Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пишете с лявата ръка и шумно издишайте: бърз начин да тренирате мозъка

Лекарите и учените отдавна говорят за това, че мозъкът трябва да се тренира и развива, подобно на тялото

мозъка
Например, ако липсват тренировки, той няма да работи по начина, който се очаква от него. Това е особено вярно сега, когато пандемията от ковид удари когнитивните ни функции. Изобщо не са малко хората, които съвсем чистосърдечно си признават, че са станали „по-глупави“. Всъщност, злонамереният вирус се намесва в работата на синапсите, които свързват невроните на мозъка, и блокира тяхната дейност. Нашата задача е да ги научим отново да работят.

Лев Виготски

Разбирането за това, че мозъкът трябва да се развива, и че за да е ефективно развитието, тялото трябва да бъде принудено да прави някои необичайни за него неща, стана популярно в началото на миналия век. Някъде по онова време известният съветски психолог Лев Виготски, който посвети много време на развитието на когнитивните функции при децата, препоръчва разнообразна културна и социална среда за детето, вярвайки, че така се формира висшата нервна дейност. Този подход може да се нарече основа на неврофизиологията. В крайна сметка основното в него е да накарате мозъка да работи в нестандартна ситуация.

Пол Денисън

Мозъчната гимнастика е разработена през 70-те години на миналия век от психолога Пол Денисън. С нейна помощ той се опитал да реши лично негов проблем – дислексия. Уточнение: дислексията е проблем, заради който се появява неспособност да се чете или пише. От това, между другото, страда и актьорът Киану Рийвс, който учи ролите си „по слух“ (докато някой друг му ги чете). Така Пол Денисън става основател на неврогимнастиката.

В интернет може да намерите разнообразни мозъчни тренировки. Терминът „неврофитнес“ навлезе широко в употреба преди няколко години. Тези тренировки не са само за хора, чиято мозъчна функция е компрометирана. Вече е доказано, че тренировките на мозъка нямат нужда от причина.

ОБЕДИНЯВАЙТЕ ПОЛУКЪБЛАТА

Упражненията за мозъка са насочени към укрепване на стари и формиране на нови невронни връзки. Смята се, че ако постоянно се занимаваме с неврофитнес, паметта се подобрява, емоционалната интелигентност и творческото мислене се развива.

Казано по-разбираемо, нашето дясно полукълбо е отговорно за творчеството, фантазията, креативността, както и за координацията в пространството. В същото време то контролира лявата половина на тялото. Лявото полукълбо отговаря за логиката, математическото мислене, речта и контролира дясната половина на тялото.

Обикновено двете полукълба се развиват паралелно, по един и същ начин. Това позволява на детето да намира нестандартни решения, да мисли логично, и в същото време творчески, както и да има гъвкаво мислене. Но понякога връзките се прекъсват. Това се случва и в зряла възраст, например след инсулт. И тогава на помощ идват невроупражненията.

В интернет може да намерите различни мозъчни тренировки.

ПРОСТИТЕ НЕЩА

Ако не вземете предвид сложните упражнения (например да жонглирате, докато карате скейтборд), тогава в ежедневието може да подтикнете мозъка към развитие с помощта на ето тези начини:

• Включете лявата ръка, ако сте десничар, и обратно – дясната, ако в ежедневието си служите предимно с лявата: налейте чай, отворете вратата с ключ, измийте си зъбите. Мислите, че е лесно? Опитайте и се уверете сами. Действайки по този начин, ние караме милиони неврони да работят, свързваме ги и създаваме нови връзки.

• Хвърлете мека топка в стената и я хванете последователно и с лявата, и дясната ръка. Може просто да я прехвърляте от едната ръка в другата, както и да я хвърляте във въздуха и да я ловите като сменяте ръцете.

• Нарисувайте различни форми с двете ръце. Например, с лявата нарисувайте кръг, а с дясната квадрат. Това трябва да се направи по едно и също време. Слагате два листа А5 формат пред себе си, хващате по една писалка в двете ръце и действате.

• Има и една много полезна игра „Memo“ (от memory – памет на английски): карти с две лица се смесват и се подреждат в няколко реда. В тестето се поставя и една (или повече от една) единична карта. Обръщайки ги, трябва да запомните какво има на обърнатата страна и отново да я поставите с лицето надолу. Постепенно, преминавайки ред след ред, премахвате двойните и намирате единичната по памет. Висш пилотаж – никога да не сгрешете. Има подобни игри и във виртуалното пространство, но картите са за предпочитане, защото са включени и движения с ръцете. Готови мемо карти може да си купите от книжарницата.

Като цяло е ясно – трябва да свържете фините двигателни умения, но някак извън рамката. Например, научете се да правите макраме, да плетете шалове, да бродирате гоблени или да изработвате различни неща от глина. Ако това ви се вижда трудно, започнете да сглобявате пъзели – това също ще помогне да свържете милиони неврони в мозъка, защото ще трябва да създадете цяла картина от стотици малки парчета… В едно с това може да се научите да свирите на някакъв музикален инструмент или да пишете и говорите сравнително добре на чужд език.

ПО-СЛОЖНИ УПРАЖНЕНИЯ

Като правило по-сложните упражнения са свързани с дишането и определени движения, които включват няколко части на тялото наведнъж. Например:

1. Докато вдишвате, бавно повдигнете дясното коляно и го докоснете с левия лакът. Издишвайки, бавно спуснете. Колкото по-бавно правите това и колкото по-дълбоко вдишвате и издишвате, толкова по-добре.

Това упражнение, което е от курса на основателя на неврогимнастиката Пол Денисън, е насочено към активиране на двете полукълба, а също така е отговорно за концентрацията и баланса.

2. Упражнение „уши-нос“ или „Смешна маймунка“ – за концентрация. Едно на пръв поглед просто упражнение, което всъщност не е чак толкова лесно за изпълнение.

И така, с лявата ръка хващате върха на носа, с дясната ръка – меката част на лявото ухо (важно е ухото да е точно обратното). Пускате ръцете, пляскате и сменяте – дясна на върха на носа, лявата хваща дясното ухо. Ускорете темпото: едно – пляскане и смяна, две – пляскане и смяна, три – ох, май объркахте ръцете…

3. „Бухал“ – упражнение, което определено е полезно за всички, които прекарват много часове от денонощието в седнало положение. То облекчава напрежението от врата и раменете и подобрява кръвообращението.

Поставете лявата ръка върху десния мускул между рамото и врата (нарича се раменен мускул): няма да го сбъркате, той обикновено е най-твърдия, най-напрегнатият. Започнете бавно да завъртате главата си максимално наляво и надясно, изричайки едно весело „уау“, когато стигнете до крайната точка. Повторете 5-7 пъти, спуснете ръката, наклонете главата напред, отпуснете мускулите. Повторете същото с лявата ръка на дясното рамо.

Друго полезно средство за упражнения на мозъка и цялото тяло е балансиращата възглавница

Може да я сложите върху главата, поддържайки баланс, докато изпълнявате някои лесни упражнения или завъртания на тялото, без да нарушавате баланса. Също така е страхотно да седите върху нея в поза Лотос – помага за поддържане на позата и насърчава концентрацията.

ВАЖНО

Водата, шумното издишане и разтягането ще помогнат

И не забравяйте основните неща: мозъкът се нуждае от вода и кислород. Ето защо, преди да изпълнявате каквито и да е невроупражнения, направете лека гимнастика – разтягане, накланяне на главата и торса (това ще ускори движението на кръвта). Дишайте! Едно от основните и много полезни дихателни упражнения е 4:7:8.

Как се изпълнява?

1. Настанете се удобно, без значение дали сте прави, седнали или сте се излегнали. Ако седите или стоите прави, постарайте се да държите гърба изправен.

2. Сложете върха на езика зад горните зъби и го дръжте там, докато изпълнявате упражнението.

3. Затворете очи.

4. Преди да започнете издишайте звучно през устата, след което вдишайте през носа и бройте до 4. Задръжте дишането и бройте до 7. Издишайте звучно през устата, докато преброите до 8.

Това е един цикъл. Повторете го 4 пъти. Вероятно ще сте заспали още преди последното повторение.

Няколко неща, за които трябва да внимавате:

– Обърнете внимание, че издишването е два пъти по-дълго от вдишването.

– Важно е да поддържате ритъма 4-7-8 при всеки цикъл от упражнението.

– Регулирайте скоростта на броене според вашето дишане. В началото вероятно ще се наложи да броите по-бързо, но по-късно като посвикнете, постепенно ще забавите темпото. Скоростта не е толкова важна, съотношението е това, което дава положителния ефект.

След като сте положили усилия да дишате в полза на мозъка, бавно изпийте чаша вода със стайна температура – ​​тя е жизненоважна за мозъчните клетки.

Източници: kp.ru, www.nytimes.com

LecoVita Мементо спомага за оптималната дейност на мозъка. LecoVita Мементо повишава вниманието, концентрацията, подобрява паметта, работоспособността и енергията. 

„Добър ден! Аз съм Генчо и съм на 54 години. Все си мислех, че проблемите със старостта няма да ме настигнат, но започнах да забравям. Не можех да се съсредоточа, концентрацията ми я нямаше никаква… Тогава моят комшия Иван ми каза да пия LecoVita Мементо. Благодарен съм му, защото наистина се оказа прав – капсулите ми помагат“. 

LecoVita Мементо Капсули
LecoVita МЕМЕНТО веган капсули 250mg х 30 /Цитиколин 250mg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *