Гастроентеролог: Спазвайте тези 2 правила, за да се предпазите от рак на дебелото черво

За превенция на рак на дебелото черво е нужно да си набавяте много фибри, да не пиете много алкохол и да избягвате определени медикаменти

рак на дебелото черво

С всички фактори, които могат да повлияят на здравето на червата, може да бъде трудно да се определи както точно причинява стомашни проблеми и потенциално засяга здравето в дългосрочен план.

Гастроентероложката д-р Нийхарика Калакота от “Houston Methodist” сподели 2 много прости правила, които следва, за да запази стомаха и червата си здрави.

Като експерт по здравето на храносмилателната система, Калакота препоръчва на хората над 50 редовен скрининг за рак на дебелото черво. Също така докторката съветва да се избягват „прочиствания” на дебелото черво със съмнителни методи и рецепти.

Калакота напомня още, че е хубаво да се избягват нестероидните противовъзпалителни болкоуспокояващи без рецепта, като ибупрофен. Този вид лекарства могат да причинят язви, кървене или дупки в стомаха и червата, ако се приемат дълго време, особено в комбинация с алкохолни напитки.

Гастроентеролозите също така специализират и във функцията и заболяванията на черния дроб, така че съветите на Калакота обхващат и тази сфера.

д-р Нийхарика Калакота от “Houston Methodist”
д-р Нийхарика Калакота, гастроентеролог от “Houston Methodist”

 

Първи съвет – ограничете алкохола до 4-5 питиета на седмица

 

Докторката казва, че жените не трябва да пият повече от четири алкохолни напитки на седмица, а мъжете не повече от пет. Прекомерното пиене може да причини увреди на черния дроб с течение на времето. Връзката между консумацията на алкохол и чернодробните заболявания е добре документирана и позната на всички.

Националният институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм в САЩ определя тежкото пиене като консумация на повече от седем напитки седмично за жените и повече от четиринадесет за мъжете.

Почти всички, които пият повече от тези количества, развиват излишно омазняване на черния дроб, което е най-ранния стадий на чрнодробно заболяване, свързано с алкохола. Около 10%-20% от редовно пиещите алкохол развиват цироза.

Избягването на алкохолни напитки е ключово за общото здраве на стомаха и червата.

 

Втори съвет – яжте храни, богати на фибри

 

Д-р Калакота е твърдо против кето диетите или месоядните диети. Тя смята, че и в двете липса съдържанието на фибри, необходимо за поддържане на здравето на червата.

„Имате нужда от диета с високо съдържание на фибри, за да предотвратите заболявания като рак на дебелото черво и сърдечни заболявания”, казва тя.

Кетогенната диета, нарична накратко „КЕТО”, е изключително вредна според диетелозите. Това е така, защото планът на хранене ограничава основни хранителни вещества в полза на различни мазнини. Хората, които следват тази диета изключват почти напълно въглехидратите, което също ги кара да елиминират ключови източници на фибри като плодове, пълнозърнести храни и бобови растения.

По същия начин и месоядната диета, позната още като „карнивор диета”, която придоби популярност в последно време, е вредна. Тя е изключително бедна на въглехидрати, растителни хранителни вещества, фибри и полифеноли. Някои карнивор диети включват яденето на месо и други животински продукти, докато други се придържат към яденето само на месо, сол и вода.

Така или иначе изключването на растителните храни е 100% вредно за червата. Разнообразното хранене в от ключово значение за запазването на здрав микробиом в стомаха и червата.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *