Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Зъбите на пушача: здравословни проблеми, лечение и грижа

За зъбите на пушача днес има специални избелващи пасти и процедури, които се правят в кабинета на стоматолога

зъбите на пушача

Но, достатъчно ли е това, за да предпази зъбите на пушача бели и здрави? Доктор Юлияна Романова е зъболекар, специалист-имплантолог, с многогодишна практика. Тя обяснява какви грижи трябва да полагат пушачите за зъбите и устната кухина, както и какви стоматологични проблеми причинява лошия навик.

Основни и специфични проблеми при зъбите на пушачите

Оралната грижа при пушачите е доста специфична, казва Юлияна Романова. В същото време спецификата не е свързана само с четките и пастите, които да използват, а и с това как лигавицата реагира на техния навик.

Доктор Юлияна Романова

„Според много хора основният проблем, с който се сблъскват пушачите, е пигментираната плака по зъбите. Тя може да не изглежда естетично, но за лекарите основният проблем не е външният вид на зъбите на пушача, а състоянието на лигавицата“, обяснява зъболекарката.

Трябва ли да използват специални пасти и четки?

Днес се продават пасти за пушачи и специални твърди четки, които се предполага, че буквално ще отлепят от повърхността на зъбите тютюневата плака.

„Подобно въздействие не е добре за хората, които не пушат, а за пушачите агресивните пасти и четки представляват допълнителна заплаха. В крайна сметка, заради тютюнопушенето, те са подложени на хронична термична и химична, както и физическа травма на лигавицата в областта на небето и венците на предните зъби. И ако тази област допълнително бъде постоянно наранявана от четка за зъби и паста, тогава ще се образува незаздравяваща ерозия, както ще се появяват и други проблеми“, казва стоматоложката Юлиана Романова.

Ако говорим за пасти за зъби, то в никакъв случай пушачите не трябва да ползват нищо абразивно, никакъв прах за зъби, никакви твърди четки, защото това ще провокира редица допълнителни проблеми. Първо, поради факта, че пушачите са постоянно с наранени тъкани, те имат повишен риск от инфекция.

Също така, те не трябва да използват лечебни пасти и концентрирани разтвори за изплаквания.

„Хората, които пушат абсолютно не могат да правят това, тъй като тяхната тъканна трофика (съвкупността от хранителни процеси, които се случват в кожата и лигавиците) вече е влошена поради редовно термично увреждане. Цигареният дим постоянно наранява лигавицата, което причинява белези по нея. Луменът на съдовете се стеснява, кръвоснабдяването на тъканите се влошава и цялостното заздравяване става много по-бавно. И ако има микротравми на лигавицата, получени не поради пушене, а например от по-твърда четка, тогава използването на концентрирано изплакване, включително на алкохолна основа, ще провокира влошаване на заздравяването“, обяснява зъболекарката Романова.

Как да си миете зъбите ако пушите редовно?

Според Юлияна Романова, пушачите е достатъчно да се следват някои класически препоръки. „Ако говорим за обикновена механична четка, тогава движенията от венеца до ръба на зъба трябва да са плавни. В областта на дъвкателната повърхност трябва да се използват кръгови движения. Основното нещо – без твърди четки. По отношение на електрическите и ултразвуковите четки правилата са същите. Важно е да не наранявате много венците по време на процеса на почистване“, казва зъболекарката.

Допълнителни средства

Можете да използвате хигиенни пяни – те не са противопоказни за пушачи. Освен това пяните имат и аромати, които допълнително маскират миризмите на тютюн.

Конецът за зъби трябва да е с восък и да се използва поне веднъж на ден.

Може да се прилагат и иригатори, съветва Юлияна Романова. Те са особено полезни, ако има пародонтални лезии, като периодонтит с различна тежест, когато има импланти, рецесия на венците, коронки, евентуално с надвиснали ръбове.

Колко често да ходите на зъболекар ако пушите всеки ден?

„За премахване пигментираната плака от зъбите на пушач, трябва да посещавате зъболекар веднъж годишно, за да не се натрупа много. Но ако пушачът има пародонтални проблеми, тогава след първото посещение трябва да посети зъболекаря отново след три месеца, след това след шест месеца и ако всичко е наред, да посещава специалист веднъж годишно “, обяснява Юлиана Романова.

Усложнения при пушачи

Както отбелязва зъболекарката Романова, има редица усложнения, с които може да се сблъскат пушачите.

Първият е класическата левкоплакия. Има безобидни варианти, когато е засегната лигавицата, и при който страдат повърхностните слоеве, включително епитела.

„Епителът започва да става прекомерно кератинизиран, образува се зона на хиперкератоза под формата на бяла плака или нещо подобно на пергамент“, казва Юлиана Романова.

Някои форми на левкоплакия просто изглеждат неестетични. Но, други видове, като ерозивно-язвената левкоплакия, са предракови състояния и представляват голям проблем. Те болят, кървят и се превръщат в неоплазми.

Друг проблем е увреждането на лигавицата. „Това не представлява проблем само по себе си, но може да стане такъв по време на орална хирургия. Всъщност, на такъв фон лигавицата не заздравява добре, шевовете се разпадат и всичко зараства много дълго и трудно. Съветваме такива пациенти да откажат цигарите поне седмица преди операцията”, казва зъболекар Романова.

Освен това пушачите могат да бъдат изложени на риск от отхвърляне на имплантите. Колкото повече цигари пуши човек, толкова по-висок е рискът в първия етап на присаждане.

И, разбира се, рак. Зъболекарите откриват предракови и онкологични състояния често и на места, където те обикновено са трудни за откриване. Освен това по честота на откриване образуванията в устата са по-чести от белодробния рак.

Проблеми и при вайпърите

Съвременните алтернативни средства за пушене, казва Юлияна Романова, водят до факта, че всички изброени симптоми се умножават няколко пъти. В крайна сметка, като допълнение към обичайното химическо и термично нараняване, при тях има и допълнително нараняване с пара. Колкото повече намотки има в една ел-цигара, толкова повече е парата и още по-големи са щетите.

„И също така има голям риск всички заболявания, които заплашват пушачите, да се появят много по-рано и да протичат много по-трудно. Ако електронните цигари са с лошо качество, тогава може да има и алергични реакции“, предупреждава Юлияна Романова.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *