Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Следобедният сън полезен ли е или вреден?

Учените все още не могат да решат дали дневният сън е полезен или не

Ако наскоро те се страхуваха, че спането през деня ще докара на онези, които го практикуват деменция, сега друга група изследователи реабилитираха следобедния сън. Според тях рискът от Алцхаймер намалява. И като цяло учените решиха, че подремването през деня за кратко не вреди на ничие здраве.

Професор Роман Бузунов

„Има изследвания, които показват, че през нощта по време на сън мозъкът се изчиства от разпадни продукти. Натрупването на такива продукти може потенциално да причини деменция и болест на Алцхаймер. Логично е да се предположи, че същите процеси протичат по време и на дневния сън “, обяснява сомнологът и доктор на медицинските науки, професор Роман Бузунов.

Що се отнася до общите ползи от дневния сън, тук всичко е индивидуално

„Ако дневният сън е освежаващ, ако се събуждате достатъчно бодри, а не с натежала глава, ако ви помага да работите активно следобед, но в същото време не ви пречи да заспите вечер, тогава е съвсем нормално да спите през деня”, казва той.

Сиестата е полезна: как да спим следобед?

„Дневният сън от 15-20 минути се счита за оптимален, но дори 5 минути дрямка със затворени очи могат да освежат човек“, продължава сомнологът. – Във всеки случай е нежелателно да спите през деня повече от 40-45 минути, за да не се стигне до дълбокия стадий на съня. В противен случай вместо свежест ще получите чувство на слабост, ще се появи желание да лежите неподвижно, за да се възстановите и няма да можете бързо да се върнете към работния ритъм.“

Лекарят предупреждава, че преспиването през деня може да влоши нощния сън

Това често се случва с пенсионерите: ядох – подремнах, гледах телевизия – пак заспах. Така човек може да преспи 2-3 часа през деня. И след това се оплаква от безсъние през нощта. „Както се казва, всяко лекарство може да се превърне в отрова чрез прекомерно дозиране“, подчертава лекарят.

Друг важен въпрос: кога мога да подремвам през деня?

Тук е важно да изберете част от деня, така че след като се събудите, да имате време да се уморите отново до момента на нощния сън.

„Ако човек си ляга в 22-23 часа, тогава през деня е препоръчително да подремне за около 10-15 минути не по-късно от 4 часа следобед, за да не прекъсва нощния сън“, уточнява професорът.

Опитайте се да планирате кога ще подремнете през деня и не чакайте, докато ви се доспи. Това ще ви попречи да спите твърде късно през деня. Поддържайте мястото си за дрямка тъмно, хладно и свободно от разсейващи фактори. Няма нищо лошо в стандартното подремване на дивана, ако това е най-удобно за вас. Не забравяйте да си отделите 10 минути, преди да се заемете с умствено или физически натоварващи задачи. Краткото разсънване не е навредило никому.

Плюсове и минуси на дрямката през деня

Някои проучвания са установили, че възрастните, които дремят дълго през деня, може да имат заболявания като диабет, сърдечни болести и депресия. Желанието за спане през деня може да е знак, че не получават достатъчно сън през нощта, което е свързано с по-висок риск от развитие на тези хронични заболявания. Сънливостта през деня също може да предупреждава, че нощният сън е с ниско качество или е с някакво нарушение.

В някои случаи дрямката създава порочен кръг. Спите през деня, за да компенсирате загубения сън през нощта, но след това ви е по-трудно да заспите, защото сте спали през деня.

Ограничаването на дремването е една от стратегиите за подобряване на цялостния нощен сън.

Източник: www.health.harvard.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *