БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Изучаването на чужд език забавя развитието на Алцхаймер с 5 години

Отлагането на болестта на Алцхаймер може да бъде трудна задача, но за мнозина се оказва възможно. Чрез изучаване на чужд език, например

 

По-големият когнитивен резерв, при хората, които владеят повече от два езика означава, че мозъците им са по-устойчиви на увреждането, настъпващо при болестта на Алцхаймер.

Част от поддържането на здрава когнитивна мозъчна функция се крие в постоянното предизвикване и разширяване на ума. Един от най-полезните и успешни начини да се случи това е като научим нов език!

Ефектът работи независимо от възрастта, на която сме започнали занятията. Така в мозъка се образуват нови невронни връзки, които помагат да се заобиколят увредените от болестта зони.

Чрез добра медицина, здравословно хранене и емоционален комфорт може радикално да се удължи продължителността на живота. Но застаряващото човечество се сблъска с нов проблем – болестите, свързани с възрастта, сред които е и деменцията. В крайна сметка природата не знае, че ние правим планове масово да живеем до 100 години. Тя казва: имате гаранция от 60 години, нямате нужда от по-нататъшно развитие, така че следгаранционно обслужване не се предоставя.

Първото в света лекарство за Алцхаймер струва 25 000 долара

През януари тази година в САЩ беше регистрирано първото в света лекарство срещу болестта на Алцхаймер – моноклонално антитяло, наречено „леканемаб“. То забавя отслабването на паметта и интелекта с 27 процента. Антитялото има доста сериозен страничен ефект – всеки четвърти пациент получава подуване или мозъчен кръвоизлив. В същото време курсът на лечение струва 25 хиляди долара. Въпреки това появата на първото лекарство за Алцхаймер беше наречено истински научен пробив.

Паралелно с този „истински научен пробив“, без никаква помпозност, поздрави и шампанско, беше завършено дългогодишно проучване, което откри абсолютно безплатен лек, който всеки може да използва без никаква вреда за здравето. И да, той е с една идея по-ефективен от „леканемаб“. Става въпрос за билингвизъм, способността да се говори свободно на два езика.

Отдавна се предполага, че чуждите езици са полезни за запазване на умствената острота

Но до каква степен двуезичието е в състояние да предотврати свързаните с възрастта проблеми с паметта – това никой не е измервал. Малък екип от учени, ръководен от Джон Грънди, професор по психология в университета на Айова (САЩ), реши да запълни тази празнина.

Изследователите анализираха всичко, което е написано по тази тема в научната литература, а това са около двайсетина статии.

Късметът на начинаещите почти винаги работи

– Имаме две новини: едната е добра, а другата е просто новина. Първо, открихме, че при хора, които говорят два или повече езика, симптомите на Алцхаймер се проявяват 5 години по-късно, – казва водещият автор на изследването Джон Грънди, – И втората новина е, че както двуезичните, така и едноезичните еднакво често страдат от Алцхаймер. Просто двуезичните хора получават 5-годишно отлагане, но този ефект работи забележително добре.

Учените обясняват това с факта, че двуезичието мобилизира интелектуалните резерви на организма. Същият ефект има получаването на висше образование, нов спорт, ново хоби, трудна кариера, когато човек има време да се реализира в различни сфери на дейност и т.н. Тоест, това е всяка дейност, която вади мозъка от състоянието му на мързелива рутина и го принуждава да формира нови невронни връзки.

Професор Джон Грънди

Експериментите показват, че хората, които говорят един и същи език, обикновено използват уязвими вериги във фронталните дялове на мозъка, за да обменят информация. Докато билингвите ангажират повече задните и подкоровите ядра на мозъка.

Най-интересното е, че времето, когато сте започнали да изучавате втори език, няма особено значение. Можете да се запишете на курсове по английски или испански дори когато се пенсионирате. В края на краищата се оказа, че първите етапи на обучението имат най-изразен терапевтичен ефект. Именно в този момент плътността на невронните контакти и разклонението на техните мрежи достига своя максимум. Тогава, когато езикът на човек се развърже и той започне повече или по-малко сносно да говори и на друг език, ненужният обем от връзки се „секвестира“.

Do You Speak English?

 

– Подозираме, че новите комуникационни модели на мозъчните клетки, които възникват в отговор на необходимостта от изучаване на чужд език, предотвратяват умствения упадък, обяснява Джон Грънди. – Така билингвите заобикалят увредените мозъчни структури с помощта на резервни връзки. Изграждането на тези резервни връзки държи когнитивния упадък, свързан с възрастта, на поне 60 месеца разстояние.

Има много начини да поддържате сивото вещество бдително и продуктивно. Изучаването на втори език е най-лесният и най-евтиният вариант. Можете да намерите много безплатни и добри образователни услуги онлайн. Ето някои от тях: Duolingo,  Mondly,  Rosetta, Stone,  Memrise.

Между другото

Спортно (нарочно) ориентиране, работа с лява ръка (или дясна, ако сте левичар): още начини, с помощта на които може да се развие мозъка, след като сте навършили 50 години.

• Картите на Google или навигаторът за кола е безценен, когато трябва да се намери най-краткия маршрут от точка А до точка Б. Но в същото време подобни услуги убиват способността ни да се ориентираме в пространството, което нашите предци са усъвършенствали от времето, когато единственото облекло е било кожата на убито животно.

• Скорошно проучване на канадски учени доказа, че ориентирането е отличен начин за предотвратяване на Алцхаймер. Нарочното, или спортно ориентирането тренира не само мускулите и белите дробове, но и мозъка. Въпреки това, напускането на града и бягането от един контролен пункт до друг не е задължително. Достатъчно е да се разходите из непознат район на вашия град. Полезно е да отидете на работа по нов маршрут (дори и да е по-дълъг).

• Автоматизмът и навикът са врагове не само на любовта. Влияят пагубно и на интелекта. Сменете ръцете: ако сте десничар, опитайте да пишете, ядете, да се закопчавате или да миете зъбите си с лявата ръка.

• Полезно е да „изключите“ някое от сетивата за известно време: например вземете душ със затворени очи или се разходете из къщата вечер, без да включвате светлината. Ходенето назад също е ефективна тренировка, която активира и други сетива.

• Класовете по рисуване, музика, танци, грънчарство също ще помогнат за извеждането на мозъка от зимен сън. Не забравяйте за пътуването – безценен източник на нови знания и впечатления.

Източник: www.alzheimersresearchuk.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *