумацията на варена царевица

Струва си да откажат консумацията на царевица хора с индивидуална непоносимост към продукта, с излишък на витамин К в организма, както и такива, които страдат от тромбоза или разширени вени.

Трябва да внимават и пациенти с пептична язва или заболявания на стомашно-чревния тракт. Когато се яде в големи количества, може да причини метеоризъм.

– Царевицата може да се използва в различни диети. Поради високия гликемичен индекс, пациентите с инсулинова резистентност и диабет се съветват да не злоупотребяват с този продукт. Не трябва да я ядат и хора, които имат лошо кръвосъсирване, тромбофлебит, склонност към тромбоза, обостряне на стомашна язва, алергична реакция и индивидуална непоносимост, обяснява д-р Аяру Кулакова.

Използване на царевицата в медицината

Царевичната свила се използва за лечение на уролитиаза, бъбречни заболявания и нефрит. Има противотуморни свойства и ускорява съсирването на кръвта – витамин К играе основна роля в този процес.

Съдържащите се в зрънцата мед, магнезий и калций в дългосрочен план допринасят за предотвратяване на атеросклерозата, както и понижават нивата на холестерола.

Царевицата може да бъде допълнение към диетата при нервни разстройства, тъй като съдържа витамини от група В. Благодарение на антиоксидантните свойства на зърната, помага в борбата с токсичния хепатит, а високото съдържание на витамин Е ускорява изтичането на жлъчката от тялото.

Как да изберете и съхранявате царевица

Цветът на зърната на царевицата може да бъде бледожълт или ярък, наситен. Когато купувате, трябва да обърнете внимание на наличието на люспи. Ако няма, тогава може да забележите черни петна по кочана. Това предполага, че се отглежда с помощта на химически торове. По-добре е да купувате царевица, обвита с листа и след това да я почиствате преди готвене.

Зърната не трябва да са назъбени. Друг нюанс е да изберете онези кочани, в които няма липсващи зърна. Ако са малко, растението може да бъде засегнато от гъбички или вредители.

Може да съхранявате царевицата на кочани на стайна температура до месец и половина. По-добре е да не я почиствате от листата. Лесно е да замразите царевични зърна в специални торбички и след това да ги използвате за приготвяне на различни ястия.

Популярни въпроси и отговори за консумацията на варена царевица

Под каква форма е по-добре да се яде царевица: варена, печена, задушена или консервирана?

Най-ценните вещества са в суровите царевични зърна: по време на топлинна обработка значителна част от тях се унищожават. Но суровият продукт има доста агресивен ефект върху храносмилателната система. Когато се използва, заболяванията на стомаха и червата могат да се влошат и е възможно да се появи дискомфорт в стомаха. Ето защо е важно как правилно да подготвите продукта за консумация.

Варената царевица е вкусна, но при приготвянето й се губят почти 30% от полезните вещества и витамини. Основните ценни елементи все още са запазени, така че царевицата не може да навреди. Напротив, тя ще насити тялото и ще го обогати с ценни елементи, важни за човешкия живот.

При консервиране в царевицата се запазват само 30% от хранителните вещества от първоначалното количество.

Твърдението, че по време на консервирането продуктът се подлага на специална обработка, поради което се унищожават всички полезни качества и свойства, не е вярно. Това не се случва с царевицата и количеството полезни минерали, микроелементи и витамини остава почти на същото ниво, а концентрацията на натрий, въпреки всичко, се увеличава. Натрият в нашето тяло участва в процесите на водния и киселинно-алкален баланс. Той също така създава условия за оптимално функциониране на сърцето, мускулите и хемопоетичната система. Единственият минус на консервираната царевица е високото съдържание на захар в състава.

Може ли да се яде царевица през цялата година или само по време на сезона?

Царевицата в наше време не е сезонен продукт. Благодарение на различните методи на обработка може да се яде през цялата година. Но е важно да наблюдавате условията на съхранение и да обърнете внимание на външния вид, когато я купувате.

Колко грама царевица може да се яде на ден?

Дневната норма е 200 грама.

Възрастните могат да ядат около 150-200 грама сварени царевични зърна или 2 малки кочана на ден. При децата нормата се намалява 2-3 пъти – това е 1 кочан. Нормата може да се увеличи, ако царевицата се консумира рядко. Ако присъства редовно в диетата, струва си да я ядете в малки количества.

Важно е царевицата да се консумира умерено, в противен случай съществува риск от усещане за тежест в стомаха, подуване на корема и появата на газове. Кърмещите жени трябва да имат предвид тези свойства на царевицата. Продуктът може да предизвика храносмилателни проблеми и при децата. Не я използвайте по време на периоди на обостряне на пептична язва. Царевицата съдържа вещества, които повишават кръвосъсирването. Ето защо хората, склонни към тромбоза, се съветват напълно да се откажат от сладката царевица.

Източник: ayzdorov.ru

Глобал Хелт Анти-пигмент
Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *